Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.10.2007 09:09:54

PMČR v 3Q klesly v ČR prodeje i tržní podíl

Společnost Altria Group jejíž součástí je i Philip Morris ČR (PMČR), dnes oznámila výsledky hospodaření za 3. čtvrtletí 2007. Divize Philip Morris International (PMI, vlastník PMČR) bez jednorázového dopadu pákistánské akvizice zaznamenala pokles prodaných cigaret o 1,9 %. Negativní dopad měly například nižší prodeje v ČR (způsobené zvýšením tabákových daní), naopak na Slovensku prodeje vzrostly.

 

Prodeje PMIČR klesly o 22,6 %, tržní podíl v ČR se snížil meziročně o 8,5 procentního bodu na 49,3 %. Pokles tržního podílu byl díky zvýšení spotřebních daní očekávaný. Celkový trh cigaretČR v 3Q klesl o 9,2 %, ale během prvních 3 čtvrtletí roku vzrostl o 1,6 %. PMČR v 2Q kvůli vyšším tabákovým daním zvýšil ceny některých značek. Poté v 3Q zvýšil ceny svých nejvíce konkurenceschopných značek, zejména těch levných. Značky PMČR proto byly dočasně cenově znevýhodněny, což bylo dle tiskové zprávy Altrie hlavním důvodem výrazného snížení tržního podílu. Tento fakt dle našeho názoru vysvětluje růst neočekávaný růst tržního podílu PMČR ve 2Q07 (na 60,4%). PMČR očekává, že část tržního podílu získá zpět v 4Q. Očekávaný podíl nebyl blíže konkretizován.

 

Mateřská Altria Group zaznamenala pokles čistého zisku o 8,4 % r/r na 2,63 mld. USD (1,24 USD na akcii). Po očištění o oddělení divize Kraft Foods stoupl zisk o 19 %. Bez jednorázových položek zisk činil 1,21 USD na akcii, překonal tak průměrné očekávání analytiků 1,14 USD. Altria sdělila, že pozitivní dopad měly vyšší ceny cigaret a větší prodeje značky Marlboro. Tržby stouply o 8,9 % na 19,2 mld. USD (odhad trhu byl 10,1 mld. USD). Altria zvýšila výhled svého letošního zisku o 0,15 USD/akcii na 4,20-4,25 USD/akcii. Důvodem je nižší sazba daně z příjmu, slabší dolar a stoupající zisky ze zahraničí. Altria v současnosti provádí restrukturalizaci, která zahrnuje oddělení divize Kraft a divize Philip Morris International, které má být oznámeno v lednu.

 

Naše cílová cena pro akcie PMČR je 9 681 a nadále doporučujeme akcie PMČR držet. Akcie PMČR se aktuálně (14:30 SEČ) obchodují za 9863 /akcii (+3,0% d/d), likvidita obchodování je 29 mil. . Investoři tak zřejmě čekali ještě větší pokles tržního podílu PMČR a pozitivně je zřejmě hodnocen i zlepšený výhled na 4Q07. Na druhou stranu není možná informace o poklesu tržního podílu PMČR v ČR zahrnuta v ceně akcie díky zatím nerozšířenosti této informace na trhu. Celkově si myslíme, že výsledky nebudou pro titul díky poklesu tržního podílu v dalších dnech pozitivním impulsem a čekáme obchodování akcií PMČR stále pod úrovní 10 000 /akcii.

 

Milan Vaníček

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688