Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Kultura a společnost  |  26.01.2007 14:18:07

Jak přežít? Šťárejte v popelnici

Nebojte se vybírat si věci, které se vám líbí třeba z popelnic. Tuto radu dostaly spolu s výpovědí tisíce zaměstnanců amerických aerolinek Northwest Airlines. Ty bývalým pracovníkům na cestu z firmy daly brožurku s popisem způsobů, jak v nezaměstnanosti ušetřit. Tento nápad se spolu se stovkou jiných dostal do žebříčku „101 nejhloupějších kroků v byznysu“, který zpracovává magazín Business 2.0.

Vedle vybírání popelnic příručka doporučovala také vyrábět podestýlku pro kočky ze starých novin nebo namísto do restaurací chodit na procházky do lesa. Cenu za nejtrapnější krok ve vztahu k lidem ovšem získala jiná společnost, RadioShack. Ta čtyřem stovkám svých zaměstnanců rozeslala e-maily s lakonickým sdělením: „Ve společnosti právě probíhá redukce počtu pracovních míst. Bohužel Vaše pozice je jedna z těch, které byly zrušeny.“ Anticenu za kontrolu kvality získal jednoznačně britský výrobce potravin H. R. Hargreaves & Son. Jaké asi bylo zděšení jednoho ze zákazníků firmy, když ve složení uvedeném na konzervě jejich šunky uviděl mimo jiné „psí výkaly“. Později se ukázalo, že to byl vtip jednoho ze zaměstnanců firmy, který pak okamžitě přišel o místo.

Žebříček obsahuje řadu věcí, které dodnes vzbuzují hněv dotčených lidí. Příkladem je arogance generálního ředitele jednoho z největších obchodních řetězců světa Home Depot, který prodává vybavení domácností. Šéf firmy Robert Nardelli svolal loni valnou hromadu akcionářů firmy. Tu ovšem zkrátil na pouhou půl hodinu. Současně odmítl odpovídat na otázky akcionářů, a tedy spoluvlastníků firmy, s poukazem, že „toto není diskusní fórum, na kterém bych se měl věnovat vašim poznámkám“. Mezi firmami, kterým se teď lidé smějí, patří také oblíbené internetové knihkupectví Amazon.com. To tisícům svých zákazníků rozeslalo nabídku reklamních předmětů s logem „vítěze univerzitní basketbalové ligy“, Kalifornské univerzity. Byl zde ovšem jeden problém: firma nabídku poslala ráno před tím, než se konal finálový zápas.

V něm Kalifornská univerzita jednoznačně podlehla Floridě. Obdobně se ztrapnila také společnost Disney, když zakázala jedné britské rodině umístit na náhrobní kámen jejich zemřelého dítěte obrázek jeho oblíbené pohádkové postavičky - medvídka Pú s poukazem, že jde o porušení autorských práv. V této souvislosti asi nikoho nepřekvapí, když se z magazínového žebříčku dozví, že na univerzitách nejvíce podvádějí studenti obchodních škol, kteří chtějí získat titul MBA. Jeden z budoucích manažerů přistižených při podvodu se bránil, že se „pouze učí chování, které bude potřebovat, až ze školy odejde do skutečného světa“.
Zdroj: Michal Kučera, Lidovky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Kultura a společnost:

02.06.2008  Český podzim bude horký. A nejen v televizi Pavel Daniel (Kurzy.cz)
19.03.2008  I svět literatury má své špatné zprávy Pavel Daniel (Kurzy.cz)
21.12.2007  Postavení žen a mužů ve společnosti od Factum Invenio Pavel Daniel (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688