X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  09.07.2008 09:23:01

Ropa včera prudce zlevnila

Cena severomořského brentu se včera propadla až pod hranici 136 USD/barel a ropa tak během tří dnů zlevnila o více než osm dolarů, přičemž od svého maxima ze začátku července, kdy atakovala hranici 146,66 USD odepsala již více než deset dolarů. Důvodů k jejímu zlevnění v průběhu posledních dnů přibylo hned několik a mezi nejzásadnějšími bylo zpevnění americké měny, zasedání zemí G8 a v neposlední řadě také vývoj kolem Íránského jaderného programu. Dolaru se včera na páru s eurem podařilo zpevňovat a navázal tak na svůj růst z minulého čtvrtku, který odstartoval poté, co se po čtvrtečním zasedání ECB a komentáři prezidenta banky Tricheta, začaly rozplývat šance na další brzký růst úrokových sazeb v euozóně. Dolar se tak nadále drží v konsolidačním pásmu, čímž odpadnul jeden z důvodů k nákupu ropy jako zajištění proti inflaci.

Svou roli v posledních dnech sehrává také zasedání zemí G8, které vyjádřily značné znepokojení nad vývojem cen na komoditních trzích. Ve společném prohlášení z úterý pak zaznělo, že země G8 jsou připraveny jednat ve snaze zmírnit dopady drahých energií na hospodářský růst a i přestože nebyly nabídnuty konkrétní řešení, dokázala tato slova zaujmout pozornost obchodníků, kteří nadále pokračovali ve vybírání dřívějších zisků. Za poslední volatilitou cen ropy však stojí také další politická témata, a to především ta spojená s Íránem a jeho jaderným programem. Hrozba izraelského místopředsedy vlády Šaul Mosaze, že Izrael zaútočí na Írán, bude-li pokrčovat ve svém jaderném programu a odpověď duchovního vůdce Íránu Ayatollah Ali Khameneiho, který pohrozil útokem na Tel Aviv a americké loďstvo v Perském zálivu, pomáhalo cenám ropy tlumit výraznější výprodeje. Ty však včera znovu zažehl mírnější postoj prezidenta Íránu Ahmadinejada, který ve včerejším prohlášení zlehčoval tyto scénáře, když řekl, že se neobává toho, že by v budoucnu měl Írán vstupovat do války. Situace kolem Íránu, který je druhým největším producentem ropy v OPECu, ale i nadále zůstává napjatá a jakékoliv další komentáře čelních představitelů Izraele a Íránu na toto téma mohou mít i nadále na cenu ropy výrazný dopad.

Dnešní obchodování s ropou může mít znovu poměrně volatilní charakter, když jsou ke zveřejnění v 16:00 připraveny výsledky amerických ropných zásob. Ty by měly pode analytiků klesat o 2 mil. barelů, mírného růstu se naopak mají dočkat zásoby benzínu, a to o 50 tis. barelů. Obchodníci mohou reagovat intenzivněji zejména na nečekaně lepší data, které by podpořily prodejní náladu z posledních dnů. Ropa však z důvodu těsného vztahu mezi nabídkou a poptávkou zůstává v růstovém trendu a jakékoliv její další výrazné zlevňování se může stát poměrně rychle terčem nových spekulací k jejímu nákupu. V 8:00 se barel severomořského brentu prodával za 137,40 USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.05.2015Měď včera zlevnila nejvíce za 14 dní Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
11.07.2014Arabika včera výrazně zlevnila Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
25.07.2013Ropa včera znatelně zlevnila Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688