Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  24.04.2008 10:09:02

ČS - koment k 24.4. - varování MMF a MF, realitní trh v USA

Region

·   Ministerstvo financí mírně zvýšilo výhled růstu letošního HDP z 4,7% na 4,9%. Zvýšení patrně souvisí se zatím dobrými růstovými údaji v letošním roce. Prostě hypoteční krize a věci s ní související se nás zatím nějak moc nechytá. Odhad růstu v příštím roce zůstal beze změny. Výraznější změny přinesly nové odhady inflace (z 5,5% na 6,0% letos a z 2,3% na 2,7% příští rok) a nezaměstnanosti (z 4,4% na 4,2% letos a z 4,1% na 3,6%(!) příští rok – tohle by ovšem asi bylo dost neúnosné z hlediska ČNB).

·   Podle centrální bankéřky E. Zamrazilové by mohlo posilování koruny vést k odkladu zvýšení sazeb. My si myslíme, že přechodná korekce by měla ČNB jedno zvýšení sazeb umožnit.

·   Mezinárodní měnový fond varuje, že náš region se nevyhne globálnímu zpomalení. Hlavními problémy mají být klesající export a rostoucí inflace.

·   Maďarské maloobchodní tržby klesly v únoru meziročně o 2,5%, což je lepší než očekávaných -2,9%. Podstatnější je varování Institute of International Finance před prudkým růstem maďarského rozpočtového deficitu. Podle institutu budou spolupůsobit nižší příjmy, vyšší náklady na obsluhu dluhu a předvolební snaha zalíbit se voličům.

·   Regionální měny byly včera většinou celkem v klidu, koruna mírně posílila vůči euru. Dnes by se situace neměla zásadněji změnit, největší zdroj impulsů by měl pocházet od pohybů kurzu euradolaru.

Svět

·   Indexy nákupních manažerů v EMU včera poněkud překonaly očekávání, což může jen podpořit odhodlání ECB nesnižovat sazby. Zvýšení sazeb podle našeho názoru také není na pořadu dne přes varování některých centrálních bankéřů před příliš vysokou inflací. Přeci jenom je krize finančního sektoru zatím příliš živá a také rizika pro růst v rámci EMU jsou stále nezanedbatelná (my i myslíme, že ve druhém pololetí Evropa skutečně znatelně zpomalí v závěsu za současným vývojem v USA). Pokud by se inflace nadále vyvíjela výrazně nepříznivě, přichází v úvahu zvýšení sazeb na podzim. Dnes obrázek doplní německý konjunkturální index IFO, který zatím statečně odolává nepříznivému vývoji ve světě a také propadu sesterského indexu ZEW.

·   USA budou zveřejněny prodeje nových domů. Prodeje existujících domů potvrdily slabost v sektoru, dá se čekat, že nové domy jen potvrdí jeho žalostný stav. Silné IFO0 a slabé prodeje nových domů by mohly potlačit dolar dolů. Ten se zatím drží pod psychologickou hranicí 1,60, stále si ale na základě technických úvah myslíme, že má prostoro pro další oslabení.

 

Ľuboš Mokráš


Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688