Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  18.02.2008 10:01:30

Čistý zisk ČSOB Leasing přesáhl jednu miliardu

Největší česká leasingová společnost ČSOB Leasing hospodařila vloni se ziskem ve výši 1,15 miliardy korun. Čistý konsolidovaný zisk společnosti dle mezinárodních účetních standardů (IFRS) tak poprvé v historii překročil 1 miliardu korun. Tento obrovský nárůst byl způsoben především rekordními obchodními výsledky v posledních letech a efektivním nákladovým hospodařením společnosti. Loňský hospodářský výsledek byl ovlivněn jednorázovými neopakovatelnými položkami především v oblasti metodiky výpočtu opravných položek a změny struktury financování. Po odečtení těchto položek by čistý zisk činil 531 milionů korun, tedy o 34 procent více než v roce 2006.

 

Sjednocení metodiky opravných položek na úvěrová rizika v rámci celé finanční skupiny KBC si vyžádalo jednorázové snížení opravných položek ve výši 468,4 milionů korun. „Nová metodika daleko lépe reflektuje moderní přístup k řízení rizika společnosti,“ řekl generální ředitel Karel Bouček.

V prosinci 2007 změnil ČSOB Leasing i s možností využití přechodných ustanovení zákonů dle daňové reformy strukturu financování (uzavřel nové úvěrové smlouvy a emitoval dluhopisy). Pro rok 2007 to ale znamenalo jednorázovou změnu v účtování instrumentů zajišťujících úrokové riziko. Jednorázový dopad této změny byl 228,8 milionu korun, což bylo druhým významným vlivem.

Zároveň došlo k optimalizaci daňové zátěže, a to i ve vztahu k výše uvedeným mimořádným vlivům.

 

Rovněž objem nových obchodů ČSOB Leasing v pořizovacích cenách bez DPH dosáhl vloni rekordní výše 25,2 miliardy korun. Výrazný růst obchodů se týkal všech komodit financovaných společností, tj. dopravní techniky i strojů a zařízení a všech hlavních produktů. ČSOB Leasing tak vloni pokračoval v dynamickém růstu objemu obchodů z minulých let, které mají hlavní vliv na vysoce pozitivní hospodářský výsledek roku 2007.

 

Vlastní kapitál ČSOB Leasing dle IFRS (neauditovaný) dosáhl k 31. 12. 2007 výše 8,7 miliardy korun, což je nejvyšší kapitálová vybavenost z leasingových společností na českém trhu již srovnatelná s bankami střední velikosti. Vlastní kapitál byl v září 2007 navýšen tak, aby i po zavedení reformy veřejných financí bylo možné čerpat refinanční zdroje k financování leasingových operací od mateřské společnosti ČSOB a skupiny KBC Group.

 

„Naše společnost má stále velmi ambiciózní cíle a připravuje se na další posilování svého postavení na trhu a zlepšování služeb pro zákazníky. ČSOB Leasing dokáže nejen každoročně dynamicky zvyšovat objem obchodů, ale i efektivitu finančního a provozního řízení společnosti,“ dodal generální ředitel, Karel Bouček

 

 Hospodářský výsledek ČSOB Leasing je srovnatelný se středně velkou bankou. Naše obchodní a hospodářské výsledky jsou dokladem významu naší společnosti v celém českém ekonomickém prostředí,“ komentoval postavení společnosti generální ředitel Karel Bouček.

 

 

 

Porovnání s výsledky dalších společností za rok 2006

 

Společnost

Čistý zisk dle IFRS

za 2006 v mil.

Wüstenrot stavební spořitelna, a.s.

147

CAC Leasing, a.s.

(Unicredit Leasing)

311

Raiffeisenbank, a.s.

562

Skanska, a.s.

809

 

 

 

Jan Dryák
marketing a PR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688