Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.04.2008 09:47:29

IPO: NWR chce vstoupit na burzy v Londýně, Praze a Varšavě + výsledky za rok 2007

Dle zprávy agentury Reuters chystá NWR (100% vlastník OKD) vstup na burzy v Praze, Londýně a Varšavě. NWR již několikrát oznámila termíny vstupu na kapitálové trhy v průběhu minulého roku. Kvůli situaci na finančních trzích byl však vstup NWR na burzu odložen. Nyní firma v konferenčním hovoru slovy finančního ředitele Marka Jelínka sdělila, že NWR hodlá na burzy umístit 25 až 33 % akcií, a to již v tomto čtvrtletí. To je v souladu s dřívějšími prohlášeními majoritního akcionáře, RPG (vlastní 81 % NWR). Podle Jelínka podstatnou část budou tvořit stávající akcie. Poměr vlastních a nových akcií by měl být určen při alokaci. Získané finanční prostředky by NWR měla použít na akvizice (zmiňováno je zejména Polsko, Ukrajina, Balkán) a na investice do těžby uhlí na území ČR. Očekává se, že emise NWR by měla být největší primární emisí na pražské burze. Objem finančních prostředků, který by NWR chtěla úpisem získat, nebyl sdělen.

Domníváme se, že vstup akcií NWR na burzu v Praze by mohl zaujmout investory, protože sektor těžby černého uhlí je díky rozmachu ocelářského sektoru na vzestupu. To potvrdily i výsledky NWR za rok 2007. Tržby NWR vzrostly o 11 % na 1,367 mld. EUR, provozní zisk EBITDA se zvýšil o 24 % na 351 mil. EUR. EBITDA marže tak vzrostla na 25,6 % (+2,7 p.b. r/r). Nárůst výkonnosti byl způsoben zejména růstem ceny koksárenské uhlí, která stoupla o 12 %. Také ceny koksu v roce 2007 vzrostly o 24 %. Růst cen finální produkce NWR pokračoval díky růstu cen komodit (taženému růstem ceny ropy) i v 1Q08, kdy ceny koksárenské uhlí dle tiskové zprávy NWR vzrostly meziročně o 61 % a ceny energetického uhlí o 44 % r/r. Dle našeho názoru by tak provozní výkonnost NWR v příštím roce měla výrazně vzrůst. Cena uhlí na světových trzích roste díky mohutným investicím do výroby elektřinyuhlí, rozmachu ocelářství a metalurgie. Poptávka po uhlí, a tím i jeho cena, jsou taženy hlavně ekonomickým růstem Číny a Indie. Produkce OKD v 1Q08 vzrostla o 9,4 % na 3,6 mil. tun. Výsledky hospodaření OKD za rok 2008 by měly být meziročně výrazně lepší. Dlouhodobě si je třeba uvědomit, že těžařský sektor je cyklickým odvětvím.

Investoři z řad dlouhodobých investorů (penzijní fondy) by se mohli obávat menších zásob černého uhlí OKD na území ČR. OKD ve svých dolech, kde loni vytěžilo 13,1 mil. tun, má dle zprávy NWR prokazatelné rezervy ve výši 229 mil. tun. To by odpovídalo těžbě na území ČR asi na 17 let (při předpokladu loňského objemu těžby). Společnost NWR navíc vede exkluzivní jednání o koupi dolu v polském Debeińsku (190 mil. tun zásob uhlí) a polského dolu Morcinek. Dle našeho názoru se dá očekávat, že se NWR dohodne v Polsku na těžbě v  dole Debeińsko, což výrazně prodlouží životnost OKD, a omezí tak zmiňované riziko krátké doby životnosti OKD.

K růstu zásob na území ČR oproti dříve vykazovaným skutečnostem přispěl nákup nových těžařských strojů a také růst ceny uhlí. To umožňuje těžit uhlí i v lokalitách, kde to dříve nebylo ekonomické. Již dříve bylo zmíněno, že NWR jde na kapitálové trhy, aby získalo prostředky na akvizice v zahraničí. Polský těžařský trh, který se otevřel zahraničním investorům, je pro NWR klíčový. NWR navíc na konci minulého roku oznámila investice ve výši 315 mil. EUR do nových těžebních strojů.

Domníváme se, že akcie NWR by měly vzbudit zájem investorů, díky růstu ceny uhlí na světových trzích (na burze NYMEX letos cena uhlí vzrostla o 33,5 %). Poptávka po uhlí je silná díky rozmachu ocelářství a metalurgie. Dle relativního srovnání se společnostmi v těžařském sektoru (ačkoliv mají i jiné spektrum činností než jen těžba černého uhlí) by se dle ukazatele EV/EBITDA mohla hodnota OKD pohybovat kolem 4,2 mld. EUR. Hodnota velikosti úpisu (až 33 % NWR) by mohla činit přibližně 1,4 mld. EUR (35 mld. ). Je třeba zdůraznit, že naše ocenění je postaveno na hodnotě EBITDA společnosti NWR za rok 2007 (351 mil. EUR), přičemž EBITDA za rok 2008 by měla výrazně vzrůst, díky letošnímu prudkému růstu ceny uhlí. Přesnější ocenění (dle DCF) přineseme v následujících dnech po zveřejnění prospektu. NWR předpokládá, že v dalších letech bude vyplácet dividendu ve výši 50 % konsolidovaného zisku.

Petr Novák

Doplnění redakce:
NWR dnes prezentovala také výsledky hospodaření za 4Q loňského roku a za celý loňský rok.
Tržby za celý rok 2007 stouply meziročně o 10,7% na 1,367 mld.EUR. EBITDA zisk stoupl meziročně o 24% na 351 mil.EUR. Hrubý zisk stoupl o 94% na 196 mil.EUR. Firma prodala celkem 13,1 miliónu tun uhlí a 1,3 miliónu tun koksu.

Vedení společnosti uvedlo, že po roce 2014 by mohla firma začít vyplácet na dividendách celý zisk.

Kompletní výsledkovou zprávu v AJ naleznete ZDE

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688