Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Finance  |  15.10.2007 10:36:43

TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (15.10.2007)


CZK/EUR

Týdenní komentář

V minulém týdnu bylo obchodování s českou korunou opět velmi klidné. Přestože bylo z domácí ekonomy zveřejněno množství zajímavých zpráv, korunu to z klidu nijak nevyvedlo. Po celý týden nevybočila z pásma 27,45 – 27,55 CZK/EUR, když měla tendenci mírně posilovat.
Hned v pondělí byla zveřejněna důležitá data v podobě spotřebitelských cen, nezaměstnanosti a zahraničního obchodu. Spotřebitelské ceny v září nepřekvapily, když v souladu s tržním očekáváním meziměsíčně klesly o 0,3 % a meziročně přidaly o 2,8 %. Míra nezaměstnanosti ke konci září klesla na 6,2 % oproti srpnovým 6,4 %. Počet volných pracovních míst dál roste, když v září s úrovní 137 tis. dosáhl nové historicky nejvyšší úrovně. Naopak horší výsledek byl zaznamenán u zahraničního obchodu, který v srpnu vykázal schodek 0,6 mld. CZK, trh čekal přebytek 1,1 mld. CZK. Za pozornost stojí také vyjádření členů bankovní rady ČNB M. Hampla a V. Tomšíka, kteří uvedli, že sazby budou pravděpodobně pokračovat v růstu. Trh se zvyšováním sazeb počítá, otázkou ale stále zůstává, kdy a kolikrát ke zvýšení sazeb ČNB přistoupí.

V tomto týdnu budou zveřejněny statistiky srpnové platební bilance, kde jsou tržní očekávání nastavena na – 9,8 mld. CZK, a maloobchodních tržeb za srpen, kde je očekáván růst 7,5 %. Z pohledu devizového trhu se nejedná o důležitá data, proto by obchodování s českou korunou mělo být ovlivněno spíše vnějšími faktory.

Pro tento týden by se koruna měla vůči euru pohybovat mezi 27,35 – 27,65 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled
Minulý týden koruna oscilovala kolem hranice 27,50 CZK/EUR. Očekáváme, že nyní se stabilizuje na současných úrovních, ale výhled zůstává nadále pozitivní a do konce roku očekáváme, že se koruna bude obchodovat na nových maximech pod hladinou 27,40 CZK/EUR.

CZK/USD

Týdenní komentář
Úvod minulého týdne byl poznamenán svátkem v USA, na trhu tak byla znát snížená likvidita. V dalších dnech dolar, za absence nových zpráv, mírně posílil. Z hodnot kolem 1,4150 USD/EUR se dostal až na 1,4020 USD/EUR. Na konci týdne dolar opět ztrácel, když oslabil až na 1,4240 USD/EUR. Koruna k dolaru posílila během týdne z 19,60 CZK/USD na 19,35 CZK/USD.
Zprávy z americké ekonomiky do obchodování nijak nezasáhly. Ve čtvrtek zveřejněný zahraniční obchod za srpen vykázal deficit 57,6 mld. USD (čekal se deficit 59 mld. USD). Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti skončil také lépe, když klesl na 308 tis. (trh očekával pokles jen na 315 tis.). Podporou pro dolar byly až v pátek zveřejněné maloobchodní tržby, které v září stouply meziměsíčně o 0,6 % (čekal se růst jen o 0,2 %). Naznačily tak, že si spotřeba domácností udržuje stále solidní růst a společně s dříve publikovanými silnými čísly z trhu práce přinutila trh snížit očekávání na další pokles dolarových úrokových sazeb. Nyní je pravděpodobnost snížení sazeb na říjnovém zasedání Fedu nastavena jen na 30 %.

Tento týden by z USA měla přijít spíše slabší čísla. Důležité budou hlavně ve středu zveřejněné výsledky nově započatých staveb, indexu spotřebitelských cen a Béžové knihy o stavu americké ekonomiky. Nepředpokládáme, že by data zveřejněná v tomto týdnu měla dolaru pomoci k silnějším úrovním.

Koruna by se měla nacházet v tomto týdnu mezi hodnotami 19,30 – 19,60 CZK/USD.

Dlouhodobý výhled
Náš negativní scénář pro dolar se naplnil rychleji, než jsme očekávali a dolar se již obchodoval pod hladinou 19,30 CZK/USD. Americká měna je pod velkým tlakem. I když se nedá vyloučit ještě další pokles, z pohledu nadcházejících týdnů se prostor pro další ztráty zmenšuje. Ze střednědobého hlediska je možné, že se dočkáme drobných korekcí, ale v horizontu několika měsíců je možné, že se dolar propadne až k hranici 1,4500 USD/EUR. To by znamenalo jeho pád pod 19,00 CZK/USD.

CZK/SKK

Týdenní komentář
Slovenská koruna v uplynulém týdnu posílila. Z úrovní na 33,80 SKK/EUR, kde se nacházela v úvodu týdne, se v jeho závěru dostala těsně pod 33,60 SKK/EUR. Pro českou korunu to znamenalo mírné oslabení z 0,8130 CZK/SKK na 0,8230 CZK/SKK.
Také na Slovensku bylo zveřejněno množství dat. Trh pozorně sledoval hlavně údaj o zářijové inflaci. Podle očekávání dosáhla meziročního růstu 2,8 % po 2,4 % za srpen. Maloobchodní tržby v srpnu vzrostly jen o 5,1 %. Zahraniční obchod vykázal v srpnu deficit 7,57 mld.SKK, když trh očekával jen -3 mld. SKK. Horší výsledek je připisován snížené výrobě v automobilovém průmyslu díky letním dovoleným.

V tomto týdnu bude publikován důležitý údaj o harmonizované inflaci. Očekává se zpomalení na 1,6 %. S přehledem by tedy mělo Slovensko splnit inflační Maastrichtské kritérium. Pokud nebude výsledek výrazně horší, mohla by slovenská koruna dál mírně posilovat. Jako riziko vnímáme nejistotu ohledně zveřejnění revidovaných údajů o schodku veřejných financí, které Eurostat zveřejní 22 října. Důležité také budou komentáře vlády ohledně příslušných opatřeních, aby splnila všechna Maastrichtská kritéria pro přijetí eura.

Pro tento týden předpokládáme pohyb mezi 0,8150 – 0,8300 CZK/SKK.

Dlouhodobý výhled
Náš dlouhodobý výhled počítá s posilujícím trendem vůči euru jak u slovenské, tak u české koruny. U slovenské koruny podle nás nyní existuje větší prostor pro posílení, než u koruny české, díky nadále rychle rostoucí slovenské ekonomice a vyšším úrokovým sazbám. Díky tomu předpokládáme, že česká koruny bude mít v dalších měsících tendenci spíše ztrácet směrem k 0,8500 SKK/CZK.

Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 15. 10. 2007
ČRplatební bilance za srpen
PolskoCPI za srpen

Úterý 16. 10. 2007
Slovensko – HICP za září
Eurozóna – HICP za září
Německoindex ekonomického sentimentu ZEW
USA – čistý příliv kapitálu za srpen
USAprůmyslová výroba za září

Středa 17. 10. 2007
USA – nová výstavba za září
USACPI za září
USA – Béžová kniha o ekonomice

Čtvrtek 18. 10. 2007
ČRmaloobchodní tržby
USA – týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti

Pátek 19. 10. 2007
žádná důležitá data




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

10.12.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (10.12.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
15.10.2007Zlato na pokles (15.10.2007) Aleš Zábranský (icertifikaty.eu)
08.10.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (8.10.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688