Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.11.2007 14:35:48

TZ ČEZ k výsledkům za 9M tohoto roku - zisk 29,7 mld.Kč

Skupina ČEZ dosáhla za první tři čtvrtletí zisku 29,7 mld.

Podíl Skupiny ČEZ na trhu koncových zákazníků v ČR činí 44,2%

Energetická Skupina ČEZ dosáhla za první tři čtvrtletí letošního roku čistého zisku 29,7 mld. , což je meziroční nárůst o 34,8 procenta. Na nárůstu se podílela vyšší výroba, růst velkoobchodních cen, úspora provozních nákladů i výsledky aktivit Skupiny ČEZ v zahraničí. Zahraniční aktivity přispěly k provoznímu zisku před odpisy meziročně více o 0,3 mld. , celkem 4,3 miliardami korun. Pozitivní dopad zájmu o elektřinu v celé Evropě v důsledku hospodářského růstu byl na druhé straně snížen vlivem teplého počasí v počátku roku. Provozní výnosy dosáhly 123,5 mld., vzrostly o téměř 14 %.

„Soustředíme se nyní na další kolo zvyšování efektivity jednotlivých procesů v rámci celé Skupiny ČEZ. Nastartovali jsme program Efektivita, jehož očekávané přínosy v následujících pěti letech, ve výši 19 miliard korun oproti srovnatelné základně s rokem 2006, nám umožní další kontrolu vývoje nákladů v inflačním prostředí. Tempo nabírá i obnova našich tuzemských uhelných elektráren, kde jsme již vynaložili 3,3 miliardy korun z očekávaných 100 miliard, které poplynou do obnovy především v následujícím období ,“ uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Počet zaměstnanců Skupiny ČEZ na konci září činil 30 287, což je pokles oproti konci I. pololetí 2007 o 365 osob. Výroba elektřiny v samotném ČEZ meziročně vzrostla o 4,6 % a dosáhla výše 48,2 TWh. Výroba elektřiny v elektrárnách Skupiny ČEZ, tedy včetně zahraničí, pak dosáhla 54,2 TWh a meziročně vzrostla o 13,4 procent. Vzrostla tedy výroba nejen v tuzemských elektrárnách, ale na nárůstu se podepsalo i rozšíření výrobního portfolia Skupiny ČEZ o elektrárny v zahraničí bulharskou Varnu, polské elektrárny ELCHO a Skawina *).

Poptávka po elektřině v České republice meziročně poklesla o 1,4 procenta, stále se projevuje letošní abnormálně teplá zima. Při přepočtu na teplotní normál by poptávka po elektřině vzrostla o 0,9 procenta. Vzhledem k silnému růstu spotřeby v posledních měsících lze však očekávat, že za celý letošní rok se nebude poptávka, i bez přepočtení na teplotní normál, výrazněji lišit od loňské. Podíl Skupiny ČEZ (ČEZ Prodej) na prodeji elektřiny koncovým zákazníkům činil 44,2 %, v důsledku sílící konkurence na liberalizovaném trhu v ČR.

„Měníme naše očekávání celoroční výše čistého zisku Skupiny ČEZ z předešlé úrovně 35,1 mld. na 41,4 mld. . Přitom „business as usual“ (hospodaření bez mimořádných vlivů) dává čistý zisk ve výši 36,9 mld., ve kterém jsou nárůstem výroby a velkoobchodní marže, optimalizací údržby i úsporami dalších provozních nákladů více než pokryty propady v distribuci vlivem teplého počasí. Celkový výsledek výrazně zvyšují mimořádné vlivy, jako je dopad daňové reformy ve výši 3 miliardy korun, kdy se projevil vliv nižších daňových sazeb na odloženou daň a změna odhadu nevyfakturované elektřiny.“ uvedl Petr Vobořil, ředitel divize finance.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

*) Polské elektrárny ELCHO a Skawina vstoupily do účetních výsledků v červnu 2006, a tak se do výsledků prvních tří čtvrtletí roku 2006 promítly pouze čtyřmi měsíci; elektrárna Varna nebyla obsažena v třičtvrtěletních výsledcích roku 2006 vůbec.

15.11. 15:32  co dodat ? (Ullsperger)
15.11. 15:30  co dodat? (Ullsperger)

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

14.11.2013ČSOB za 9M snížila zisk o 7% na 10,8 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.11.2013ČEZu za 9M poklesl čistý zisk o 4,7% na 31,7 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688