Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  04.04.2007 10:37:38

Reforma daní: Vláda poruší další předvolební sliby

Zaměstnanci s platem od 17 do 30 tisíc skutečně na daňové reformě nevydělají, stát uhradí o polovinu méně úroků z hypoték než dosud, neplatí slib, že se sníží pojistné živnostníkům. Zpravidla jen pozitivní stránky své reformy prezentovali ministři na Fóru Hospodářských novin. O většině nevýhod, které změny přinesou, nadále mlčí.

Účastníci fóra ocenili navrženou daňovou reformu ve dvou směrech. Manažerům zahraničních firem se líbí strop pro sociální i zdravotní pojistné ve výši čtyřnásobku průměrného platu i rovná sazba daně příjmu. "Je to velká změna k lepšímu a umožní, aby naši zahraniční zaměstnanci začali platit daně v Česku," řekl jeden z nich. "Jsme poslední zemí, která to zavádí," podotkl analytik ČSOB Tomáš Sedláček.

Příznivě byla přijata snaha ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase snížit nárůst sociálních dávek. "Proti roku 2005 nebudeme nic snižovat, jde jen o to zrušit neuvěřitelné populistické navýšení z předvolebního období," vysvětlil ministr.

Nikdo na světě to nemá

Kritika se zaměřila na konstrukci daně z příjmu. Ekonom Miroslav Zámečník upozornil, že nápad zdaňovat tzv. "superhrubou" mzdu (tedy hrubou mzdu i pojistné od zaměstnance a zaměstnavatele) je zcela unikátní a nikde ve světě ho nezkoušeli. Připomněl, že se fakticky jedná o daň z daně.

Opatření umožňuje hovořit o patnáctiprocentní rovné dani, i když vzhledem k současnému daňovému základu nová daň činí 23,4 procenta.

Plán se superhrubou mzdou hájil ministr financí Miroslav Kalousek: "Nikdo to nemá, existují však dobré důvody, proč to udělat," řekl. Daně budou podle něho průhlednější. Občané se díky superhrubé mzdě dozvědí, kolik stát z ceny jejich práce skutečně strhává. Současný zákon podle Kalouska navíc výslovně tvrdí, že pojistné je od daní osvobozeno. "To znamená, že osvobození je možné zrušit," zdůraznil ministr.

Kdo je černý pasažér

Negativní reakci vzbudilo i tvrzení premiéra Mirka Topolánka, že na daňové reformě ztratí jen "černí pasažéři", tedy ti, kde zneužívají sociální systém. Vládní prezentace tento výklad podporuje výpočtem, jak dopadnou daňové změny na jednotlivé typy rodin. Nezmiňují však rodiny v příjmovém intervalu od 20 do 50 tisíc měsíčně. Právě finance rodin v tomto intervalu jsou ohroženy, jak již včera upozornil deník Aktuálně.cz.

"Podle mých výpočtů nevydělá zaměstnanec s platem 17-32 tisíc," řekl analytik Sedláček. Vládní příklad rodiny, kde vydělává manžel 20 tisíc, vychází pozitivně pouze díky tomu, že počítá s jedním nezaopatřeným dítětem a manželkou v domácnosti, na které může zaměstnanec uplatnit daňovou slevu.

Fakt, že všichni nemohou na reformě vydělat, přitom potvrzuje tabulka, podle níž přijde rozpočet roku 2008 na daních z příjmu o 16 miliard, na DPH však vydělá 26 miliard. Až v dalších letech ztráty na daních z příjmu přerostou výdělek z DPH.

Dopady daňových změn na rozpočet (v mld.)

Daň 2008 2009 2010
DPH 25,6 27,0 27,9
Daň z příjmů občanů -16,2 -24,3 -27,5
Daň z příjmů podniků 0,0 -6,1 -28,2
Majetkové daně -0,4 -0,4 -0,4
Celkem 9,0 -3,8 -28,2

Zdroj: Reforma veřejných financí 2007-2010

Na fóru vůbec nezazněly výpočty, o kolik méně bude stát dotovat úroky hypoték a penzijního připojištění. U zaměstnanců s platem přes 30 tisíc měsíčně se může příspěvek státu snížit na polovinu, o třetinu u těch, kdo berou 20-30 tisíc.

Ministři se nezmínili ani o situaci důchodců. Těm reforma ničím nepomáhá, přitom pocítí vyšší DPH i zavedení ekologické daně. Vládní prezentace také neuvádí, jak se daň dotkne zaměstnanců s platem nad 80 tisíc.

Až ekonom Sedláček upozornil, že pro nejbohatší se začne společná sazba daně a pojistného dramaticky snižovat. "To je pochopitelné. Když se zavede rovná sazba daně a zastropuje pojistné, musí to tak dopadnout," řekl ekonom Zámečník.

Stejné pojistné pro živnostníky

Vláda už opustila celou řadu předvolebních slibů, další přišly na řadu při návrhu daňové reformy.V této chvíli se už nepočítá s tím, že důchody porostou stejným tempem jako mzdy.

Naopak se počítá s vyšší spoluúčastí pacientů. Už v programovém prohlášení vláda zpochybnila slib, že živnostníci dostanou jednoleté daňové prázdniny. Dnes se majitelé živností a další OSVČ dověděli ještě nepříjemnější zprávu. Vláda jim nesníží o třetinu pojistné, jak stojí ještě v jejím programovém prohlášení. Nadále však slibuje, že zruší minimální daň a registrační pokladny.

"Stav veřejných financí je podstatně horší, než se mohlo před volbami předpovídat," omluvil opatrnost vlády premiér. "Prioritou je pro nás dobrý rozpočet," doplnil ho ministr Kalousek. Nevysvětlil však, jak konkrétně se navrhovaná opatření do rozpočtu promítnou.

Ministři zatím ještě neupřesnili, jak dopadne daň z příjmu podnikům. Potvrdili dosavadní zprávy, že se sazba sníží ze současných čtyřiadvaceti na devatenáct procent. Kalousek pouze řekl, že se mírně zvýší daňový základ zrušením některých odečitatelných položek. Daň podnikům se tak nesníží o pět, ale jen o čtyři procenta.

To vzbudilo obavy přítomných zástupců neziskových organizací, že firmy ztratí možnost odepisovat dary na veřejně prospěšné projekty jako dosud. Ministři nepotvrdili ani nevyvrátili informace o tom, jak se změní zdravotní pojistné za státní pojištěnce. Podle informací Aktuálně.cz se má i nadále počítat z 25 procent průměrné mzdy, valorizační mechanismus ale mírně zpomalí.

(Petr Holub, Aktuálně.cz)






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688