Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Měny-forex  |  28.01.2008 11:36:30

TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (28.1.2008)


CZK/EUR

Týdenní komentář

Minulý týden koruna otevírala oslabením, když se z úrovně 26,23 CZK/EUR posunula až k 26,35 CZK/EUR. Oslaboval celý středoevropský region. Důvodem byly obavy z budoucího ekonomického vývoje, hrozba že se ekonomické zpomalení USA přesune i do Evropy a Asie. Averze vůči riziku a nejistota vyvolaly vlnu výprodejů na akciových trzích. To se odráželo i na koruně. Obrat přišel v úterý, kdy FED snížil hlavní úrokovou sazbu o 75 bodů na 3,5 %. Tento krok měl pozitivní vliv na světové finanční trhy. Vývoj na eurodolarovém trhu se otočil a dolar začal ztrácet. Snížení sazeb na dolaru se pak pozitivně odrazilo na vývoji koruny i ostatních středoevropských měn. Koruna ve čtvrtek před koncem obchodování dokonce posunula své historické maximum na 25,79 CZK/EUR. Týden uzavírala na 25,895 CZK/EUR.

Zveřejněn byl německý index cen průmyslových výrobců (PPI) za prosinec 2007. Ten poklesl o 0,1 % meziměsíčně, meziročně vzrostl o 2,5 % (konsensus: 0,2 % m/m a 2,8 % y/y). V ČR jsme se dočkali maloobchodních tržeb za listopad 2007, které dosáhly meziročního růstu 5,9 % a výrazně tak zaostaly za tržním očekáváním (8,3 %). Za říjen 2007 dosáhly růstu o 9,4 %. Středeční projev Tricheta, kde byl patrný ústup od svých dřívějších protiinflačních prohlášení, zvýšil spekulace ohledně možného snižování sazeb v eurozóně. Předběžný index nákupních manažerů (PMI) v eurozóně za leden 2008 ve službách poklesl na 52,0 bodu (konsensus: 52,8 bodu, předchozí: 53,1 bodu) a ve výrobě naopak dopadl lépe než očekávání, když dosáhl stejné hodnoty jako v prosinci - 52,6 bodu (konsensus: 52,0 bodu, předchozí: 52,6 bodu). Listopadové průmyslové zakázky v eurozóně předčily očekávání, dosáhly růstu 2,7 % meziměsíčně a 11,9 % meziročně (konsensus: 1,4 % m/m a 9,2 % y/y) a zmírnily tak obavy o zdraví evropské ekonomiky. Německý index Ifo v lednu vzrostl o 103,4 bodu (konsensus: 102,2 b, předchozí: 103 b). To znamenalo další dobrý výsledek pro euro a v kombinaci očekávaného snižování sazeb FEDu a dobrých dat z eurozóny vyvolalo posilovaní eura vůči dolaru. Dočkali jsme se i komentářů viceguvernéra Luďka Niedemayera, ty však pouze potvrdily nutnost zvýšení sazeb na příštím zasedání ČNB (7.2.), což pro trh nebylo nic nového.

Tento týden nás z ČR čekají ve čtvrtek údaje o peněžní zásobě na konci prosince. V pátek pak index nákupních manažerů Česka za leden a údaje o státním rozpočtu za leden. Za eurozónu
bude v pondělí zveřejněna peněžní zásoba M3 za prosinec, v úterý pak platební bilance za listopad. Ve čtvrtek nás čeká harmonizovaný index spotřebitelských cen (HIPC) eurozóny za leden a v pátek index PMI v průmyslu za leden.

Předpokládáme, že koruna bude i v následujícím týdnu ovlivněna vývojem na světových finančních trzích a vývojem na eurodolarovém trhu.

Dlouhodobý výhled

V 1. polovině tohoto roku předpokládáme, že koruna oslabí až k blízkosti 27,00 CZK/EUR. V dalších měsících čekáme, že se vrátí zpět pod úroveň 26,00 CZK/EUR. Ke konci tohoto roku se kurz může pohybovat až na 25,50 CZK/EUR.

CZK/USD

Týdenní komentář

Vývoj koruny vůči dolaru byl obdobný. Koruna svůj týden otevírala na úrovni 18,04 CZK/USD a oslabila až na 18,315 CZK/USD. Dolar nejdříve těžil ze znovu obnovené averze vůči riziku a výprodejů rizikových aktiv. Vrůstaly obavy, že se hospodářské zpomalení USA přenese i na evropskou ekonomiku a ECB následně přistoupí utahování měnové politiky.
Vůči euru tento týden otevíral na úrovni 1,4540 USD/EUR a dostal se dokonce pod 1,4400 USD/EUR, až k 1,4366 USD/EUR. Obrat přišel v úterý, kdy americký FED na mimořádném zasedání snížil klíčovou úrokovou sazbu o 75 bodů na 3,5 %. Znovu obnovená chuť k nákupům rizikových aktiv a spekulace o dalším snižování dolarových úrokových sazeb dolar oslabila až na 17,505 CZK/USD, vůči euru se dostal až na 1,4780 USD/EUR. Týden uzavíral na 17,64 CZK/USD.

Americký FED v úterý nečekaně snížil klíčovou úrokovou sazbu o 75 bodů na 3,5 %. Snížení úrokových sazeb o 75 bodů se očekávalo, nečekalo se však, že k němu dojde ještě před řádným zasedáním. Toto rozhodnutí vyvolalo spekulace o dalším snížení úrokových sazeb o 25 bodů na řádném zasedání FEDu (30. ledna) a dolar ztrácel. Čtvrteční ranní komentář Liebsnera (ECB) připustil rizika poklesu hospodářského růstu eurozóny, ale zmínil, že eurozóna je v lepší pozici. V USA byl zveřejněn počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který překvapivě poklesl na 301 tis. (konsensus: 325 tis., předchozí: 302 tis.). Prodeje existujících domů za prosinec 2007 byly naopak horší než očekávání, když poklesly na 4,89 mil. (konsensus: 4,95 mil., předchozí: 5,0 mil.).

Tento týden je bohatý na zprávy z USA. V pondělí bude zveřejněn prodej nových domů za prosinec. V úterý pak předběžné objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za prosinec a index spotřebitelské důvěry organizace Conference Board za leden. Nejdůležitější události nás čekají ve středu. Čeká nás hrubý domácí produkt za čtvrtý kvartál roku 2007 a rozhodnutí FEDu o nastavení úrokových sazeb. Ve čtvrtek se dočkáme indexu nákladů na osobní spotřebu (PCE) za prosinec, týdenního počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a chicagského indexu nákupních manažerů (PMI) za leden. V pátek bude zveřejněn index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity za leden, nezaměstnanost za leden a index nákupních manažerů (ISM) v průmyslu za leden.

Dlouhodobý výhled

Dolar byl v posledním půlroce pod obrovským tlakem. Americká ekonomika má v 1. polovině tohoto roku vykazovat nejnižší dynamiku růstu od roku 2003 – v průměru o 1,5 %. My ale zachováváme částečný optimismus s tím, že dolar si pravděpodobně výrazně nepolepší, ale mohl by být lehce silnější než nyní: kolem 1,4200 USD/EUR. Vůči české koruně bychom se tak za těchto předpokladů mohli pohybovat kolem 18,20 CZK/USD.

CZK/SKK


Týdenní komentář

Slovenská koruna také nejdříve oslabovala, když se ve středu dostala i nad 34,00 SKK/EUR (ke koruně až na 0,768 CZK/SKK). Následně se její vývoj obrátil a vydala se směrem k posílení. V pátek posílila až k 33,32 SKK/EUR. Pomohl jí obrat na světových finančních trzích, oslabování dolaru a komentář guvernéra Šramka (NBS), který prohlásil, že bude usilovat o stanovení poměru slovenské koruny vůči euru na úrovni odrážející ekonomické fundamenty. Tím naznačil, že je slovenská koruna v současné době podhodnocená.

Tento týden bude v pondělí zveřejněn index cen výrobců (PPI) za prosinec. V úterý rozhodne slovenská centrální banka o nastavení měnové politiky. Dále bude nás čeká běžný účet platební bilance ke konci listopadu a v pátek pak státní rozpočet za leden.

Předpokládáme pohyb pásmu 0,772 – 0,785 CZK/SKK, vůči euru pak 33,30 – 34,10 SKK/EUR.

Dlouhodobý výhled

Náš dlouhodobý výhled počítá s posilujícím trendem vůči euru jak u slovenské, tak u české koruny. U slovenské koruny podle nás nyní existuje větší prostor pro posílení, než u koruny české, díky nadále rychle rostoucí slovenské ekonomice a vyšším úrokovým sazbám. Díky tomu předpokládáme, že česká koruna bude mít v dalších měsících tendenci spíše ztrácet směrem k 0,8300 CZK/SKK.

KALENDÁŘ UDÁLOSTÍ PRO TENTO TÝDEN


Pondělí 28. 1. 2008

SLOVENSKOIndex cen výrobců (PPI) za prosinec
EUROZÓNA – Peněžní zásoba M3 za prosinec
USAProdej nových domů za prosinec
NĚMECKOIndexy spotřebitelských cen (CPI) šesti klíčových spolkových zemí a předběžná inflace Německa za leden

Úterý 29. 1. 2008

EUROZÓNA – Platební bilance za listopad
SLOVENSKO - Centrální banka rozhodne o nastavení měnové politiky.
SLOVENSKO - Běžný účet platební bilance ke konci listopadu.
USA – Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za prosinec, předběžné
USA - Index spotřebitelské důvěry organizace Conference Board za leden

Středa 30. 1. 2008

USA - Hrubý domácí produkt za čtvrtý kvartál, předběžný
POLSKO - Centrální banka rozhodne o nastavení měnové politiky
WASHINGTON - Americká centrální banka (Fed) na závěr dvoudenního zasedání oznámí rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
USA - Lednová zaměstnanost v soukromém sektoru


Čtvrtek 31. 1. 2008

ČR - Česká národní banka zveřejní údaje o peněžní zásobě na konci prosince.
USA - Index nákladů na osob.spotřebu (PCE) za prosinec
NĚMECKO - Nezaměstnanost za leden
EUROZÓNA - Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) za leden, předběžný
USA - Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti
USA - Chicagský index nákup.manažerů (PMI) za leden


Pátek 1. 2. 2008

ČR - Firmy NTC Research a ABN Amro zveřejní index nákupních manažerů Česka za leden
ČR - Ministerstvo financí by mělo zveřejnit údaje o státním rozpočtu za leden
USA - Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity za leden, konečný
SLOVENSKO - Státní rozpočet za leden
EUROZÓNA - Index PMI v průmyslu za leden, konečný
USA - Nezaměstnanost za leden
USA - Index nákup.manažerů (ISM) v průmyslu za leden
NĚMECKO - Maloobchodní tržby za prosinec





Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.12.2008TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (1.12.2008) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
04.08.2008Souhrn týdne 28.červenec-1.srpen 2008 na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
28.07.2008Týden na devizovém trhu (28.7.2008) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
26.05.2008Týden na devizovém trhu (26.5.2008) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
19.05.2008Týden na devizovém trhu (19.5.2008) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688