Ing. Pavel Balga (FINANCE Zlín, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  04.10.2000 20:39:08

Vláda rozhodla o privatizaci ČEZ

 

České akcie ve středu uzavíraly po devíti měsících znovu pod psychologickou hranicí 500 bodů. Potvrdily tak pokračující klesající trend světových trhů, způsobený především prodeji technologických akcií. Z titulů obchodovaných ve SPAD se dnes dařilo pouze Unipetrolu, u nějž se spekuluje na dnešní projednávání privatizace petrochemického průmyslu ve vládě.

Index PX-50 si pohoršil o rovné 1% na 497,4 bodu, PX-D poklesl o 1,06% na 1389,2 bodu. Objem obchodů uzavřených ve SPAD se snížil na 369,95 mil. .

Evropě dnes znovu došlo k oslabení akcií telekomunikačních společností a není tedy divu, že pokračovaly i prodeje obou domácích telekomunikačních společností. České radiokomunikace poklesly o 1,40% na 1568 , Český Telecom oslabil o 1,90% na 510,60 . Telecom se během dne znovu přiblížil k úrovni 500 . Pokud bude pokračovat sestupný trend na NASDAQ, je pravděpodobně, že i tato hranice bude prolomena.

Oslabení se dotklo i akcií bank. Komerční banka oslabila o 1,52% na 829,50 , zatímco Spořitelna si pohoršila o 0,68% na 204,80 .

ČEZ si při nízkém objemu obchodů odepsal 0,23% a oslabil na 107,14 . Zítra by jeho kurs měl zaznamenat opačný vývoj. Vláda totiž na dnešním zasedání konečně rozhodla o způsobu prodeje státního podílu v ČEZ. ČEZ by měl být privatizován spolu se státními podíly v regionálních distribučních společnostech, což by mělo cenu státního podílu v ČEZ výrazně zvýšit. Zamítnutí varianty, ve které by se ČEZ a regionální distribuční společnosti privatizovaly zvlášť, by se spolu se spuštěním Temelína mělo pozitivně odrazit i v kursu jeho akcií.

  Zprávy o projednání privatizace petrochemického průmyslu zatím chybí. Někteří investoři však pokračovali v nákupech akcií Unipetrolu v očekávání, že Unipetrol bude nakonec v dohledné době privatizován a budou pod něj začleněny i další podniky z odvětví chemického průmyslu. Jeho kurs se dnes zvýšil o 1,23% na 63,27 .

Zítřejší dění na pražské burze bude plně záviset na dnešním verdiktu NASDAQ. Pokud index technologických titulů výrazněji oslabí, bude se zítra Telecom prodávat pod 500 . Na propad podobný tomu včerejšímu to však dvě hodiny před ukončením obchodování nevypadá. Zajímavým titulem by mohl zítra být ČEZ, u nějž trh bude reagovat na dnešní rozhodnutí vlády. Domnívám se, že stanovení postupu privatizace a očekávané zahájení provozu prvního bloku Temelína by mělo ještě zatraktivnit jeho akcie, které se tak stávají zajímavou investiční příležitostí s ročním horizontem.

 Pavel Balga, FINANCE Zlín, s.r.o.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688