Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.12.2006 14:05:13

BHS - burza by mohla příští rok růst o 11-13%

Pravděpodpobný návrat k hladinám kolem 6-ti procentního ročního zhodnocení do konce roku a velmi syrový odhad 11 -13% zhodnocení v roce 2007, to je přibliožný odhad, který lze učiněnit v těchto dnech; zpřesnění může následovat až po defibnitivním uzavření obchodního roku 2006.

Český akciový trh může v roce 2007 počítat s nervózními impulzy a hrozbou poklesu akcií za mořem, které se nezřídka mohou přenášet i do Evropy. Pražská burza by však mohla trochu pozbýt závislosti na těchto trzích a těžit mimo jiné také z kurzového zisku, který slibuje koruna zahraničním investorům. Základní rámec fiungování českého trhu je beze změny, větší měrou lze počítat s IPO, či řešením prodeje části akcií ČEZ v majetku českého státu. Očekávaný vývoj „starých titulů“ pražské burzy je spíše v rovině organické. Vliv obchodování s deriváty bude zatím nadále spíše sporadický.

Hlavní sdělení:

Obchodní rok 2006 na pražské burze ještě neskončil. Lze spekulovat, kde index PX uzavře svou celoročcestu a s jakou hodnotou vstoupí do roku 2007, což bude odrazovým můstkem pro odhady zhodnocení akciového trhu v příštím roce.

Ke konci tohoto roku se pražský akciový index PX “rozhodl“ na poslední chvíli vystoupat nad hranici 1600 bodů s vydatnou poporou akcií ČEZu a vynahradit si tak letošní propady. Velká chuť pokořit tisícikorunovou hranici u ČEZu a optimismus u IPO fungují jako pumpa i u většiny ostatních titulů. I když například zmíněakcie ČEZu považujeme i nadále za velmi perspektivní titul pražské burzy, cenový vývoj na konci roku lze vnímat tak trochu jako sportovní výkon než jako výsledek podložený bezprostředními ekonomickými událostmi.

Celkově trh roste dosti rychle a dosti vysoko. O co více přepisujeme čárku, kam vystoupal index PX, o to více vnímejme, že se tak dějě při relativně střízlivých objemech obchodů, což nezakryje ani euforie z IPO. To signalizuje, že nadšení a víra v růst akcií má své meze.

I když výrazný pád trhu, či trhů je do konce roku málo pravděpodobný, neopouštíme zcela původní odhad pro pražskou burzu, a to že český akciový trh se do konce roku v průměru přiblíží zpět blíže našemu původnímu odhadu (z léta 2006) a konečné roční zhodnoceni pražské burzy by se mohlo pohybovat v pásmu 3 až 6% s tím, že nyní je velmi pravděpodobné, že to bude kolem horní hranice tohoto intervalu.

Rok 2007 na českém trhu může přinést směs vlivů přicházejcích ze zámoří (rostoucí napětí mezi inflačními tlaky a obavami z přílišného poklesu americké ekonomiky), ze západní Evropy (rostoucí úrokové sazby a příznivý výhled ekonomického růstu) , ale i z regionu (například v podpobě očekávaného pokračujícího posilování lokálních měn vůči euru).

Americký trh bude v roce 2007 asi o něco více citlivější na jakékoliv podněty a hrozí mu opět výraznější propad. Evropa by se mohla o něco více odpoutat od zámořských akciových trhů a pokud by tento prostor možná nebyl tak velký pro západní Evropu, mohl by fungovat pro akciové trhy nových zemí Evropské unie, kde by se dalo spekulovat i o výše uvedeném vlivu posilování regionálních měn vůči euru.

Před níže následujícím pokusem vyjmenovat hlavní faktory, které by mohly na trhu působit, a naopak upozornit na ty vlivy, které by se v roce 2007 měly ocitnout na okraji pozornosti, je ještě nutno zdůraznit to nejkdůležitější, a to že celkový rámec, ve kterém se český kapitálový trh bude v příštím roce pohybovat zůstane beze změny. Je tím myšlena skutečnost, že nedojde k žádné dramatické změně typu penzijní reformy a vzniku tuzemských penzijních fondů jakožto nových subjektů, které by investovaly na kapitálových trzích včetně českého.

Český akciový trh pak může v roce 2007 počítat větší měrou s oživením ze strany IPO, či řešením prodeje části akcií ČEZ v majetku českého státu. Vliv obchodování s deriváty bude zatím nadále spíše sporadický. Očekávaný vývoj „starých titulůpražské burzy je spíše v rovině organické. Detailnější popis možného vývoje jednotlivých titulů ve SPADu pražské burzy zatím nediskutujeme s tím, že je lépe vyčkat konkrétních závěrečných kurzů za rok 2006.

I když obchodní rok 2006 ještě neskončil a není známa startovací pozice roku 2007, hrubý syrový odhad zhodnocení českého trhu v roce 2007 kladem do úrovně 11 – 13%.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688