Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Komodity  |  15.11.2007 11:01:37

BoE je připravena úrokové sazby snížit


Poslední inflační report BoE byl více holubičí, než-li trh mohl vůbec očekávat. Guvernér BoE pan King poměrně znatelně naznačil, jakým směrem se budou příští kroky měnového výboru ubírat. Jako klíčové body zmínil vývoj globální ekonomiky a kreditních podmínek na finančních trzích.

Včerejší report signalizuje , že centrální banka v příštím roce může snížit úrokové sazby až o 50 bps, pokud to bude potřeba. BoE se bude rozhodovat v podstatě měsíc od měsíce a pokud se útlum ekonomiky zrychlí, může banka se svým rozhodnutím přispěchat. Měnový výbor také poznamenal, že se velice zvýšila rizika nejistoty dopadu turbulencí na finančních trzích a několikanásobného zvýšení cen energií. Oproti těmto rizikům BoE na svém posledním zasedání ponechala svou hlavní úrokovou sazbu nezměněnu s odůvodněním odpovídající inflace ve střednědobém časovém horizontu. Z těchto vyjádření je cítit, že měnový výbor není ve svém pohledu na měnovou politiku jednotný. Proto se dá očekávat, s nemalou pravděpodobností, možné překvapení ze strany centrální banky na svém pravidelném prosincovém zasedání.             

BoE také ve svém včerejším inflačním reportu snížila prognózu ekonomického růstu a spotřebitelských cen pro následující dva roky. Centrální banka předpokládá, že inflace se bude pohybovat pod dvouprocentním cílem banky, prognózu ekonomického růstu pro rok 2008 poopravila z 2,6 procenta na 2,3. Banka bude vedle vývoje globální ekonomiky a finančních trhů sledovat cenový armagedon ropy a „svá“ ekonomická data, zejména pak spotřebitelský sentiment a realitní trh. Už dnes budou určitě velice zajímavé maloobchodní tržby, které ukáží v jakém rozpoložení se spotřebitelé nacházeli v měsíci říjnu.

Po včerejší konferenci M. Kinga k inflačnímu reportu BoE se trh s futures kontrakty na krátkodobou úrokovou sazbu na sterling pěkně rozobchodoval. Trh nabral ohromnou volatilitu, makléři přijímali několikanásobně větší počet objednávek. Všichni chtěli bezprostředně po konferenci nakupovat, protože Kingova řeč signalizovala připravenost BoE ke snižování sazeb. Například cena kontraktu s expirací v prosinci příštího roku posílila o 8 ticků, nakonec zavřela na 94,75 , což implikuje úrok 5,25 procenta.    

Tyto zprávy pro vás vytváří RSJ Invest

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688