Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  19.05.2008 11:26:02

ČR - Pokles tržeb v maloobchodě po více než čtyřech letech

Maloobchod, ubytování a stravování - březen 2008

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu klesly v březnu meziměsíčně reálně o 0,6 %, meziročně se zvýšily o 0,7 %. Sezónně neočištěné tržby se po 51 měsících nepřetržitého růstu snížily o 2,1 %. Meziroční pokles tržeb se projevil jak u potravin, tak i nepotravinářského zboží. V motoristickém segmentu sezónně očištěné tržby klesly meziměsíčně reálně o 2,2 %, meziročně o 0,1 % a bez očištění o 4,4 %. Za ubytování a stravování se sezónně očištěné tržby meziměsíčně snížily o 0,5 % a neočištěné meziročně klesly o 3,4 %.

* * *

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě (OKEČ 52) klesly v březnu meziměsíčně reálně o 0,6 %, v tom za potraviny o 1,1 %, za nepotravinářské zboží o 0,3 %. Trendová složka se zvýšila stejně jako v předchozích pěti měsících o 0,1 % (tabulka č. 3).

Meziročně po očištění o sezónní vlivy a pracovní dny (v březnu 2008 bylo o dva pracovní dny méně než ve stejném měsíci 2007) vzrostly tržby reálně o 0,7 %, po očištění pouze o pracovní dny naopak klesly o 0,7 %. Projevil se zde převažující vliv Velikonoc nad vlivem počtu pracovních dní. Sezónně neočištěné tržby zaznamenaly po 51 měsících nepřetržitého meziročního růstu pokles o 2,1 %, v tom za potraviny o 3,0 % a za nepotravinářské zboží o 1,4 %. Kromě vlivu počtu pracovních dní ovlivnila meziroční výsledky v některých sortimentních skupinách prodejen i mimořádně vysoká loňská základna, která souvisela s neobvykle teplým počasím, které urychlilo nákupy typické pro pozdější jarní období. V letošním březnu naopak panovalo zimní počasí.

Největší podíl na celkovém úbytku tržeb v březnu měly prodejny drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží (současně měly i nejvyšší pokles tržeb) a prodejny se smíšeným zbožím s převahou potravin. Zpomalení tempa růstu zaznamenal podílově málo významný maloobchod provozovaný prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby, dále prodej ve specializovaných prodejnách textilu a obuvi a také domácích potřeb (tabulka č. 2).

V členění podle velikostních skupin vykázaly pokles tržeb všechny skupiny s výjimkou podniků se 100 a více zaměstnanci, kde však tržby vzrostly pouze o 0,3 %.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku byl 104,1 %. Růst cen potravin se ve srovnání s únorem zpomalil o jeden procentní bod na 8,9 %. V prodejnách drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží se ceny zvýšily o 5,3 %, ve stánkovém a ostatním prodeji provozovaném mimo prodejny o 5,2 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží o 2,9 %. Naopak v zásilkovém obchodě se snížily o 1,7 %, v prodejnách textilu a obuvi o 1,6 %, za použité zboží o 1,4 %, za potřeby pro domácnost o 0,9 % a za ostatní nepotravinářské zboží o 0,3 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem klesly v březnu sezónně očištěné tržby v maloobchodě v EU 27 reálně meziměsíčně o 0,7 %, meziročně po očištění o pracovní dny vzrostly o 0,4 %. Z členských států, za které byla data dostupná, rostly tržby meziročně v Rumunsku o 16,2 %, na Slovensku o 10,4 %, v Litvě o 9,0 %, v Bulharsku o 8,7 %, ve Spojeném království o 5,6 %, ve Švédsku o 3,8 %, v Polsku o 3,0 %, v Rakousku o 2,3 % a ve Finsku o 1,6 %. Snížily se ve Španělsku o 5,3 %, v Estonsku o 4,9 %, v Dánsku o 4,6 %, v Lucembursku o 4,2 %, v Belgii o 3,8 %, v Lotyšsku o 3,4 %, ve Slovinsku o 1,3 %, v Německu o 1,1 %, ve Francii o 0,8 % a v Portugalsku o 0,3 %.

* * *

V motoristickém segmentu (OKEČ 50) sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně klesly o 2,2 %, meziročně o 0,1 %. Neočištěné tržby se snížily meziročně o 4,4 %, v tom za prodej a opravy motorových vozidel o 5,3 % a za prodej pohonných hmot o 2,5 %.

V maloobchodě včetně motoristického segmentu (OKEČ 52 + 50) klesly sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně o 1,2 %, meziročně vzrostly o 0,4 %. Sezónně neočištěné tržby se snížily meziročně o 2,9 %.

V ubytování a stravování (OKEČ 55) se sezónně očištěné tržby reálně meziměsíčně snížily o 0,5 %. Sezónně neočištěné tržby klesly meziročně o 3,4 %. Pokles tržeb byl zaznamenán jak v ubytovacích, tak i stravovacích zařízeních (o 4,1 %, resp. o 3,2 %). V ubytovacích zařízeních se tržby snížily ve všech velikostních skupinách, ve stravovacích zařízeních zaznamenala jako jediná meziroční nárůst velikostní skupina podniků s 20 až 49 zaměstnanci (o 1,8 %).


Zdroj: ĆSÚ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688