Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.01.2008 09:44:05

BHS - souhrn 3.týdne a výhled pro tento týden

Pražská burza minulý týden klesla ruku v ruce s ostatními trhy akciovými trhy a koncem týdne testovala hranici 1500 bodů.

Sebedůvěra akciových trhů byla dále podlomena výsledky amerických finančních institucí, smíšenými čísly technologického sektoru, ale i makro daty USA a diskusemi kolem Bernankeho vystoupení před senátem. Lékem může být jen čas.
 
V nadcházejícím týdnu bude zvýšená frekvence firemních dat (našich titulů ještě ne). V Evropě bude v některých zemích rozhodování o sazbách, v Davosu začne ekonomické fórum, které se tématu budoucnosti evropské a světové ekonomiky se asi nevyhne. Makrodata z USA až koncem týdne (sektor výstavby domů).

Tento týden by mohl být díky menšímu počtu ekonomických reportů o něco klidnějším, ale firemní data a různá vyjádření představitelů finančního sektoru, která nelze vyloučit, mohou trhem smýkat. Navíc akciové trhy jsou zatím slabé v kolenou a nějaký růst nelze čekat spíše naopak. V Praze můžeme během týdne testovat opět hranici 1500 bodů.

Týdenní statistika pražské burzy
Index PX klesl , a to opět o vysokých -5,77%. Index zavíral na 1561,7 bodu, což představuje celkový pokles o -13,96% od začátku tohoto roku.
Objemy obchodů byly na standardní poměry pražské burzy dosti vysoké a zachovaly úroveň minulého týdne, když 30,593 mld celkového týdenního objemu proti 29,828 mld týdne předchozího. Tomu odpovídá pohled průměrné denní objemy; ty vzrostly 6,119 mld za den z předchozích 5,972 mld .
Tituly. 
Minulý týden klesaly opět především „tradičně“ citlivé akcie realitního a finančního sektoru, i když Erste Bank tentokrát takovému poklesu vystavena nebyla (-3,8%), když její cena již dříve klesla na dohled hranice 1000 Kč a když koncem týdne drobně pomáhalo oslabování koruny.
Byly zde i fundamentální informace o (záměr Erste uvést v únoru akcie na burze v Bukurešti, spuštění prodeje Anglo-Romanian Bank – dcery rumunské BCR a info o poklesu podílu Capital Research and Management Company v Ertste klesl po prodejích akcií Erste pod 5%, což indikovalo existenci předchozích prodejů), které ovšem na okamžitý vývoj kurzu neměly velký vliv.
Roli poraženého tentokrát za Erste převzala Komerční banka, když bez firemních událostí, ale dohánějíce poklesy ostatních titulů v sektoru, ztratila -13,5%; to bylo tentokrát nejvíce na pražské burze.
ECM zaznamenalo ztrátu (-10,8%), i když společnost potvrdila plán ročního růstu zisku na úrovni 25% a spekulovala o možnosti výplaty dividendy za rok 2009.
Akcie Orca byly na konci týdne o -7,4% níže; těžko říci, zda se nějakým způsobem projevila zpráva o koupi logistického a bytového pozemkuPolsku (spíše ne).
Neobvykle velkou ztrátu (-8,9%) utrpěl Unipetrol. Začátek týdne mu přál díky zvýšeným doporučením, ale konstatování o slabém posledním kvartále díky následkům odstávek i slabším rafinérským maržím, což by se mohlo přelít i do 1.Q.investory přibrzdilo v optimizmu.
Bez impulzů klesla Telefónica (-6%).
ČEZ upoutal spuštěním agresivnější reklamní kampaně, která se silně otírá o konkurenci. Uskutečnil rovněž podání nabídky do tendru na modernizaci a případné rozšíření rumunské elektrárny v Galati (účast se očekávala). Na burze ovšem klesl o další 2,7%
AAA Auto se těžko drží na trhu letícím dolů a v tom minulém týdnu ztratila dalších 9%.
Zentiva a Philip Morris růstovými tituly.
Zentiva mohla trochu profitovat ze všeobecného zájmu o farmaceutických sektor na akciových trzích, každopádně posílila o +0,9%.

Další podrobnosti o vývoji trhů ve 3.týdnu naleznete ZDE
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.02.2016Forex: výhled pro tento týden Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
14.05.2012Týden Facebooku aneb přehled IPO pro tento týden Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688