Czechwealth (Czechwealth)
Škola obchodníka  |  12.09.2007 13:30:00

Vyděláte investováním nebo obchodováním?

Dnes si vysvětlíme, proč je rozdíl mezi investováním a obchodováním na burze, a že se vlastně jedná o dva zcela odlišné přístupy.

Když se řekne burza, akcie, deriváty, investování na burze či finanční trhy, vybaví se mnoha lidem banky, fondy, ekonomické a finanční vzdělání, geniální matematici, analytici a něco zcela nedostižného a velmi sofistikovaného. Většina lidí má investování do akcií za extrémně rizikové, deriváty a obchodování s nimi se pak v očích veřejnosti rovnají ztrátě peněz.

Pojďme si objasnit rozdíl mezi investováním a obchodováním na burze a výhody a nevýhody jednotlivých přístupů. Investování na burze si většina lidí představuje tak, že koupí nějaké akcie, protože z nějakého důvodu očekávají jejich zhodnocení a čekají na růst ceny. Třeba proto, že jim zavolal makléř, něco se dozvěděli z médií nebo mají prostě intuici.

Strategie Buy (and) hold má po sezóně

Většina investorů volí metodu koupit a držet, anglicky buy & hold. Metoda funguje velmi dobře v rostoucí ekonomice, kdy akciový trh může růst i několik let a prakticky cokoli koupíte, vzroste dříve či později na ceně.

Žádná akcie na světě ale neporoste donekonečna a některá akcie nemusí třeba i několik let růst vůbec. Naopak, může klidně klesat i přesto, že by dle všeho měla růst. Pokud tedy investor zvolí špatný titul, nebo jej koupí na vrcholu růstu, tak by mohl čekat i mnoho let, než se mu investice vyplatí.

Podívejte se na graf č. 1, což je akcie největší softwarové společnosti světa – Microsoft. Kdybyste koupili tyto akcie na počátku roku 2000 za 60 USD, tak si lehce spočítáte, jak byste na tom byli nyní, když je po více než 6 letech akcie zhruba na 30 USD. Na současných, velmi nepředvídatelných trzích je metoda buy & hold velmi nebezpečná a obchodníci investorům žertovně radí používat trochu upravenou metodu – tzv. buy, hold & pray (koupit, držet a modlit se).

 

 

Graf ve větším rozlišení Zde

 

Pokud chce být investor úspěšný, musíte mít pevně ošetřené riziko a vědět, kdy tituly z vašeho portfolia dosáhnou cílové ceny pro ukončení investice. Výhodou investování může být to, že když se investor splete ve výběru akcií, ale dodržuje alespoň základní parametry diverzifikace, tak dříve či později může jeho portfolio začít vydělávat. To může trvat pár měsíců, ale i několik let a během té doby bude investor inkasovat alespoň nějaké výnosy z dividend.

Obchodování na burze, rychlejší zisky i ztráty

Když na burze obchodujete, můžete oproti investování rychleji vydělat i prodělat. Obchodník se snaží časovat obchody pomocí různých analýz, výpočtů a předpovědí, hodnota příslušné akcie či komodity ho příliš nezajímá, jde pouze o spekulaci na pohyb ceny v předpokládaném směru. Pomocí správného řízení peněz a rizika pak lze na těchto spekulacích vydělávat. To neznamená vydělávat na každém obchodě, to znamená na více obchodech vydělat, než prodělat, a na konci roku být v zisku.

Existují stovky možností a strategií na krátkodobé i dlouhodobé držení pozic. Riziko se dá rozdělit na bezpečné strategie, výnosové strategie, rizikové strategie i vysoce rizikové obchody. Dle toho může váš cíl v obchodním plánu vydělávat desetiny procent denně nebo desítky procent ročně a postupně akumulovat peníze pro větší rozložení rizika a diverzifikaci.

V investování je narozdíl od obchodování téměř nemožné stát se investorem na plný úvazek bez velkého kapitálu. Proto také většina investorů nepřichází na burzu zbohatnout, ale jen zhodnotit peníze lépe, než mohou očekávat třeba v bance. Investory před nákupem jednotlivých akcií zajímá, co je to za titul, kdo a jak společnost řídí, jaká je konkurence, zisky, dluhy, závazky, výdělky na akcii, různé finanční výkazy a poměry hotovosti, jaký je stav globální a lokální ekonomiky, politická situace atd. Dle toho se snaží nalézt podhodnocené akcie a věří, že jejich cena poroste.

Pro obchodníka jsou tyto informace často nedůležité. Může obchodovat jen na základě pravděpodobnosti daného trhu hnout se jedním, anebo druhým směrem. Tomu sice v dlouhodobém měřítku mohou odpovídat výsledky, které sleduje investor, nicméně často je to také tak, že trh klesá, i když by měl podle všeho růst, a stoupá, přestože by měl klesat.

Trhy se pohybují i do strany – cena daného titulu ani neroste, ani neklesá. Jde trochu nahoru a hned se vrátí dolů. Pak jde dolů a po chvíli opět nahoru a tak to může trvat dost dlouhou dobu. Tomuto pohybu se říká také cenové rozpětí (angl. trading range).

Všeobecně platí, že trhy jdou většinou do strany a trend, nebo-li pohyb ceny se děje pouze mezi jedním a druhým cenovým rozpětím. Pokud jde trh do strany, investor bude prodělávat, nicméně obchodník může zvolit jednoduché použití opčních strategií a bude vydělávat i za této fáze trhu.

Hazard bez obchodního plánu

Já osobně jsem na trhu nikdy neinvestoval, všechno mé snažení je obchodování, ať už krátkodobé, či dlouhodobé. Absolutně nepřipouštím, aby šla pozice proti mě nekontrolovaně po delší dobu. Pokud by to tak bylo, zvolím ukončení obchodu se ztrátou a najdu si jinou příležitost.

Někdy držím akciové obchody měsíce, mnoho obchodů však uzavírám do jednoho měsíce a u denního obchodování netrvají obchody často ani pár hodin. Každý obchod, každý tah, reakce na vývoj trhu – vše je plánováno předem. Nejlepší i nejhorší scénář – vše musíte očekávat a být na to připraveni reagovat, jinak může být pozdě.

Rozumějte, obchodník nikdy neví, jestli mu další obchod vyjde. V tom to ale není: je třeba předpokládat nějaký pohyb, a ten by měl vyjít. Pokud vyjde, snažíte se z něj „urvat“ maximum zisku. Pokud nevyjde, tak se nedá nic dělat, obchod se ukončí se ztrátou. Malé ztráty nejsou problém, když vedle toho máte dostatek velkých zisků.

Tento přístup je zcela odlišný od investování na burze, kde většina investorů rozhodně neuvažuje o rychlém zhodnocení a o uzavření pozice na pevně stanovených hladinách. Všimněte si grafu č. 2, kde je stejná akcie jako na prvním grafu, a navíc je zde zobrazen jednoduchý technický indikátor, který v podstatě průměruje ceny za zvolené časové období. Výsledkem je na první pohled jasný vývoj cenového trendu. Velmi zjednodušeně řečeno, jakmile indikátor roste a cena akcie je NAD křivkou klouzavého průměru, trh roste a je dobré takové akcie držet. Jakmile je cena akcie POD křivkou klouzavého průměru a ten klesá, je dobré tyto akcie prodat a spekulovat na sestup.

Graf ve větším rozlišení Zde

 

Jednoduchým pohledem na oba grafy zjistíme rozdíl mezi investorem a obchodníkem. Obchodník vstupuje díky použití klouzavého průměru do správných obchodů a na konci grafu na tom bude se zisky o poznání lépe než investor, který koupí na začátku grafu a drží a drží a drží…

Zapamatujte si

Na současných, velmi nepředvídatelných trzích je metoda buy & hold velmi nebezpečná.

 

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

 

 

Slovníček

Korekce – pohyb trhu proti stávajícímu cenovému trendu

Překoupený trh – cena dosáhla technicky příliš vysoké hodnoty a je připravena k obratu (princip praku – čím víc natahujete gumu, tím rychleji vystřelí a vrátí se zpět)

Diverzifikace (rozložení rizika) – investiční nástroje se kombinují tak, aby se omezil jejich vliv na výkonnost

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Škola obchodníka:

23.10.2018  Swingové obchodování - střednědobý obchodní přístup Admiral Markets (Admiral Markets)
18.10.2018  MetaTrader 5 - výkonná obchodní platforma Admiral Markets (Admiral Markets)
13.10.2018  MetaTrader 4 - nejoblíbenější obchodní platforma pro trading Admiral Markets (Admiral Markets)
09.10.2018  Co jsou CFD kontrakty - rozdílové smlouvy Admiral Markets (Admiral Markets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688