Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Finance  |  04.06.2007 10:44:44

TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (4.6.2007)


CZK/EUR

Týdenní komentář


Česká koruna se v uplynulém týdnu pohybovala bez trendu v pásmu mezi hodnotami 28,26 – 28,38 CZK/EUR. Téměř celý týden se držela nad 28,30 CZK/EUR. Během čtvrtka se díky posilujícímu regionu podařilo koruně dostat do blízkosti 28,26 CZK/EUR. V pátek ale zisky odevzdala a vrátila se zpět nad 28,30 CZK/EUR.

Nejdůležitější událostí týdne bylo čtvrteční zasedání ČNB. Bankovní rada po osmi měsících zvýšila úrokovou sazbu o 25 b.p. na 2,75 %. Zvýšení sazeb bylo v souladu s tržním očekáváním. Hlasování o sazbách skončilo nerozhodně v poměru 3:3, proto musel rozhodnout hlas guvernéra Tůmy, který hlasoval pro jejich zvýšení. Na tiskové konferenci guvernér Tůma uvedl jako důvody pro zvýšení sazeb především dubnovou vyšší inflaci a vyšší než prognózované inflační tlaky z reálné ekonomiky. Významným inflačním rizikem ve srovnání s prognózou je také slabší česká koruna. K potlačení inflačních tlaků bude muset ČNB přistoupit v brzké době k dalšímu zvýšení sazeb, pravděpodobně již na červencovém zasedání. Tento scénář je na peněžním trhu zakalkulován přibližně z 80 %.

Z domácí ekonomiky se dočkáme důležitých dat až v druhé polovině týdne. Ve středu to bude dubnová obchodní bilance, která by měla díky sezónnosti skončit v mírném přebytku. V pátek bude zveřejněn růst HDP za 1. čtvrtletí a index spotřebitelských cen za květen. Zde se čeká stejné tempo růstu jako v předchozím měsíci.

Předpokládáme, že by se měla koruna v tomto týdnu nacházet v pásmu 28,10 – 28,40 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled

Přes současný pokles koruny vidíme dlouhodobější výhled nadále pozitivně. Data přicházející z ekonomiky by měla korunu nadále podporovat. Oporu by měla získat i ve vyšších úrokových sazbách. Očekáváme, že v příštích týdnech koruna zamíří zpět ke 28,00 CZK/EUR a ve druhé polovině roku, že se opět podíváme pod 27,50 CZK/EUR.

CZK/USD

Týdenní komentář

Koruna se vůči americkému dolaru minulý týden obchodovala bez jasného trendu v pásmu 20,90 – 21,13 CZK/USD. Na eurodolarovém trhu to byl pohyb mezi 1,3400 – 1,3520 USD/EUR. Zveřejněná americká data vyzněla neutrálně. Překvapením byla až páteční statistika nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru, když za květen vzrostl jejich počet meziměsíčně o 157 tisíc.

Nejdůležitější zprávou tohoto týdne bude středeční jednání ECB, kde se očekává, že dojde ke zvýšení sazeb o 25 b.p. na 4,00 %. Samotné zvýšení by nemělo mít na trh vliv. Za poslední měsíc ale vzrostla pravděpodobnost ještě jednoho zvýšení sazeb v tomto roce, proto bude veškerá pozornost soustředěna na následný komentář, ve kterém by mohl prezident ECB Trichet tuto možnost připustit. Z USA budou dnes publikována data v podobě objednávek za zboží dlouhodobé spotřeby, v úterý ISM index ve službách a v pátek zahraniční obchod. Neočekáváme, že by měla zmíněná data výrazněji pohnout s kurzem na eurodolarovém trhu.

Pro tento týden předpokládáme, že by se kurz české kuruny vůči dolaru měl nacházet v pásmu 20,85 – 21,20 CZK/USD.

Dlouhodobý výhled

Náš dlouhodobý výhled ponecháváme zatím nezměněn – stále se domníváme, že se v dalších měsících těžko budou hledat argumenty pro výraznější posílení americké měny a případný další pokles se nedá vyloučit. I pokud nedojde k dalšímu poklesu dolaru vůči euru (zde již podle nás nebude velký prostor), tak posilování české koruny vůči euru by mělo držet kurz dolaru pod 21,00 CZK/USD.

CZK/SKK

Týdenní komentář

V minulém týdnu jednala o úrokových sazbách také slovenská centrální banka. Rozhodla jednomyslně pro ponechání sazeb na stávající úrovni 4,25 %. V následném komentáři guvernér Šramko uvedl, že současné nastavení měnové politiky je přiměřené a že nyní nevidí potřebu bezprostředně měnit úrokové sazby. Dále uvedl, že spekulace které se objevily na trhu ohledně dřívějšího stanovení konverzního kurzu byly neopodstatněné. Díky přetrvávajícímu příznivému inflačnímu výhledu by měla NBS přistoupit v krátké budoucnosti k dalšímu snížení úrokových sazeb.
Slovenská koruna se tak v průběhu týdne nacházela v blízkosti 33,95 SKK/EUR. Česká koruna se vůči slovenské obchodovala v pásmu 0,8300 - 0,8380 CZK/SKK.

V nadcházejícím týdnu bude v pátek zveřejněn údaj o průmyslové výrobě za duben. Očekává se opět vysoká dynamika růstu, kolem 15 %, podpořená hlavně automobilovým průmyslem. Další zprávou budou dubnové maloobchodní tržby, kde se očekává jen minimální změna oproti předchozímu měsíci.

Dlouhodobý výhled

Náš dlouhodobý výhled počítá s posilujícím trendem vůči euru jak u slovenské, tak u české koruny. Očekáváme ale, že slovenská koruna bude posilovat rychlejším tempem, než koruna česká díky rychlejšímu tempu růstu slovenské ekonomiky a příznivějšímu vývoji dalších fundamentů. Z dlouhodobějšího pohledu tak očekáváme, že česká koruny bude vůči slovenské spíše ztrácet.

Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 4. 6. 2007
Eurozóna: index průmyslových cen za duben
USA: objednávka za zboží dlouhodobé spotřeby za duben

Úterý 5. 6. 2007
USA: ISM ve službách za květen

Středa 6. 6. 2007
ČR: zahraniční obchod za duben
Eurozóna: zasedání ECB, jednání o úrokových sazbách

Čtvrtek 7. 6. 2007
USA: týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti

Pátek 8. 6. 2007
ČR: HDP za 1. čtvrtletí
ČR: index spotřebitelských cen za květen
Slovensko: průmyslová výroba za duben
USA: zahraniční obchod za duben




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

06.06.2011Týden na devizovém trhu (6.6.2011) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
06.04.2009TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (6.4.2009) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
18.06.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (18.6.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
11.06.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (11.6.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
21.05.2007Týden na devizovém trhu (21.5.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688