Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  14.08.2006 18:31:17

Pokles cen ropy, silné výsledky nosných sektorů a klid na Středním Východě vystřelil burzu vzhůru


Americké akcie dnes po otevření burzy na Wall Street velmi rychle stoupají. Rapidnímu pohybu pomáhá uklidnění situace na Středním Východě a také klesající cena ropy, která se už dostala na své třítýdenní minimum. Všechny tyto indicie vedou nakonec k tomu, že sílí spekulace na růst cen akcií. Akciový trh v posledním měsíci velmi trpěl tím, že investoři z dostupných informací usoudili, že americká ekonomika oslabuje ve svém růstu. Nyní se i ty nejhlubší motivy otočily do pozitivních relací a tak burza zaznamenává silný vzestup.

 

Druhá největší světová společnost podle tržní hodnoty - General Electric Co. - a také United Parcel Service Inc. táhly industriální a dopravní tituly na trhu vzhůru. Také společnost Ford Motor Co., druhá největší americká automobilka, zaznamenává zatím nárůst. Důvodem je investiční doporučení ze strany investiční společnost Bear Stearns & Co.

 

V 10:30 hodin v New Yorku si připsal nejširší index akciové burzy 6.04 bodu, tedy půl procenta, na 1.272,78 bodu. Blue chipy dnes spolu s technologiemi rostou ještě více, a to shodně o 0,7% oproti páteční zavírací hodnotě. Dow Jones Industrial Average přidal 73 bodů na aktuálních 11.161,03 bodu a Nasdaq Composite dalších 14,44 bodu na 2.072,15 bodu.

 

Na trhu panovala hrozba vysokých cen ropy a v návaznosti na to také energií, což podporovalo obavy z velkých inflačních tlaků. To bylo hlavním důvodem, proč trhy přehlížely a nedoceňovaly vcelku uspokojivé korporátní výsledky jednotlivých společností. Tržby obecně u firem za druhý kvartál překonaly odhady analytiků a akciových expertů. Doposud tuhé boje na Středním Východě a také četná rozhodnutí Fedu o zvyšování základní úrokové sazby podkopávaly význam tak vysokých tržeb. V konečném důsledku to vedlo i k oslabování souhrnných akciových indexů.

 

Hlavní důvody horšího nahlížení tržní situace však nyní pominuly, a proto je nasnadě jejich zotavení a případné zrychlení růstu. Souhrnně však v posledních týdnech platí, že investoři se rozhodují v čase dovolených a prázdnin spíše podle globálních zpráv a indicií jako je světová geopolitická situace a (velmi nízká) míra klidové stálosti v některých regionech. A proto, že se jedná o regiony strategicky důležité z pohledu surovinového, je jasné, že není možné investorům zazlívat jejich opatrnost.

 

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688