Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.05.2007 10:14:56

KB v 1Q 2007 zvýšila čistý zisk o 4% na 2,5 mld.Kč

Komerční banka dnes zveřejnila své konsolidované hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí 2007 podle IFRS (Mezinárodní standardy finančního výkaznictví). Čistý zisk Skupiny Komerční banky se zvýšil o téměř 4 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 a dosáhl          2 511 milionů . Ke zlepšení přispěl zejména nárůst čistých výnosů a navýšení podílu KB ve stavební spořitelně Modrá pyramida v říjnu 2006. Provozní zisk se zvýšil o 4,4 % na 3 688 milionů . Provozní efektivita vyjádřená poměrem nákladů a výnosů dosáhla výborných 46,5 %.

 

OBCHODNÍ VÝSLEDKY

 

V prvním čtvrtletí připravila Komerční banka několik inovací produktů a služeb, které pomohou její komplexní nabídku přesně přizpůsobit potřebám a přáním zákazníků. Jako první na českém trhu nabízí hypotéku, která klientům dovolí měnit výši splátek podle toho, jak potřebují, nebo si dokonce odložit až tři splátky - KB Flexibilní hypotéka. V nově zavedených „all-inclusive“ balíčcích Extra konto a Premium konto získají klienti všechny služby a produkty, které opravdu potřebují a využijí. Další novinkou pro klienty, kteří chtějí lépe zhodnotit své peníze, je Rodina KB podílových fondů, která obsahuje mimo jiné i Fond Realitních společností. Klienti si také budou moci vybrat, jak bude vypadat jejich platební karta nebo si sami zvolit PIN karty.

 

Společnosti Skupiny KB byly úspěšné ve zvyšování počtu zákazníků. Samotná Komerční banka měla na konci letošního března 1,53 milionu klientů, což je o 49 tisíc více než v březnu 2006. Z nich 1,24 milionu byli občané. Penzijní fond KB zvýšil počet účastníků penzijního připojištění o 15 % na 436 tisíc. Modrá pyramida stavební spořitelna sice snížila celkový počet klientů, což souvisí s celkovým vývojem trhu stavebního spoření, ale počet nově uzavřených spořících smluv se zvýšil o 26 % na téměř 34 tisíc. Společnost spotřebitelského financování ESSOX měla na konci čtvrtletí 155 tisíc aktivních klientů.   

 

Mezi zákazníky stále roste obliba přímého bankovnictví. Alespoň jeden z jeho kanálů, jakým je Mojebanka na internetu, Expresní linka přes telefon nebo Mobilní banka v mobilním telefonu, využívá již 56 % klientů Komerční banky. Celkem zákazníci ke konci 1.čtvrtletí používali 1 168 tisíc aktivních produktů přímého bankovnictví, což představuje meziroční zvýšení o 10 %. Další zvýšení možností přímého bankovnictví pro klienty celé Skupiny KB bude znamenat otevření nového společného call centra v roce 2008 ve Zlíně. Na vzestupu je i počet platebních karet u zákazníků, např. počet aktivních kreditních karet se zvýšil o 34 % na skoro 178 tisíc na konci března 2007.

 

Úspěšně se rozvíjejí úvěrové aktivity zejména v retailovém segmentu. Objem hypoték občanům stoupl o 31 % na 59,9 miliardy . Stavební a překlenovací úvěry od Modré pyramidy vzrostly o 29 % na 26 miliard . Objem spotřebitelských půjček poskytnutých Komerční bankou a společností ESSOX se zvýšil o 27 % na téměř 20 miliard .

 

Objem úvěrů poskytnutých podnikovým klientům se zvýšil o 15 % oproti stejnému období loňského roku. Úvěry podnikatelům a malým podnikům stouply o 23 % na 12,2 miliardy . Úvěry středním a velkým podnikům, které poskytuje KB a slovenská Komerční banka Bratislava, vzrostly o 12 % na 143,2 miliardy a objem factoringových pohledávek společnosti Factoring KB se zvýšil o 19 % na 2,6 miliardy .    

 

Nadále se zlepšuje dostupnost produktů společností Skupiny KB a partnerských společností. Počet nově uzavřených smluv o penzijním připojištění u Penzijního fondu KB vzrostl meziročně o 6 % na 29 600. Nové půjčky poskytnuté společností ESSOX měly o 22 % vyšší objem ve srovnání s prvním čtvrtletím 2006. Také počet uzavřených smluv neživotního pojištění nabízeného ve spolupráci s Allianz se meziročně zvýšil o 20 % na 5 100.     

 

FINANČNÍ VÝSLEDKY

 

Celkové provozní výnosy Skupiny se zvýšily ve srovnání s loňským 1.čtvrtletím o 8,2 % na 6 854 milionů . K nárůstu přispěly všechny hlavní složky výnosů a také zvýšení podílu v Modré pyramidě. Po očištění o vliv akvizice Modré pyramidy stavební spořitelny (MPSS) by zvýšení provozních výnosů činilo 4,1 %.

 

Čisté úrokové výnosy vzrostly o 9,2 % na 4 237 milionu , zejména díky rostoucím objemům poskytnutých úvěrů, které vyrovnávají dopad snižujících se úrokových marží. Pozitivně působí také zvyšující se objem prostředků na běžných účtech. V loňském roce naopak čisté úrokové výnosy zlepšil jednorázový výnos z předčasného splacení části portfolia CDO ve výši 167 milionů . Čisté výnosy z poplatků a provizí stouply o 6,2 % na 2 241 milionů . Na zlepšení mělo vliv zvýšení počtu transakcí provedených klienty, zvýšení počtu využívaných balíčků finančních služeb a také přínos z akvizice MPSS. Čisté poplatky za zpracování úvěrů klesly i přes nárůst počtu poskytnutých úvěrů. KB poskytovala v rámci reklamní kampaně slevy z poplatků za zpracování a zvýšil se rovněž počet hypoték sjednaných s klienty nezávislými agenty. Čistý zisk z finančních operací stoupl o 8,8 % a dosáhl 347 milionů . K příznivému výsledku přispěly jak obchody na vlastní účet, tak i transakce pro klienty.

 

Celkové náklady se ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 zvýšily o 13 % na 3 166 milionů , významný vliv přitom měla jednorázová položka z minulého roku ovlivňující personální náklady. Ty se zvýšily meziročně o 31 % a dosáhly 1 440 milionů korun. Důvodem je kombinace zvýšení průměrného počtu zaměstnanců Skupiny o 7,6 %, zejména vlivem akvizice MPSS, zvýšení průměrné mzdy a rozpuštění rezervy na věrnostní odměny zaměstnancůroce 2006 ve výši 147 milionů . Bez posledně jmenované jednorázové položky by zvýšení personálních nákladů činilo 16 %. Všeobecné administrativní náklady zůstaly pod kontrolou a vzrostly o 3,9 % na 1 341 milionů , zejména v důsledku rozšiřování obchodních aktivit (náklady na karty, čtečky karet, marketing atd.) Položka odpisy a snížení hodnoty zaznamenala pokles o 6,3 % na 385 milionů , ovlivněna příznivě změnou doby odepisování některých softwarových aplikací.   

 

Vyšší výnosy v retailovém i korporátním bankovnictví i u společností Skupiny, kontrolovaný nárůst nákladů a akvizice Modré pyramidy přispěly ke zlepšení provozního zisku o 4,4 % na 3 688 milionů . Úprava o vliv navýšení podílu v MPSS by znamenala snížení meziročního růstu provozního zisku na 0,9 %. 

 

Náklady rizika obsahují opravné položky k úvěrům a tvorbu rezerv na ostatní rizika (především právní spory). V prvním čtvrtletí roku 2007 zaznamenala Komerční banka čistou tvorbu rezerv ve výši 421 milionů ve srovnání s 344 miliony roce 2006, tj. vyšší o 22 %. Toto zvýšení se týkalo rezervúvěrům. Bylo ovlivněno vyšším objemem rozpuštěných rezervúvěrům podnikům v roce 2006 a odpovídá rostoucím aktivitám Skupiny v oblasti financování individuálních klientů, živnostníků a malých podniků. Tvorba rezerv na ostatní rizika se meziročně snížila o 64 % na 20 milionů . Konsolidované náklady rizika v prvním čtvrtletí 2007 dosáhly hodnoty 45 bazických bodů, u samotné banky pak 38 bazických bodů.

 

Daň z příjmů dosáhla 689 milionů , což představuje snížení o 5,2 % ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2006.

 

Čistý zisk Komerční banky v prvním čtvrtletí roku 2007 dosáhl 2 511 milionů a meziročně se zvýšil     o 4 %.

 

Zisk z pravidelných aktivit po očištění o mimořádné položky (rozpuštění věrnostní rezervy a splacení CDO v roce 2006 a akvizice MPSS v roce 2007) vzrostl o 14,7 %.

 

Celková aktiva Skupiny Komerční banky dosáhla výše 613,9 miliardy , což představuje proti konci března 2006 zvýšení o 21 %. Čisté úvěry a pohledávky za klienty vzrostly o 29 %, celkové závazky vůči klientům se zvýšily o 25 %. Vlastní kapitál KB včetně zahrnutí čistého zisku za běžné období dosáhl 52,2 miliardy , což představuje snížení o necelé 1 % způsobené výplatou dividendy přesahující čistý ziskroce 2006.

 

Romana Ondrůšková
Tisková mluvčí KB

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

25.04.2015Čistý zisk Unipetrolu v 1Q výrazně vzrostl na 2 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.04.2011Škoda Auto v 1Q zvedla čistý zisk o 61% na 3,33 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688