Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  17.04.2008 09:26:29

ČS - koment k 17.4. - inflace je klíč, v Evropě špatný, v USA lepší

Region

·   Měny v regionu včera všeobecně oslabily. Nejspíše se jednalo o reakci na další propad dolaru.

·   Slovenská harmonizovaná inflace rostla v březnu o 3,6% meziročně, tedy přesně na úrovni eurozóny. Blížící se datum hodnocení způsobilosti Slovenska pro vstup do eurozóny vyvolává spekulace. Slovensko sice plní maastrichtské inflační kritérium, ale jsou vyslovovány obavy o udržitelnost tohoto kritéria. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádné jasné kritérium „udržitelnosti“, půjde v tomto bodu o politické rozhodnutí. Slovenský premiér Fico se vyjádřil, že nemá obavy o vstup Slovenska do EMU, pokud bude posuzováno nestraně a spravedlivě. Podle našeho názoru je také pravděpodobné, že Slovensko od začátku příštího roku bude v eurozóně. Jeho nepřijetím by Evropská komise riskovala totální demotivaci dalších kandidátských států a přilila moře vody na mlýn euroskeptiků.

·   Dnes u nás budou zveřejněny maloobchodní tržby. Čekáme zpomalení. Čím slabší budou maloobchodní tržby tím nižší bude motivace ČNB k dalšímu zvedání úrokových sazeb. Silná domácí poptávka mohla být považovávána za zdroj inflačních tlaků, slábnutí domácí poptávky by mělo případné domácí zdroje inflačních tlaků eliminovat. Jestřáby by slábnutím růstu maloobchodních tržeb přišli o jeden z důležitých argumentů pro další růst sazeb, především v situaci, kdy je většina inflace vázána na externí faktory a regulované ceny.

·   Maďarská průměrná mzda bude mít význam pro odhad dalšího směřování měnové politiky. Pokud by tempo růstu mezd podobně jako v Polsku zpomalovalo, znamenalo by to menší motivaci maďarské centrální banky ke zvyšování sazeb, specielně v situaci kdy se stabilizoval forint.

Svět

·   Z včerejší přehršle makroekonomických dat zveřejněných ve světě byla asi nejzajímavější inflace. Evropě přinesla nepříjemné překvapení, když se finální hodnota březnového CPI posunula na šestnáctileté maximum 3,6% meziročně. Tato hodnota jen dále upevní rozhodnut ECB v neochotě uvolnit měnovou politiku. Americká maloobchodní inflace byla v souladu s očekáváním a dává Fedu prostor pro snížení sazeb v případě potřeby.

·   Zahájené stavby rodinných domů a žádosti o stavební povolení výrazně zaostaly za očekáváním. Potvrdila se tak trvající slabost sektoru rezidenční výstavby. Zlepšení se v dohledné době nedá čekat. Průmyslová výroba naopak rostla mírně rychleji než se čekalo, což může souviset se zlepšenou exportní konkurenceschopností USA v důsledku slabého dolaru.

·   Ropa na novém rekordu přes 115,2 USD/brl (1 měsíční futures na WTI) a dolareuru také na rekordu 1,5977. Vysoká cena ropy souvisí s dolarem a reakcí (nelogickou) na vývoj zásob v USA. Dolar propadl především kvůli CPI v EMU a USA.

Ľuboš Mokráš

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688