Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  17.08.2007 09:40:27

ČR - Trend růstu maloobchodu mírně zpomaluje

Trend růstu maloobchodu mírně zpomaluje
Maloobchod, ubytování a stravování - červen 2007

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu vzrostly v červnu meziměsíčně reálně o 0,6 %. Meziročně se zvýšily o 6,8 %, bez sezónního očištění o 6,4 %. Rozhodující podíl na meziročním přírůstku celkových tržeb měly specializované prodejny potřeb pro domácnost a ostatního nepotravinářského zboží (cca 50 %). Sezónně očištěné tržby za ubytování a stravování se v červnu meziměsíčně snížily o 0,3 %, neočištěné tržby meziročně vzrostly o 0,5 %.

* * *
Sezónně očištěné tržby v maloobchodě (OKEČ 52) v červnu meziměsíčně reálně vzrostly o 0,6 %, v tom za nepotravinářské zboží o 0,6 %, za potraviny o 0,5 %. Růst trendové složky o 0,5 % zůstal zhruba na úrovni předchozích dvou měsíců, oproti prvním třem měsícům letošního roku se ale snížil (tabulka č. 1).


Graf č. 1
Graf Vývoj maloobchodních tržeb (OKEČ 52)



Meziročně po očištění o sezónní vlivy a pracovní dny vzrostly tržby reálně o 6,8 %, po očištění pouze o pracovní dny o 6,9 %. Sezónně neočištěné tržby se při nižším počtu (-1) pracovních dní v červnu 2007 zvýšily oproti stejnému období předcházejícího roku o 6,4 %, v tom za nepotravinářské zboží o 8,3 % a za potraviny o 3,8 %. Zatím rostly tržby v letošním roce rychleji než v prvních šesti měsících loňského roku, nicméně ve druhém čtvrtletí se růst zpomalil.

K červnovému růstu přispěly nejvíce specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, stavebnin, nábytku a dalšího zboží pro domácnost a jen o něco méně se na růstu podílely specializované prodejny ostatního nepotravinářského zboží. Nejrychleji rostly tržby maloobchodu provozovaného prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby, avšak s nevýznamným dopadem na celkový růst tržeb. Druhý nejrychlejší růst zaznamenaly již zmiňované prodejny potřeb pro domácnost a dále prodejny textilu a obuvi (tabulka č. 3).

V členění podle velikostních skupin se zvýšily nejvíce tržby v podnicích s 50 až 99 zaměstnanci (o 12,9 %). Podniky v ostatních velikostních skupinách vykázaly růst od 6,0 % do 6,4 %.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku byl 101,2 %. Ceny vzrostly v prodejnách potravin, a to ve specializovaných i nespecializovaných (o 5,0 %, resp. o 4,0 %), dále v prodejnách drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží (o 2,5 %), v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží (o 1,0 %) a ve stánkovém a ostatním prodeji provozovaném mimo prodejny (o 0,9 %). Naopak v prodejnách ostatního nepotravinářského zboží se ceny snížily o 2,5 %, v zásilkovém obchodě o 1,4 %, za použité zboží o 1,2 %, za potřeby pro domácnost o 0,8 % a za textil a obuv o 0,4 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem vzrostly v červnu sezónně očištěné tržby v maloobchodě v EU 27 reálně meziměsíčně o 0,5 %, meziročně po očištění o pracovní dny o 2,2 %. Z členských států, za které byla data dostupná, rostly tržby meziročně v Lotyšsku o 24,4 %, v Litvě o 16,1 %, v Estonsku o 13,0 %, v Polsku o 9,2 %, ve Švédsku o 8,6 %, na Slovensku o 7,5 %, ve Finsku o 6,9 %, v Bulharsku o 6,5 %, v Lucembursku o 4,4 %, ve Španělsku o 4,2 %, ve Spojeném království o 3,6 %, v Belgii o 2,7 %, v Portugalsku o 1,7 %, ve Slovinsku a v Dánsku o 0,8 % a v Rakousku o 0,6 %. Snížily se v Německu o 2,5 %.

* * *

V motoristickém segmentu (OKEČ 50) se sezónně neočištěné tržby zvýšily meziročně reálně o 8,9 %, v tom za prodej a opravy motorových vozidel o 12,2 % a za prodej pohonných hmot o 2,6 %.

V maloobchodě včetně motoristického segmentu (OKEČ 52 + 50) vzrostly sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně o 0,6 % a sezónně neočištěné tržby meziročně o 7,2 %.

V ubytování a stravování (OKEČ 55) se v červnu sezónně očištěné tržby vč. očištění o pracovní dny snížily proti květnu o 0,3 %, v tom v ubytovacích zařízeních o 0,7 %, ve stravovacích zařízeních jen o 0,1 %. Meziročně vzrostly sezónně očištěné celkové tržby o 1,0 %. K dosažení alespoň mírného růstu sezónně neočištěných tržeb o 0,5 % přispěl vývoj ve stravovacích zařízeních, kde se tržby zvýšily o 2,0 %. V ubytovacích zařízeních tržby klesly o 3,2 %. Ve srovnání s vývojem za posledních 12 měsíců se jednalo v případě stravovacích zařízení o zpomalení růstu a v případě ubytovacích zařízení o prohloubení poklesu tržeb.


Analýza ČSÚ - Vývoj tržeb v maloobchodě, ubytování a stravování ve 2. čtvrtletí 2007

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.02.2024CZE: Maloobchod mírně rostl Research (Česká spořitelna)
08.10.2021Maloobchod mírně roste, prodej aut stále klesá (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688