Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Finance  |  30.07.2007 10:37:45

TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (30.7.2007)


CZK/EUR

Týdenní komentář

Uplynulý týden byl pro korunu opět úspěšný. Posílila z hodnot kolem 28,20 CZK/EUR až na tříměsíční maximum 27,93 CZK/EUR, kterého dosáhla v pátek. Obchodování končila nad 28,00 CZK/EUR. Za posílením domácí měny stojí jednak zvýšení úrokových sazeb, ale z velké části také carry obchody. K financování těchto obchodů byla pro nízké úročení používána právě česká koruna. Investoři z nich nyní kvůli globální averzi k riziku vystupují, což pomáhá koruně k růstu.

Jedinou důležitou událostí týdne, která byla pro korunu podporou, bylo zasedání České národní banky. Podle očekávání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 25 bb na 3,00 %. Pro zvýšení o 25 bb hlasovalo šest členů bankovní rady, jeden hlasoval dokonce pro růst o 50 bb. Důležitější než samotné rozhodnutí o úrokových sazbách byla následná tisková konference a jestřábí tón guvernéra Tůmy. Zde uvedl, že očekává více proinflační růst ekonomiky. Dále uvedl, že v souladu s novou inflační prognózou je konzistentní růst sazeb, ale odmítl blíže specializovat jejich načasování. Domníváme se, že zvyšující inflační tlaky pravděpodobně přinutí ČNB zvýšit úrokové sazby v horizontu tří měsíců.

Tento týden bude opět kalendář očekávaných událostí téměř prázdný. Ve středu bude zveřejněn jen státní rozpočet. Tato zpráva ale nemá na devizový trh žádný vliv. Rozhodující pro vývoj domácí měny bude v tomto týdnu nálada na zahraničních trzích. V případě, že se začne obracet sentiment na riziková aktiva, mohla by koruna oslabit v souvislosti s otevíráním nových carry obchodů.
Pro tento týden očekáváme pohyb koruny mezi 27,90 – 28,20 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled
Domníváme se, že v nejbližších týdnech zůstane koruna stabilizovaná blízko současných úrovní mezi 27,90 – 28,30 CZK/EUR. Díky vyšším úrokovým sazbám již nebudou tak atraktivní carry trades, díky kterým se koruna držela na slabých úrovních v minulém týdnu. Riziko výrazného oslabení tak nyní považujeme za nižší. Z dlouhodobějšího pohledu v dalších měsících očekáváme, že koruna své zisky ještě rozšíří a znovu se dostane pod 28,00 CZK/EUR a s koncem roku se můžeme pohybovat kolem 27,50 CZK/EUR.

CZK/USD

Týdenní komentář
Americký dolar nejdříve v úvodu týdne posunul svou historicky nejslabší úroveň vůči euru, když se dostal až nad 1,3850 USD/EUR. Koncem týdne se situace obrátila, dolar výrazně zkorigoval a posunul se až k 1,3650 USD/EUR. Koruna si díky vývoji na eurodolarovém trhu připsala nové historické maximum 20,35 CZK/USD. V dalších dnech díky sílícímu dolaru slábla a dostlala se přes 20,50 CZK/USD, kde obchodování zakončila.

Za oslabením dolaru stála pokračující nejistota ohledně rizikových hypoték v USA. Tato nejistota vyústila v globální averzi vůči rizikovým aktivům. Zveřejněné zprávy týkající se amerického nemovitostního trhu o prodeji existujících a nově započatých domů do obchodování nezasáhly, a to i přesto, že v obou případech nenaplnily očekávání. Výraznou podporou pro americkou měnu byl až v pátek zveřejněný růst HDP za 2. čtvrtletí, který s růstem o 3,4 % předčil očekávání trhu.

V tomto týdnu se dočkáme řady důležitých událostí z USA. Ve středu to bude Chicagský index nákupních manažerů a index spotřebitelské důvěry, v pátek pak nezaměstnanost za červenec a index nákupních manažerů ve službách. Pokud budou data výrazně špatná, dá se očekávat oslabení americké měny. Z Evropy bude pro dolar důležité zasedání ECB, která bude jednat o úrokových sazbách. Změna v nastavení měnové politiky se nečeká. Důležitá bude jako vždy následná tisková konference, kde může zaznít upřesnění ohledně budoucnosti eurových úrokových sazeb.
Koruna by se v tomto týdnu měla nacházet v pásmu 20,40 – 20,65 CZK/USD.

Dlouhodobý výhled
Dolar se nyní nachází pod výprodejním tlakem a jeho vyhlídky nyní nejsou příliš optimistické. Očekáváme, že nadále budou sílit signály ukazující na zpomalování americké ekonomiky, což si následně vynutí snížení dolarových úrokových sazeb. Americká měna tak bude nadále pod tlakem a s koncem roku tak může přijít šance koupit si dolar za méně než 20 CZK. Nicméně ještě předtím, až opadne panika z vývoje na hypotečním trhu, se pravděpodobně dočkáme korekce, kdy dolar současné výrazné ztráty smaže.

CZK/SKK

Týdenní komentář
V úvodu minulého týdne slovenská koruna posílila pod 33,00 SKK/EUR. Reagovala tak na zprávu od agentury Fitch, která zvýšila výhled ratingu Slovenska ze stabilního na pozitivní kvůli perspektivě přijetí eura v plánovaném termínu v roce 2009. V průběhu dalších dní slovenská koruna postupně slábla a dostala se do blízkosti 33,50 SKK/EUR. Vůči slovenské si česká koruna polepšila z hodnot v blízkosti 0,8550 CZK/SKK na 0,8350 CZK/SKK. Zveřejnění slovenského indexu průmyslových cen trh nijak neovlivnil.

Jako poslední ze středoevropských bank bude jednat slovenská centrální banka. Očekává se, že se nastavení úrokové sazby měnit nebude a zůstane na 4,25 %.

Dlouhodobý výhled
Náš dlouhodobý výhled počítá s posilujícím trendem vůči euru jak u slovenské, tak u české koruny. Očekáváme ale, že slovenská koruna bude posilovat rychlejším tempem, než koruna česká díky rychlejšímu tempu růstu slovenské ekonomiky a příznivějšímu vývoji dalších fundamentů. Z dlouhodobějšího pohledu tak očekáváme, že česká koruna bude vůči slovenské spíše ztrácet. Koncem roku by se měla slovenská měna vůči euru obchodovat pod 32,00 SKK/EUR. Kurz vůči české koruně by se tak pohyboval kolem 0,8600 CZK/SKK.

Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 30. 7. 2007
ČR – ekonomická důvěra za červenec

Úterý 31. 7. 2007
EUindex podnikatelského klimatu a ekonomického sentimentu za červenec
EU - nezaměstnanost za červen
USA - Chicagský index nákupních manažerů za červenec
Slovensko - zasedání centrální banky, sazby na programu

Středa 1. 8. 2007
ČR - státní rozpočet ke konci července
EU - index nákupních manažerů v průmyslu za červenec

Čtvrtek 2. 8. 2007
EU - zasedání centrální banky, sazby na programu
USA – týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti

Pátek 3. 8. 2007
EU - maloobchodní tržby za červen
USA - nezaměstnanost za červenec
USA - index nákupních manažerů ve službách za červenec





Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

14.07.2017Vývoj na devizovém trhu v týdnu 10.7.-14.7. Akcenta (AKCENTA CZ)
07.07.2008TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (7.7.2008) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
16.07.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (16.7.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
09.07.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (9.7.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688