Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finance  |  11.01.2007 15:36:14

Hodnocení investic v roce 2006: Byl to rok akcií

(Pavel Daniel, Vladimír Urbánek) Loňský rok se zapíše v deníčcích investorů jistě jako rok akcií. To potvrzují i názory lidí z branže. „Ano, v roce 2006 se opět dařilo akciovým investicím.“ Říká Štěpán Mikolášek, ředitel investment managementu České spořitelny. Podle něj nejvíce zhodnocovaly vložené peníze akciové trhy tzv. rozvíjejících se zemí. Každé pro ale má i své proti. V tomto případě jsou proti korunovým investorům měnové kurzy. Zpět ale k akciím. Zatímco peníze uložené na běžném účtu vydělaly za rok 2006 ani ne půl procenta (a to nezapočítáváme inflaci, tedy znehodnocení peněz), akciové zhodnocení si připsalo za uplynulý rok výnosy v řádu téměř 8 %. Řeknete si, to není v průměru nic moc. A čísla dají za pravdu. Vždyť investoři, kteří se rozhodli svěřit své peníze do, před rokem neznámého, titulu – realitní společnosti Orco, vydělali při sto tisícovém vkladu téměř dvaapadesát tisíc. A Orco nebylo samotné. Připravili jsme proto podrobné přehledy vybraných akcií z elitního akciového trhu v České republiceSPADu.

CETV

ČEZ

ERSTE BANK

KOMERČNÍ BANKA

ORCO

UNIPETROL

TELEFÓNICA O2

ZENTIVA

Když před patnácti lety, přesně 1. listopadu 1991 začala v bývalém Československu kupónová privatizace, málokdo tušil, co všechno způsobí. Nemá cenu dohadovat se o tom, zda to byla zlodějina nebo geniální tah, faktem ale zůstává, že bez ní by se s největší pravděpodobností kapitálový trh jen tak nerozjel. A tak zatímco domácí burza ohlásila loňský průměrný růst na necelých osm procent, americký akciový index S&P 500 si připsal téměř 12 procent a německý DAX pak více než 21 procent. Takové investice jsou však odborníky vydávány za rizikové, především kvůli správnému odhadnutí vývoje kurzu české měny. Na to upozorňuje i Štěpán Mikolášek.“Domácí trhy budou i nadále pod silným vlivem vývoje na zahraničních trzích.“ A jeho slova dokládají statistiky – vždyť stále hodně lidí zapomíná, že například jen za loňský rok koruna vůči dolaru posílila o téměř 15 procent. Jakou investiční strategii na letošní rok zvolit? „Neexistuje univerzální recept pro každého, očekával bych ale nadále slušnou výkonnost vyspělých akciových trhů, především díky dobrému relativnímu ocenění,“ myslí si Štěpán Mikolášek. Podle něj v letošním roce mohou investoři počítat také s tím, že poroste cenová volatilita naprosté většiny tříd aktiv.

A co může slibně se rýsující investice zhatit? Především geopolitické příčiny. Třeba eskalace válečných konfliků, neočekávaný vývoj americké ekonomiky, které by pak vedly ke spuštění prodejní vlny napříč rozvíjejícími se trhy. I přes pozitivní zprávy od počátku roku nesmíme zapomenout, že podobným úvahám nahrává i relativně nízká prémie u mnoha z titulů na emerging markets. "I kvůli tomu bych pozici vůči těmto trhům v porovnání s loňským rokem redukoval," uzavírá Štěpán Mikolášek.

Hodnocení komodit za rok 2006 z dílny společnosti Colosseum, si můžete přečíst ZDE.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688