Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  11.04.2008 11:11:21

Prezident Klaus podepsal rozsáhlou novelu živnostenského zákona

Živnostníci budou mít snazší vstup do podnikání. Nebudou totiž například potřebovat živnostenské oprávnění na každou živnost, ale postačí jim pouze jeden výpis z rejstříku. Vyplývá to z novely živnostenského zákona, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Prezident to oznámil na dnešní tiskové konferenci na Pražském hradě. Zástupci podnikatelů navrhované změny uvítali, například Hospodářská komora na novele spolupracovala.

"Bojujeme všichni s byrokratizací našeho podnikání, hospodářského života, ekonomických aktivit a je to věčný souboj. Když se někdy podaří udělat krůček v opačném směru, než zvyšování komplikací, zvyšování brzdiček a bariér podnikání, tak já si myslím, že je to velmi dobře," řekl dnes novinářům Klaus.

Novela podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana snižuje počet živností z 265 na 126 či zavádí jedinou volnou živnost místo dosavadní více než stovky. U některých živností navíc odpadne prokazování nejméně tříleté praxe. Pokud někdo vystudoval příbuzný obor, nebo má potřebnou rekvalifikaci, bude mu stačit roční praxe. "Učiliště a školy budou muset vychovávat studenty tak, aby mohli na své jméno začít okamžitě po závěrečné zkoušce nebo maturitě podnikat," řekl Říman po setkání s Klausem. Novela také ruší místní příslušnost živnostenských úřadů.

Novela živnostenského zákona podle Římana vrací jednoduchost vstupu do podnikání na úroveň první poloviny 90. let. "Od té doby živnostenský zákon pouze bobtnal z původních asi 60 stránek na téměř 140. My to vracíme někam doprostřed na něco více než 90 stran," prohlásil Říman. Zatímco dosud museli zájemci o podnikání podle Římana vyplnit zhruba pět stovek kolonek na 19 stranách formulářů, tak nyní je čekají pouze dvě strany s o něco více než stovkou kolonek. "Jsou přehlednější a je to podstatně snazší," uvedl.

Změna zákona připraví obce o 125 milionů korun na poplatcích, které obce od podnikatelů v souvislosti s živnostenskou agendou ročně vybírají. Na druhou stranu ale redukce administrativní zátěže umožní obcím snižovat náklady. Jednotky až desítky milionů jim naopak mají vynést poplatky za vydávání výpisů z živnostenského rejstříku.

Zdroj: Verlag Dashöfer

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688