Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Bydlení  |  18.06.2007 15:24:03

Factum Inv. - zájem o hypotéku deklaruje více jak pětina obyvatel ČR

Zájem o budoucí využití hypotečního úvěru deklaruje více než pětina obyvatel ČR.
Současnou nabídku hypotečního úvěrování hodnotí obyvatelé ČR převážně pozitivně, méně jsou spokojeni s podporou hypoték ze strany státu.
Zájem o koupi bytu či domku je nejčastěji motivován rodinnými důvody; poměrně častým impulsem je také snaha přestěhovat se z nájmu do vlastní nemovitosti.
Při výběru bydlení hraje velkou roli lokalita, zejména kvalitní životní prostředí a dopravní dostupnost.

Firma Factum Invenio zařazuje již od roku 1997 do svého programu Factum Omnibus sadu otázek týkajících se bydlení a hypotečního úvěrování. Aktuální průzkum, který proběhl ve dnech 24. až 30. května 2007, byl realizován na reprezentativním vzorku populace, který tvořilo 1005 osob starších 15ti let.

Hodnocení nabídky hypotečních úvěrů
„Současná nabídka hypotečních úvěrů, rychlost a jednoduchost vyřízení úvěru i zvýšení dostupnosti hypotečních úvěrů pro obyvatelstvo jsou hodnoceny převážně pozitivně“, uvedla Božena Valentová ze společnosti Factum Invenio. S názorem, že šíře nabídky hypotečních úvěrů je dostatečná, souhlasí dokonce 66,0 % lidí. Hůře je však hodnocena podpora hypotečních úvěrů ze strany státu, kterou považují za dostatečnou jen dvě pětiny obyvatel (41,1 %). Všechny uvedené aspekty hypotečního úvěrování oceňují zejména lidé s vyšším vzděláním a z domácností s vyššími příjmy.

Zájem o hypoteční úvěry
Zájem o budoucí využití hypotečního úvěru deklaruje s větší či menší jistotou více než pětina obyvatel ČR (22,4 %). Větší zájem o hypoteční úvěry mají především mladí lidé ve věku do 29 let. Více než polovina lidí (53,2 %), kteří plánují sjednání hypotečního úvěru, by jej ráda využila na pořízení bytu; financování pořízení rodinného domu plánuje čtvrtina z nich.

Zájem o pořízení bydlení
Vlastnické bydlení by si někdy v budoucnu ráda pořídila téměř čtvrtina lidí (23,0 %), zejména mladí lidé do 29 let. Zájem o koupi vlastnického bydlení je ve více než polovině případů (53,3 %) dán rodinnými důvody, které hrají velkou roli hlavně u lidí, žijících na Moravě. Významným impulsem je však také snaha přestěhovat se z nájemního do vlastnického bydlení, kterou uvedla téměř čtvrtina obyvatel ČR (23,4 %).

Kritéria výběru nového bydlení
Pokud by si lidé vybírali nové bydlení, byla by pro většinu z nich (61,2 %), podle očekávání, prvořadým kritériem cena. Více než čtvrtina osob (27,3 %) by se však rozhodovala na prvním místě podle lokality. Důraz na lokalitu, která by vyhovovala jejich požadavkům, kladou častěji lidé s vysokoškolským vzděláním a s vyššími příjmy. Při výběru lokality jsou nejvýše ceněnými parametry kvalitní životní prostředí (zeleň a klid) a její dostupnost hromadnou dopravou.

Hodnocení současné nabídky bydlení
Nové bydlení, které nabízí developerské společnosti, je hodnoceno poměrně dobře. Výběr lokalit pro novou výstavbu ocenila známkami „jedna“ a „dvě“ (na školní stupnici) téměř polovina lidí (48,3 %).

Další informace jsou obsaženy v podrobné, volně prodejné studii, která se zabývá těmito oblastmi:

- Bytová situace obyvatelstva (způsob bydlení, výdaje na bydlení a spokojenost s bydlením, názory na situaci na trhu s byty a postoje k deregulaci nájemného).

- Hypoteční úvěrování (současné využití hypotečních úvěrů, deklarace zájmu o hypoteční úvěry včetně jejich využití, doby splácení apod., hodnocení nabídky hypotečních úvěrů).

- Pořízení vlastnického bydlení (zájem o pořízení vlastnického bydlení, kritéria výběru nového bydlení, výběr lokality pro bydlení, hodnocení nabídky developerských firem).

 

Božena Valentová
Project Manager

            

Jana Zíková
Key Account Manager

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688