Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Z domova  |  14.12.2007 10:45:06

Bratři Bursíkovi jsou podezřelí ze spáchání pěti trestných činů

Finanční nesrovnalosti v podnikání vlastní firmy jsou za podezřením, že se předseda zelených Martin Bursík a jeho bratr Jiří dopustili celkem pěti trestných činů. Případ prověřují detektivové z pražského oddělení hospodářské kriminality. Na Martina Bursíka čekají nepříjemné otázky od policistů poté, co se vrátí z konference o klimatických změnách na Bali.

Bratři Bursíkové se nezákonného jednání podle policistů dopustili v souvislosti s pronájmem domu v pražské Sněmovní ulici prostřednictvím firmy Eccoconsulting, již sami založili. Podezření spočívá v tom, že bratři řipravovali trestný čin poškozování věřitele, dopustili se zkrácení daně a porušili „závazná pravidla hospodářského styku“, ve hře je také obvinění s neoprávněného podnikání a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Podle listu Lidové noviny se Bursík, který je do neděle na konferenci o globálním oteplování na Bali, se zatím k případu příliš nevyjadřuje. Už ale vzkázal, že se ničeho nezákonného nedopustil a že se podrobí nejen policejnímu vyšetřování, ale i šetření finančním úřadem.

Podle deníku Právo už ale vysoce postavení koaliční politici mluví o tom, že případ může pozicí šéfa zelených silně otřást. „Myslím, že to těžko ustojí, protože tam podle všeho bude mnohamilionový daňový nedoplatek,“ řekl včera Právu nejmenovaný „vlivný koaliční politik“.

Lidové noviny napsaly, že prvně zmiňovaného podezření z trestného činu - přípravy poškozování věřitele - se Bursík s bratrem údajně mohli dopustit tím, že se prostřednictvím předání správy a pronájmu budovy firmě Eccoconsulting (ta patří opět bratrům Bursíkovým) měli pokusit připravit o peníze bratrance z Venezuely Jana Schindolfa. Ten na dům ve Sněmovní ulici také vznesl restituční nárok. „Stanovená cena ročního pronájmu budovy údajně představovala pouze zlomek ceny, kterou by získali přímým pronájmem budovy podnájemníkům společnosti, a tímto jednáním měli údajně zkrátit případný nárok Jana Schindolfa,“ stojí v protokolu.

Bursíkovi také měli podle policejní zprávy údajně „krátit DPH, poplatky a podobné povinné platby“. „...jakožto představitelé společnosti Eccoconsulting snižují základ daně snižováním zisku různými investicemi na opravy a úpravy předmětné budovy, čímž má údajně docházet ke zhodnocení majetku podezřelých bez jejich přímé investice. Dalším jednáním podezřelých má údajně docházet k možným daňovým únikům, zejména daně z příjmu,“ píše se v policejní zprávě.

Dále list Lidové noviny uvádí, že trestného činu porušování závazných pravidel hospodářského styku se pak Bursík mohl podle zprávy dopustit už tím, že s bratrem jako majitelé domu předali jeho správu firmě, kterou si založili. Podpisy Martina Bursíka tak figurovaly na obou stranách smlouvy. „Došlo údajně k porušení zákazu konkurence, kdy jednatel nesmí vstupovat do obchodních vztahů se společností,“ zapsal detektiv do své zprávy.
 
Poznamenal si i podezření z trestného činu „neoprávněné podnikání“. Podle něj totiž firma Eccoconsulting „nemá živnostenské oprávnění poskytovat služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně-hospodářské povahy, dále provádět správu a údržbu nemovitostí a nemá oprávnění ani k hostinské činnosti tak, jak vyplývá ze smlouvy, že tyto činnosti bude vykonávat“.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688