Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.07.2006 09:52:11

ÚOHS uložil podmínky společnosti Telefónica O2

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zastavil správní řízení vedené se společností Telefónica O2 Czech Republic, a.s., (dále jen Telefónica 02), dříve ČESKÝ TELECOM, a.s., kvůli zneužití dominantního postavení. Řízení bylo vedeno pro možné porušení národního i komunitárního práva. Zastavení správního řízení je podmíněno splněním několika opatření, jež zajišťují ochranu hospodářské soutěže a odstraňují závadný stav na trhu.

Společnost Telefónica O2 je podle rozhodnutí Úřadu povinna při poskytování velkoobchodní služby pronájmu okruhů uplatňovat nákladově orientované a věcně usměrňované ceny, jež jsou tvořeny cenou za zřízení služby a cenou za pronájem okruhu. Dále musí společnost Telefónica uzavírat o poskytování služeb pronájmu okruhů písemné smlouvy na dobu určitou či neurčitou, vždy s možností výpovědi. Všichni zákazníci mají nárok na slevu, množstevní slevy musejí být poskytovány transparentním způsobem za rovnocenných podmínek a rovnocenných okolností. Jiné než tyto množstevní slevy poskytovány nebudou.

Úřad zahájil toto správní řízení v říjnu 2003 poté, co obdržel informace od společnosti GTS NOVERA a.s. (dříve Aliatel a.s.) o tom, že soutěžitel Telefónica zneužívá svého dominantního postavení, když sjednává ceny individuálně a nabízí zvýhodněné cenové a jiné podmínky pro odebírání služby Carrier Network pouze v případě, kdy zákazník současně odebere i službu Carrier Line. Znevýhodněni tak byli soutěžitelé, kteří investovali do výstavby vlastních telekomunikačních okruhů. V září 2004 Úřad v prvním stupni rozhodl o zastavení tohoto řízení, avšak společnost GTS NOVERA podala proti tomuto rozhodnutí rozklad. Předseda Úřadu v prosinci 2005 napadané prvostupňové rozhodnutí zrušil a vrátil věc k novému projednání.

Společnost Telefónica O2 poté navrhla výše uvedené závazky, které ještě v průběhu správního řízení realizovala v novém ceníků pro předmětné velkoobchodní služby platném od 1.5. 2006. Úřad vyhodnotil tyto závazky jako dostatečné k odstranění závadného stavu na relevantních trzích a správní řízení následně zastavil.

Toto správní řízení bylo posledním ze série případů, které Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vedl s někdejší společností ČESKÝ TELECOM. V celkem sedmi správních řízeních byly tomuto soutěžiteli uloženy pokuty v úhrnné výši přes 400 milionů .

 

Tiskový odbor ÚOHS

(zpráva vydána 24. července 2006)

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688