Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  25.07.2006 09:27:46

GM ohlásí už zítra zisk za 2Q na úrovni 80 centů na akcii


General Motors Corp. /GM/ již zítra zveřejní tolik očekávané výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí tohoto roku. Nová čísla nebudou zajímavá jen kvůli svému silnému vlivu na akciový trh na Wall Streetu, ale také z pohledu interních (personálních) záležitostí ve společnosti. V čem je problém? Hospodářské výsledky nevalné povahy v minulých kvartálech jdou na triko výkonnému řediteli Ricku Wagonerovi. Za vším pak stojí tlak na jeho osobu ze strany hlavních i minoritních akcionářů, kteří si představují mnohem lepší výsledky. Není tajemstvím, že nejvíce víří prach čtvrtý největší akcionář GM Kirk Kerkorian se svým téměř 10-tiprocentním podílem.

 

Ale konkrétněji k očekávaným číslům za druhý kvartál. Zdá se, že se potvrzuje jedno z mnoha pravidel businessu a že přece jen pod tlakem se pracuje více a lépe s odpovídajícím rezultátem. Automobilka zítra ohlásí zisk na úrovni 80 centů na jednu akcii, do čehož není započítán celkový závazek propuštěným zaměstnancům ve výši 3,8 miliardy dolarů jako odchodné (podle analytika JP Morgan Securities Himanshu Patela). Jiná studie na stejný ukazatel prováděná společností Thomson Financial predikuje 52 centů/akcii, což je již konečný stav se zahrnutím všech položek. V minulém roce za stejné období hlásila společnost ztrátu 41 centů/akcii.

 

Celková ztráta podniku v roce 2005 činila 10,6 miliard USD a jeho podíl na trhu klesl na osmdesátileté minimum. Jak se zdá, letos je to jiná káva a automobilka se sice pomalu, ale jistě zotavuje z nejhoršího. Pozice CEO Wagonera se zase o trochu upevnila. Mimo to, výsledky dokládají, že cesta zeštíhlení a zefektivnění podniku je správná a už teď se dostavují požadované výsledky.

 

Akcie společnosti od začátku roku 2006 už vzrostly o 53 procent. Současně jde o nejlepší performance mezi tituly zahrnutými do akciového indexu Dow Jones Industrial Average. Ve včerejším obchodování (všeobecně velmi zdařilém) akcie posílili o 69 centů na 29,67 dolaru.

 

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688