Strategie.cz (Strategie.cz)
Marketing a média  |  02.05.2007 12:15:01

RRTV podala kasační stížnosti k nejvyššímu soudu kvůli licencím

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání podala k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) čtyři kasační stížnosti proti výrokům Městského soudu v Praze.

Rada se tak snaží zvrátit rozsudky, jimiž městský soud letos v dubnu vyhověl čtyřem žalobám tří neúspěšných žadatelů o digitální licence a zrušil verdikt rady o neudělení, a tedy i o udělení licencí z loňského dubna. Rada o tom informovala v tiskové zprávě.

Vysílací rada se nyní odvolává k NSS kvůli rozsudkům u dvou žalob společnosti Minority a po jedné u FTV Prima a Step PR. Městský soud v dubnu rozhodl obdobně jako u předchozích žalob Novy či Galaxie Sport. První žalobu kvůli neudělení licencí řešil Městský soud v Praze loni v září. Soud tehdy zrušil nejen ustanovení verdiktu rady o neudělení licence Nově, ale i o udělení novým šesti stanicím.

Rada tak podle předsedy Václava Žáka podala kasační stížnosti na všechny rozsudky Městského soudu v Praze, které ruší verdikty rady týkající se udělování licencí pro nastupující digitální zemské TV vysílání (zkráceně DVB-T). Doba, za kterou zřejmě NSS rozhodne, ale zřejmě nebude krátká. "Průměrná doba řešení kasačních stížností je asi rok," podotkl Žák.

Vysílací rada udělila loni v dubnu šest digitálních licencí. Licenci získaly plnoformátové stanice Febio TV a TV Barrandov, stanice pro mladší diváky TV Pohoda, zpravodajsko-publicistická stanice Z1, hudební Óčko a regionální síť stanic RTA. Šest neúspěšných žadatelů včetně Novy, Primy a Galaxie sport se poté obrátilo na soud kvůli tomu, že jim rada licence nedala.

Nové stanice podle svých údajů z počátku letošního dubna do svého rozjezdu před zrušením licencí investovaly zhruba 1,4 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že dodnes nevysílají a ani se jim licence dosud nevrátily, začaly připravovat právní analýzy pro případné stížnosti na český stát kvůli jeho postupu k Evropské komisi i k případným arbitrážím pro nedostatečnou ochranu zahraničních investorů.

ČR stejně jako další země EU čeká přechod od současného analogového vysílání k jeho kvalitnější digitální formě. Lidem to přinese zřejmě až tři desítky nových i současných stanic. Evropská komise doporučuje členům EU, aby vypnuli analogové vysílání nejpozději do roku 2012. Český telekomunikační úřad navrhuje, aby se tak v ČR stalo do 10. října 2010.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688