Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.03.2007 09:11:55

USA - Obchodní bilance v lednu v menším deficitu, než se čekalo

Obchodní bilance USA (01 2007 bez sez. vlivu na bázi platební bilance, mld. USD):

Skutečnost: -59,1
Očekávání: -60,7 (Bloomberg) respektive –59,7 (Reuters)
Předchozí: -61,5 (revize z –61,2)

Rozbor: Deficit se meziměsíčně snížil kvůli posílení exportu o 1,1% m/m na 126,67 mld. USD a poklesu importu o 0,4% m/m na 185,79 mld. USD. Meziročně export v lednu zvýšil o 10,7% a export o 2,7%. Podle sezónně očištěných celních statistik se mírně zvýšil deficit obchodu s ropou na 21,8 mld. USD, deficit obchodu s neropným zbožím v lednu klesl na 42,0 mld. USD. Bez sezónního očištění, hodnota importu ropy v lednu vzrostla na 22,0, když cena importovaného barelu ropy v lednu klesla na 52,2 USD. Množství importovaných barelů ropy v lednu vrostlo na 418,2 milionu. Sezónně neočištěná data naznačila výrazné snížení deficitu v obchodu s EU. Dlouhodobě výsledky ukazují snižování deficitu obchodní bilance s EU, zeměmi Latinské Ameriky a Kanadou, tedy se zeměmi, jejichž měna proti dolaru v posledních letech výrazně posilovala. To se netýká Číny, jejíž měna k dolaru posiluje relativně mírně, navíc uvolnění kursu juanu přišlo relativně nedávno (v roce 2005). Deficit obchodu s Japonskem se dlouhodobě příliš nemění, kurs JPY/USD se v posledních letech výrazněji neměnil.

Hodnocení: Zpráva je příznivá zejména s ohledem na strukturu a tendence zahraničního obchodu. Deficit obchodní bilance kolísá v uctivé vzdálenosti od rekordů ve třetím čtvrtletí minulého roku, kdy kulminoval dovoz ropy i její cena. Zpoamlení růstu ekonomiky a nižší dovoz ropy společně s poklesem ceny ropy přinesl výrazné snížení měsíčních deficitů obchodní bilance. Tím ovšem výčet příznivých informací zahraničního obchodu nekončí. Deficit neropného zboží se se stabilizoval a začátkem tohoto roku výrazněji klesl. Důvodem je jednak stále silný růst světové ekonomiky ale také pokles kursu dolaru k většině světových měn. Problémy tak mají exportní odvětví Eurozóny například Francie, když Německo se dokázalo více přizpůsobit změnám parametrů světového obchodu. Rovněž se zlepšil zahraniční obchod s dalšími důležitými partnery jako je Kanada a Latinská Amerika. Deficit zahraničního obchodu s Japonskem se podařilo dlouhodobě stabilizovat. Přes oslabení dolaru k juanu stále roste deficit obchodu s Čínou. Po očištění o tento specifický aspekt by příznivý dopad slabšího dolaru byl zřetelnější. Slabý dolar se dlouhodobě v zahrnaičním obchodu Spojených států neprojevoval až v posledních čtvrtletích. Velké zpoždění má zřejmě kořeny v možnostech zajišťování exportérů a jejich cenová politika snižování nákladů i ziskových maržů s cílem udržet se na americkém trhu. Čekáme, že příznivé tendence zahraničního obchodu by se měly projevovat i letos. I přes možný růst ceny ropy by se deficit ropného zboží již neměl tolik zvětšovat, rovněž deficit neropného zboží by se opět mohl snížit.

Dopad na finanční trhy: Výsledky zaměstnanosti mají na finanční trhy větší dopad, ovšem zajímavější dlouhodobé tendence přinesl zahraniční obchod. Zpomalení růstu zaměstnanosti trhy příliš nepřekvapilo. Zpráva je příznivá pro finanční trhy, protože přes zpomalení růstu zaměstnanosti Výsledky obchodní bilance ale naznačily perspektivu dlouhodobého zlepšení a to je dobrá zpráva pro finanční trhy zejména pro dolar. Zpráva signalizuje, že další případné posilování eura k dolaru k 1,4 USD/EUR jednak nebude potřeba, jednak by více naráželo na lobby EU i zájmy politických a ekonomických autorit Evropy. Právě tyto aspekty hrály důležitou roli v obratu kursu slabého eura v roce 2000 a v zastavení posilování eura k dolaru na přelomu let 2004/2005. Místo toho se Spojené státy a Evropa budou snažit, aby asijské měny více posílily vůči euru a dolaru. Zpráva potvrzuje dlouhodobý příznivý signál pro dolar vůči euru, může se narušit jeden letitý důvod pro dlouhodobou slabost dolaru. Čekáme sice, že vzhledem k současnému příznivému sentimentu k euru dolar ještě letos oslabí k 1,33-1,35, v závěru roku ale čekáme jeho posilování k 1,3 USD/EUR

Dopad na výhled monetární politiky: Zpráva zaměstnanosti nemění očekávané tendence monetární politiky. Přesto zpomalování růstu ekonomiky a trhu práce je poněkud méně výrazné, než jsme čekali a tak Fed může zrušení obav z inflace přesunout z března na květen. Stále čekáme, že Fed začne úrokové sazby snižovat od května nebo od června, umožňuje to mimojiné nízká inflace

Josef Kvarda

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688