Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  28.02.2007 11:22:04

Vláda zahajuje reformu penzí

Zvýšit výnosy lidí spořících si na důchod v penzijních fondech a zároveň do nich přilákat více peněz. To je záměr novely zákona o penzijním připojištění, kterou ministerstva financí a práce a sociálních věcí pošlou ještě do prázdnin do parlamentu.

Zákon je zároveň základním stavebním kamenem chystané reformy penzí. Na té se politici zatím neshodli. K jakékoli variantě, již nakonec vyberou, však potřebují zvýšit "bezpečí" peněz ve fondech, které mají být jedním z pilířů celé penzijní reformy.

Zpevněný pilíř

Základem novely zákona o penzijním připojištění je oddělení majetku fondů od peněz, které si v nich spoří jejich zákazníci. Česko je totiž jednou z mála evropských zemí, kde je dosud majetek společný, a fondy tak mohou nekontrolovaně sahat i na peníze klientů. "Povede to ke zprůhlednění systému a posílení důvěry v připojištění," řekl náměstek ministra financí Milan Šimáček.

Novela by měla být hotova v červnu a platit by mohla od začátku příštího roku.

Předstupeň "velké" důchodové reformy by měl parlamentem projít bez větších problémů, neboť proti ní nic nemá ani sociální demokracie. "Neznám detaily, ale oddělení majetku ve fondech jsme připraveni podpořit. I my prosazujeme, aby úspory ve fondech byly co nejbezpečnější," uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Výhodná odluka

Právě vyšší bezpečnost vkladů je jedním z motivů oddělení majetku fondů. Druhým důvodem jsou nízké výnosy, které i přes státní podporu penzijní fondy svým klientům připisují. "Systém je v současné době málo výnosný. Naším cílem je penzijní připojištění zatraktivnit. Diskutovat budeme o možném zvyšování státního příspěvku s rostoucí dobou spoření, v úvahu přichází i nárůst daňových úlev," řekl Jiří Král, který má důchodovou reformu na starost na ministerstvu práce a sociálních věcí. Podle náměstka ministra financí Milana Šimáčka však bude problém v napjatých rozpočtech peníze na vyšší dotace nalézt.

Růst výnosů však zajistí již samo oddělení majetku. Nyní totiž fondy platí ze společného majetku například získávání nových klientů. Ty nyní dosahují astronomických částek a výsledný výnos pro klienty je o ně ochuzen. Od roku 2008 by již výnosy z investic měly zcela připadnout zákazníkům fondů. Za správu peněz by pak platili poplatky, tak jak se platí třeba u běžných podílových fondů.

"Nyní dochází k přerozdělování, kdy klienti penzijních fondů platí vysoké náklady na získání nových. Tato situace by mohla zbytečně eskalovat," uvedl předseda Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. Součástí změn by podle něho mělo být i omezení přestupu klientů mezi fondy. "Nyní mohou přecházet bez omezení, pokud při průměrné úložce 500 korun měsíčně nezůstanou alespoň pět let, jsou pro fondy ztrátoví." Možnost měnit fondy až po určité době podporuje i Šimáček. "O konkrétních podmínkách budeme ještě diskutovat," dodává.

Do důchodu později

Současně se změnou zákona o penzijním připojištění hodlá ministerstvo práce prosadit i takzvanou první etapu penzijní reformy.

Její součástí je především zvýšení věku k odchodu do důchodu na 65 let pro muže i ženy v následujících desetiletích. Kromě toho se má prodloužit doba minimálního placení pojistného na 35 let. I tyto změny je ČSSD ochotna podpořit.

(Hospodářské noviny, -Vladimír Piskáček)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688