Výběr zpráv  |  31.07.2006 10:02:59

Strážce státní kasy nestráží, jak má

Správce národní kasy má zajímavé metody práce. Jeho vedení úřadu připomíná praktiky o kterých nerozhoduje zákon, ale to, jaké je zřejmě ráno počasí. Nejeden ekonomický server si všímá, že Bohuslav Sobotka v posledních týdnech prokazuje do budoucna českým daňovým poplatníkům hodně velkou „medvědí“ službu. To, že ho kritizuje po většinu jeho volebního období opozice by mohli smést vlastní straníci, totiž ti z České strany sociálně demokratické, jistě rychle pod stůl. To, že ignoruje rozhodnutí nestranických soudů o tom, že jeho úřad má vyplatit politické straně SNK Evropští demokraté za úspěch ve volbách peníze, je ale už na pováženou. A k dokreslení všeho korunoval zajímavé personalistické postupy o víkendu, kdy prohlásil, že z kauzy ČKA ve které jde o milionové úplatky, nehodlá zatím vyvozovat žádnou osobní odpovědnost.

Zlý jazykové tvrdí, že si Sobotka testuje možné meze, kam bude příští komunisticko-socialistická  vláda při svém bačování v Česku moct až zajít. Ti věcnější mluví spíše o pozadí kauz a uvažují nad tím, co vlastně v posledním případě v České konsolidační agentuře selhalo. Pro rekapitulaci - Policie ČR zatkla minulý týden členku představenstva ČKA Radku Kafkovou a další dva lidi stojící mimo agenturu. Jedním z nich je Josef Tykva, podle serveru Aktuálně.cz bývalý zaměstnanec agentury a druhým z nich je podnikatel Pavel Hrácha. Na všechny tři pak Obvodní soud pro Prahu 7 vydal vazbu. Laskavého čtenáře jistě napadne, že pokud by řídila nějaká pomazaná hlava takovou státní instituci, která spravuje dluhy nás všech v jiné evropské zemi, pak bychom jistě nemuseli dlouho čekat, při takovém selhání, nejen na demisi samotného ředitele agentury, ale s největší pravděpodobností i na abdikaci pana ministra financí. Jistě, můžete namítnout, že jsme přece v Česku, a že tady to funguje jinak, a že s největší pravděpodobností to za pár týdnu i pro Sobotku skončí. Jenže… a teď bude klišé, které dělá ze zemí na západ od našich hranic, bohužel na rozdíl od té naší, stále poněkud rozvíjející se zemi, totiž – jde právě o princip. Selhal jsi a basta. Je to jednoduché, ale funguje to, my, prostý lid bychom pak neměli pocit, že ti nahoře kážou vodu, ale s velkým mlaskáním doslova lemtají víno.

Jen tak na okraj – o tom, že ČKA neudělala průšvih poprvé svědčí i nedávná kauza vytunelovaných pěti set milionů daňových poplatníků. Ty zmizely z účtů agentury a dosud je nikdo i přes mediálně hodně častované sliby jedné ze zainteresovaných stran nenašel. Podle deníku Lidové noviny zajistila finanční policie v nové kauze ČKA na účtech zadržených přes čtyři sta dvacet milionů korun, z nichž minimálně dva miliony byly určeny na úplatek. Dalších čtyři sta tisíc bylo zajištěno v hotovosti. Policie zadržela i cenné papíry v hodnotě čtvrt miliardy korun. A jak selhání manažerky ČKA vysvětlil sám Bohuslav Sobotka? Neuvažuje PRÝ o tom, že by navrhl změny ve vedení státní České konsolidační agentury, kterou kontroluje ministerstvo financí. Jde prý o selhání jednotlivce a nikoli systému. Jenže právě kvůli zmizení půl miliardy z účtů Galileo Real ze skupiny ČKA Sobotka před několika týdny okamžitě navrhl odvolání členů představenstva agentury Mojmíra Hampla a Jiřího Jurána. Oba totiž byli v dozorčí radě firmy IMOB, která Galileo spravuje. Stejně jako nyní se přitom jednalo o selhání jednotlivce…

Zajímavostí je, že na práci manažerky ČKA Kafkové upozornil před nějakou dobou i Nejvyšší kontrolní úřad. Podle dostupných informací šlo o pozadí pohledávek brněnského Zetoru. Jenže, jak je na české poměry zvykem, nestalo se zřejmě nic. Až to zkrátka prasklo jinde. Podle novinářů, kteří se aktuálním děním v kauze ČKA zabývají jsou ve hře tři scénáře, které popsaly Hospodářské noviny. Podle nich buď sama Kafková vynášela informace, což si myslí i Zdeněk Čáp, šéf představenstva ČKA. Druhým scénářem je to, že se nechala uplácet, bez toho, aniž by o čemkoli rozhodovala a třetím scénářem je snad nejhorší možná varianta, kterou se nám snaží média servírovat zatím „mezi řádky“, totiž ta, že do korupce v ČKA je zapleteno více lidí.

Škarohlídy asi takový závěr nepřekvapí, jen ti, co ještě nerezignovali úplně na všechno, musí zase zvednout hlavu a jít dál. Jde přece o princip. Jedině vymetením Augiášova chléva se všemi neduhy a nedostatky, podvodníky a neuměteli se opravdu dostaneme vpřed. I s tím, že to bude za cenu bez jistot a prosperity.

 

Pavel Daniel






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688