Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  23.04.2008 09:04:29

ČS - koment k 23.4. - Kanada snížila sazby, ropa na novém maximu, dolar na novém minimu

Region

·   (PL) Maloobchod meziročně 15,7%, což je sice o něco pod očekáváním analytiků ale pořád hodně na to, aby centrální banka neztrácela ze zřetele inflační hrozbu. Slabší data z poslední doby (průmysl minulý týden, maloobchod, silný zlotý) nahrávají tomu, že v dubnu si dají pauzu, pokles nezaměstnanosti naopak tomu, že tato data mohou být jednorázové. V každém případě naším hlavním scénářem zůstávají dva hiky na 6,25%.

·   Maďarsku budou zveřejněny údaje o maloobchodních tržbách. Čeká se pokles, to ovšem neodstraňuje riziko dalšího utažení měnové politiky.

Svět

·   (CA) Kanadská centrbanka přistoupila také ke snížení klíčových sazeb – rovnou o 50 bodů. Rychlosti amerického FEDu tak BoC nedosahuje (od prosince „jenom“ 150 bodů), ale vzhledem k tomu, že Kanada je nejdůležitější z obchodních partnerů americké ekonomiky, asi to zpomalení v Americe cítí jako reálnou hrozbu. Oproti lednové prognóze bude  dle banky zpomalení v USA delší a hlubší -> větší dopad na Kanadu. Domníváme se, že tomu bude tak s odstupem i v EMU – to je důvod, proč čekáme do konce roku spíše cut.

·   (OIL) Ropa na novém rekordu (futures na WTI se dotkly 119 USD/brl)– hlavní příčiny jsou podle agentur oslabující dolar a potíže s dodávkami z Nigérie). A jo – když tady před nějakou dobou Goldman Sachs predikoval růst ropy na 120 dolců, tak jsem tomu nějak moc nevěřil. I když se nám zdá, že ropa je hnaná spekulativně, kdy přijde korekce neumíme říct – možná tvrdší data indikující zpomalení v Číně nebo Asii dokážou investorům trošku zchladit hlavy… Když ale chcete být short ropa, pamatujte na pana Keynes a jeho větu o iracionalitě trhů a investorské solventnosti…

·   Dolar na novém minimu 1,6018. Nějaký silný fundamentální důvod není, Bloomberg píše o spekulacích, že Fed dále sníží sazby a ECB je bude držet beze změny. Jako by to bylo něco nového. Důvody jsou spíše technické. Už v pondělí jsme v Technikovi psali, že se kurz blíží k vrcholu formace trojúhelník, což by mělo indikovat zajímavé dění. Technické úvahy také naznačují, že op krátkém zdržení na psychologicky významné úrovni 1,6000 by měl dolar dále rychle oslabit až někam k 1,6258.

·   Dnes bude ve Francii zveřejněna spotřebitelská poptávka za březen. Kromě nich budou zveřejněny předběžné indexy nákupních manažerů za jednotlivé evropské státy a také EMU. Všechny tyto údaje ukáží, jak moc je Evropa zasažena potížemi v USA. Pokud by byly údaje hodně slabé, může to vyvolat korekci u kurzu euradolaru.

Ľuboš Mokráš

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688