Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie v ČR  |  28.02.2008 16:58:28

„Pravda“ v podání AAA Auto (zamyšlení)


Ve čtvrtek zveřejněné hospodářské výsledky AAA Auto Group nemile překvapily investory. Nejedná se přitom jen o jediný údaj, který je většinou nejvíce sledován širokou veřejností – zisk resp. ztráta a který je dnes nejvíce diskutován a již delší dobu probírán, ve smyslu zda společnost mohla vzniklou situaci očekávat, resp. ji nezamlčela.  Po bližším prostudování zveřejněných výsledků mohou překvapit (překvapí) i jiné údaje, což dále podněcuje diskuse o solidnosti společnosti. Uveďme si příklady.

Dne 9. 1. společnost zveřejnila, že v loňském roce prodala přes 80tis. vozů a splnila tak svůj stanovený cíl, když osmdesátitisícovou hranici překonala těsně před Vánocemi. Zveřejněné hospodářské výsledky však nyní uvádějí číslo 79871 prodaných vozů. Přitom společnost se začátkem prosince chlubila zavedením unikátního informačního systému, který jí umožní centrální on-line přehledpoboček ze všech zemí. Sice se nejedná o velký rozdíl (min. 129 vozů), ale je vidět jak informační systém funguje a jak tedy společnost pravdivě informuje prostřednictvím tiskových zpráv určených pro investory. Zvláště když údaj byl zveřejněn až zmiňovaného 9. ledna.

Druhý příklad se váže k době, kdy společnost chtěla získat prostředky prostřednictvím IPO. Začátkem září 2007 při prezentaci pro drobné investory, pořádané manažerem emise, bylo uváděno, že poměr dluhu společnosti k vlastnímu kapitálu by měl po IPO poklesnout pod hodnotu 1 resp. 100 %, za předpokladu emisní ceny 2,25 EUR. V rámci IPO se takovéto ceny sice dosáhnout nepodařilo (2 EUR), přesto nyní zveřejněný údaj 218 % se nachází podstatně jinde. Navíc vzhledem k srovnatelnému údaji z konce roku 2006 ve výši 313 % se vzhledem k IPO nejedná až o takové snížení.

Cena akcie se dostává na úroveň, kdy si „pivaři“ mohou říci: „Dám si pivo nebo si koupím akcii AAA?“. Vzhledem k přetrvávajícím tradicím je u nás výsledek vcelku jasný. Cena akcie se pomalu dostává skutečně na cenu piva v restauraci a můžeme jen doufat, že většina špatných zpráv je již v současné ceně akcie zakalkulována a opakovat si z jednoho rozhovoru s panem A. Denny, který v něm uvedl že „svým“ akciím věří a že proto je zatím neprodal. Kouzlem všeho však je, že ani zatím nemohl, jelikož jak bývá v případě IPO zvykem, se k tomu po určitou dobu jako hlavní vlastník zavázal v prospektu emitenta. Jak také A.Danny před IPO uváděl, společnost má atraktivní dividendovou politiku a plánuje v červnu 2008 výplatu dividend až do výše 20 % ze zisku a noví akcionáři tak budou profitovat již i z první poloviny roku 2007. Smůlou pro akcionáře je, že druhá polovina roku, kdy se tedy po IPO stali akcionáři, společnost svou ztrátou přišla o vyprodukovaný zisk i z první poloviny roku, takže o dividendách si mohou nechat nyní jen zdát. Náklady společnosti se rapidně zvýšili ve sféře zaměstnanců, což se vzhledem k expanzi dalo očekávat. Otázkou je, zda společnost neplýtvá příliš prostředků angažováním osob, jejichž finanční ohodnocení se zřejmě pohybuje v jiných řádech než bychom u poměrně malé společnosti mohli akceptovat.

Pokud se v letošním roceČR dočkáme nějakého nového IPO, bude i vzhledem k vývoji titulu AAA, mít mnohem trnitější cestu k úspěchu, jelikož si především drobní investoři dvakrát rozmyslí zda do něho investovat své finanční prostředky.

  

Jiří Zendulka                                                                                         

CAPITAL PARTNERS a.s.

www.stockmarket.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688