Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  17.07.2008 09:45:25

REMA Systém rozšiřuje projekt Zelená firma a nabízí zdarma sběrné boxy na elekroodpad dalším pěti tisícům podniků

Do projektu se zatím zapojilo 105 společností, nejvíce boxů objednala Česká spořitelna. Úspěšný projekt Zelená firma, v jehož rámci mají podniky šanci získat zcela zdarma sběrný box na vysloužilé elektrospotřebiče, se výrazně rozšíří. Neziskově hospodařící společnost REMA Systém v těchto dnech oslovuje s nabídkou instalace boxů více než pět a půl tisíce tuzemských podniků se 100 až 500 zaměstnanci. Navazuje tak na start projektu z letošního února, kdy v první vlně oslovila tisícovku největších českých firem. „Rozšířením projektu se výrazně více dostaneme do regionů a oslovíme i lidi z menších měst,“ uvedl výkonný ředitel REMA Systému David Beneš.

 

Do dnešního dne se k projektu Zelená firma přihlásilo 105 velkých tuzemských společností s přibližně 60. 000 zaměstnanci. „Řada z velkých podniků neobjednala pouze jeden box, který nabízíme zdarma, ale zapojila se do projektu mnohem aktivněji. Největším partnerem je zatím Česká spořitelna s několika desítkami boxů,“ doplnil marketingový ředitel REMA Systému Petr Kubernát.

 

Cílem projektu Zelená firma je rozhýbat dosud nepříliš fungující systém sběru a následné recyklace starých elektrospotřebičů. Sběrné boxy ve firmách jsou určeny zaměstnancům, kteří do nich mohou vhazovat vysloužilé drobné elektrospotřebiče (mobilní telefony, walkmany, rychlovarné konvice, fény, toustovače nebo holicí strojky, aj.) a vybité baterie.  REMA Systém následně zajišťuje recyklaci tohoto odpadu. „Zatím jsou mezi elektroodpadem z firem nejvíce zastoupeny IT komponenty,“ doplnil Petr Kubernát.

 

Sběrné boxy jsou v rámci programu Zelená firma instalovány přímo na pracovištích, kam může každý z domova zdarma donést staré přístroje. Společnostem, které se do projektu zapojují, získají zároveň zdarma od Rema Systému i ekologické poradenství. Česká republika zatím nesplňuje platnou směrnici EU, podle které má každá členská země zajistit v letošním roce sběr 4 kilogramů elektroodpadu na osobu. V Česku bylo loni sebráno jen 3 kg. „Doufáme, že rozšíření počtu sběrných míst o středně velké firmy napomůže k řešení tohoto problému,“ sdělil David Beneš.

 

V Česku skončí zatím čtyři pětiny drobného elektroodpadu na skládkách nebo ve spalovnách, v celé EU je to přitom přibližně polovina. Většina zařízení obsahuje kovy jako zlato, stříbro, palladium, platinu, kobalt nebo měď. Ty na jedné straně extrémně zatěžují životní prostředí, při recyklaci se ale mohou použít k další průmyslové výrobě.  Například jen z pěti milionů nepoužívaných tuzemských mobilů by mohlo být recyklováno až 120 kg zlata, 45 kg paladia, 1 250 kg stříbra, 45 000 kg mědi a z baterií by šlo znovu získat na 19 000 kg kobaltu.

 

O kolektivním systému sběru a likvidace elektroodpadu – REMA Systém.

REMA Systém je neziskově hospodařící akciová společnost, která vznikla pro splnění povinností daných novelou zákona o odpadech. Systém byl založen 14. února 2005, jako první kolektivní systém v České republice. Vznik REMA Systému iniciovali největší dovozci a výrobci informačních technologií a telekomunikací v ČR. Impulsem k jeho založení byla novelizace zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech. Ten dává od 13. srpna 2005 za povinnost výrobcům a dovozcům elektrozařízení vytvořit Systém, který je povinen zajistit a financovat zpětný odběr, zpracování a ekologicky šetrné odstranění elektrozařízení. REMA Systém je držitelem certifikátů ISO 9001 a ISO 14001.

 

Hlavním smyslem činnosti REMA Systému je ochrana životního prostředí – zabezpečení efektivní recyklace odpadů elektrických a elektronických zařízení (OEEZ). Za tímto účelem REMA Systém zajišťuje organizaci sběru, třídění, nakládání a recyklaci v celé České republice. Kromě programu Zelená firma letos zahájila i podobný projekt Zelená obec.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688