Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  01.02.2008 10:13:32

ČS - koment pro 1.2. - zaměřeno na US trh práce

ČR + region

·   Měny v regionu poměrně rozkolísané, zpočátku převažovalo mírné oslabování. Pozdní obchodování ovšem zcela otočilo směr a zlotý a slovenská koruna nakonec posílily. Vyhlídky bez větších změn: prim budou hrát globální vlivy, především averze vůči riziku. Krátkodobě by měl region zůstat pod tlakem, situaci dnes ovlivní především dataamerického trhu práce.

·   Česká republika a Slovensko dnes zveřejní vývoj rozpočtu za leden. V regionu budou také zveřejněny indexy nákupních manažerů. Dopad na trh očekáváme nulový.

Svět

·   Finanční trhy včera opět ovládaly obavy ze snížení ratingů, jejich vliv spolehlivě vymazal vliv snížení sazeb Fedem. Čtvrtá největší monolite pojišťovna FGIC přišla o svůj rating AAA u agentury Fitch, což přispělo k nervozitě trhu. Naopak včerejší večerní výhled MBIA, jejíž šéf uklidňoval obavy, trhům výrazně prospěl. Včerejší makroekonomická data jen přispěla k pesimistické náladě. Indexy mapující ekonomický sentimentEvropě tentokrát uniformě klesly, což je dost neobvyklé a také nepříznivé znamení. Inflace se v Evropě drží vysoko, ovšem pokud se bude situace zhoršovat, přinutí t o nakonec přes všechno ošívání ke snížení sazeb i ECB.

·   USA nepříjemně překvapil především prudký růst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Pesimisté se po z jejich hlediska nepříjemném překvapení u přírůstku pracovních míst podle ADP, opět začali cítit jako ryba ve vodě. Osobní příjmy rostly v prosinci o solidních 0,5%, ovšem osobní výdaje zpomalily růst na 0,2%, což opět konvenuje pesimistům, kteří se obávají, že pokles spotřebitelské poptávky bude posledním hřebíčkem do rakve americké konjunktury. Chicagský index nákupních manažerů klesl poněkud více než se čekalo, ovšem zůstal nadále mírně nad 50. Nepříjemný je obzvlášť pokles subindexu nových objednávek pod 50, tedy podobný negativní vývoj jako v případě indexu filadelfského Fedu.

·   Evropě budou zveřejněny finální indexy nákupních manažerů. Pokud se nebudou příliš lišit od předběžných, polotvrdí pokračující expanzi. Trh patrně reagovat nebude.

·   V centru pozornosti dnes budou především dataamerického trhu práce. Čeká se přírůstek 70000 pracovních míst, data od ADP naznačila, že reálný údaj by mohl být lepší. Skeptici ovšem budou poukazovat na zmíněný nečekaně prudký růst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. U míry nezaměstnanosti se čeká stagnace na 5,0%. Pokud by došlo k růstu, podstatně by to podpořilo nervozitu. Zajímavý bude i růst hodinových příjmů a počet odpracovaných hodin za týden. Jako obvykle v poslední době můžeme očekávat prudkou reakci na negativní překvapení a vlažnou reakci na lepší čísla. ISM index výrobní by trhy zaujal především pokud by potvrdil varování indexu filadelfského Fedu. Propad pod 45 by pro mnoho lidí potvrdil příchod recese.

 

Ľuboš Mokráš

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

01.02.2010ČS - koment 1.2. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.01.2010ČS - koment 8.1. - pozornost upřena na trh práce v USA Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
02.07.2009ČS - koment 2.7. - makro v Evropě, data z US trhu práce Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688