Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  18.12.2007 14:46:44

Jak se vyhnout rostoucím cenám za teplo a elektřinu?

Trvalý růst cen energií motá mnohým Čechům hlavu. Tak často přitom slýcháme o možnostech využití přírodních zdrojů, které nestojí ani korunu. Například tepelné čerpadlo zvládne vytopit velký dům s úsporou až 65 % v porovnání s klasickým způsobem vytápění.

 

Tepelné čerpadlo je ekologicky šetrná cesta. Přitom není zdaleka tak složité ji aplikovat, jak se může na první pohled zdát. K tomu je ekonomicky výhodná. Česká firma PZP Komplet z Dobrušky o tom ví své.

 

„Fenomén tepelného čerpadla je znám přes 150 let ve světě i v České republice. V dnešní době je světovým trendem hospodaření s energiemi. Cílem je šetrně vyrobit elektrickou energii a na vytápění ji spotřebovat jenom z jedné třetiny, zbývající dvě třetiny si vzít z jinak nevyužitého potenciálu přírody,“ říká Václav Prokop, ředitel společnosti PZP Komplet a dodává: „To v podstatě koresponduje s čím dál aktuálnějším zákazem vytápění pevnými palivy, výhledově i v České republice.“

 

První tepelná čerpadla vyrobili v PZP Komplet před více než deseti lety. Díky své spolehlivosti přivádějí další a další zákazníky, kteří našli v tepelných čerpadlech řešení problému do budoucna zcela jistě rostoucích cen energií.

 

Investice, která se rozhodně vrátí

 

Tepelné čerpadlo pracuje se zdroji přírodního tepla. Se vzduchem, zemí a vodou. Vzduch je jako zdroj tepla nejdostupnější, prakticky neomezený a dá se říci, že z ekologického hlediska nejvýhodnější, protože teplo odebrané vzduchu z okolí je opět do okolí vráceno tepelnými ztrátami objektu. Ze země sbírají geotermální teplo zemní kolektory a obdobně funguje získávání tepla z podzemní vody.

 

Vysoká pořizovací cena je z pohledu návratnosti vyvážena minimálními provozními náklady a podle druhu porovnávané energie se při současných cenách pohybuje od 3 do 8 let. To je podstatně kratší doba než vlastní životnost tepelného čerpadla, která dosahuje až 25 let.

 

„Tepelných čerpadel, ověnčených mnoha medailemi z mezinárodních výstav, vyráběla společnost PZP Komplet před patnácti lety desítky kusů. Nyní se vyrábí ve stovkách kusech ročně a již se připravuje výroba v tisících,“ tvrdí Prokop.

 

„Obliba našich tepelných čerpadel stoupá nebývalou měrou. Uživatelé si uvědomují, že výrobek s vysokou užitnou hodnotou je výkonnější a trvanlivější než komerční tepelná čerpadla, vyráběná jako spotřební zboží. První tepelná čerpadla jsme vyrobili před více než deseti lety. Díky své spolehlivosti dělají dobrou reklamu a přivádějí další a další zákazníky,“ uvedl Václav Prokop. ZPZ Komplet se s nárůstem výroby velmi dobře vyrovnává; spolupráce s vysokými školami a zkušebními ústavy přináší potenciál jak zvyšovat a zkvalitňovat výrobu a neprodlužovat dodací lhůty.

             

„Je samozřejmé, že kvalitní výrobek si díky nesčetným patentům umí prorazit cestu i do zahraničí, a to dokonce do „kolébek“  tepelných čerpadel. PZP vyváží do Irska, Velké Británie, Dánska, Rakouska, Německa i Švédska,“ doplnil ředitel PZP Komplet a dodal: „Rozvoj výroby sebou přináší výstavbu a potřebu šikovných pracovníků, ale zatím se díky vnitřní politice firmy vše úměrně zvládá, o čemž svědčí i spokojenost 160 zaměstnanců.“

 

Jeden příklad za všechny

 

V Dolních Chabrech na okraji Prahy stojí nízkoenergetický dům postavený podle švédských zkušeností. Pan Bárta, majitel domu s podlahovou plochou 230 m2 měl rozhodování o výběru vhodného druhu tepelného čerpadla jednoduché. Kvůli plošnému kolektoru pro systém země-voda by musel provrtat celou zahradu, navíc by ji tím trvale ochlazoval, což nechtěl.

O hloubkovém vrtu ani neuvažoval kvůli jeho náročnosti a nutným povolením a pro systém voda-voda neměl k dispozici vhodný zdroj. Naproti tomu tepelné čerpadlo vzduch-voda se mu líbilo kvůli snadnosti instalace a jednoduché údržbě. PZP Komplet tehdy dodal panu Bártovi jedno ze svých prvních čerpadel.

„Čerpadlo je spolehlivé, bezporuchové a pravidelné kontroly nebyly potřeba,“ dodává spokojený majitel. Po 10 letech od instalace bylo čerpadlo v provozu 19 tisíc hodin. Vzhledem k tomu, že PZP Komplet udává životnost kompresoru kolem 40 tisíc hodin, může pan Bárta předpokládat, že větší servisní zásah bude potřeba zhruba po 20 letech provozu.

 

Běžně je nutné od venkovní teploty –5 °C přitápět a čerpadlu tak v práci pomoci. Majitelé nízkoenergetických domů mohou počítat s dokonalým vytápěním pouze čerpadlem až do mnohem nižších teplot: „Běžně mi čerpadlo vytopí dům i při venkovní teplotě –20 °C,“ pochvaluje si Bárta, jehož dům patří do kategorie nízkoenergetických. K jeho domu přiléhá dům jeho bratra, který tepelné čerpadlo nemá. Vedlejší dům má o 50 m2 menší podlahovou plochu a k vytápění používá také krb. Náklady na vytápění vedlejšího domu jsou zhruba o 70 % vyšší.

 

I když není v tomto odvětví design na prvním místě, s investicí do něj počítali v PZP Komplet dopředu a výsledkem je ocenění v soutěži Vynikající výrobek roku v oblasti průmyslového designu. Zákazníci se tedy nemusí bát nevzhledných krabic, barelů a kabelů, které by narušovaly ráz jejich domu. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688