Dan Karpíšek (Komerční banka)
Dluhopisy  |  08.09.2000 18:51:43

Dluhopisy: Cena ropy tento týden vystoupala na nejvyšší hladinu za posledních 10 let

Týdenní zpráva Komerční banky

Datum : 8.9.2000

Cena ropy tento týden vystoupala na nejvyšší hladinu za posledních 10 let. Nízké zásoby ropy a produktů z ní zejména v USA a blížící se topná sezóna tlačí ceny vzhůru. Ani v případě, že by rafinerie v USA produkovaly na plnou kapacitu, nebudou pravděpodobně schopny doplnit zásoby topného oleje před zimním obdobím na průměrnou úroveň minulých let. Dated Brent, ropa ze severního moře s dodáním za čtrnáct dní, vyšplhal až na 37.47USD/bbl. Ropný komplex je tažen nahoru především dieselem a topným olejem. Nízké zásoby jsou důsledkem situace na trhu kdy promptní ropa a produkty jsou dražší než ropa a produkty s dodáním později, což odrazuje rafinerie i distributory od skladování těchto komodit.

       Tento víkend se sejdou zástupci států OPEC a budou jednat o výši těžby ropy. Nelze předpokládat, že by očekávané zvýšení těžby o 700 tisíc barelů slíbené saudským korunním princem Abdulláhem výrazně změnilo situaci na trhu. Ceny ovlivňují zejména nízké zásoby produktů a zvýšení nabídky ropy tento nedostatek neodstraní. Výraznější zvýšení těžby o více než milión barelů není příliš pravděpodobné, OPEC by totiž při neochotě rafinérií skladovat ropu nakoupenou za současné ceny ani více neprodal, pokud by nezačal prodávat se značnou slevou. Podle odhadů agentur státy OPEC již dnes výrazně (asi o 600tis. bbl) překračují kvóty, na kterých se dohodly na minulém zasedání v červnu ve Vídni. Zvýšení například jen o 600tis. bbl by tedy vlastně jen „legalizovalo" dnešní nadprodukci. Saudská Arábie však naznačila, že by zvýšení těžby přišlo nad skutečnou současnou těžbu. Navíc pouze Saudská Arábie, Kuvajt a Spojené Arabské Emiráty mají dostatečné kapacity na to aby mohly zvýšit těžbu. Ostatní země OPEC nebudou tudíž většímu zvýšení těžby nakloněny, neboť jim nepřinese žádný zisk. Pokud zasedání zemí OPEC nepřinese zásadní překvapení v podobě zvýšení těžby ropy nad 1mil. bbls, nedá se očekávat výrazný propad cen, pouze krátkodobá korekce směrem dolů. S přibližující se zimní sezónou ceny ropy půjdou pravděpodobně opět nahoru až na 40USD za barel. Takto vysoké ceny však obvykle nepřetrvají dlouho, a pád ke 20USD v příštím roce by tak nebyl překvapením.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688