Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  24.07.2006 11:49:54

ČNB se pravděpodobně odhodlá ke zvýšení sazeb


CZK/EUR

Česká měna se už několik týdnů chová velmi stabilně a nejinak tomu bylo i v uplynulém týdnu kdy, neopustila úzké pásmo 28,30 – 28,55 CZK/EUR. Koruna už nějaký čas reaguje pouze na vnější impulsy, ale i tato reakce je minimální ve srovnání s ostatními měnami regionu. Jediné makroekonomické statistiky stojící za zaznamenání byly ceny zemědělských výrobců a české maloobchodní tržby. Ceny zemědělských výrobců během června vyskočily o 9,1 %, meziroční nárůst zrychlil z květnových 2,6 % na 8,8 %. Zde se zřejmě projevil známý efekt výměny starých brambor za nové, přesto byl cenový nárůst razantnější než se očekávalo. Co se týká maloobchodních tržeb, dočkali jsme rovněž výrazného nárůstu překonávající konsensus tržních odhadů.

Obě tyto statistiky podporují naše argumenty pro zvýšení úrokové míry už na příštím zasedání ČNB, které bude tento čtvrtek. Čekáme zvýšení základní dvoutýdenní reposazby o 25 bazických bodů na 2,25 %. Naši úvahu podpořila svým prohlášením i Michaela Erbenová, členka bankovní rady ČNB, když opatrně naznačila, že okamžik zvýšení sazby se velmi přiblížil.

Jak jsme se už zmínili, koruna v tomto období podléhá spíše impulsům zvnějšku. Několika takovýchto impulsů bychom se měli dočkat i tento týden. Trh očekává zvýšení úrokových měr na Slovensku i v Maďarsku. Na Slovensku se předpokládá zvýšení dokonce o 50 b.p., jak tomu bylo při minulém zvýšení. Takováto úprava není vyloučena ani u maďarského forintu (centrální banka zasedá již dnes).

Polská centrální banka bude rovněž jednat o sazbách. Tam zvýšení úrokové sazby vidíme jako nejméně pravděpodobné, a to přes relativní slabost polského zlotého. Inflace v Polsku je zatím pod kontrolou, i když se ekonomika nachází pod vrcholem růstové fáze ekonomického cyklu a v příštích čtvrtletích by měla ekonomika svoji dynamiku ještě zvýšit. Těžiště příčin současné slabosti polského zlotého zůstává v politice. Designace J. Kaczynského do premiérského křesla byla zprvu vnímána trhy velmi negativně. Postupně se ale situace zklidňuje. Spousta politických komentátorů upozorňuje, že J. Kaczynský jako předseda politické strany, která vyhrála volby, by měl být v čele vlády a nést vládní zodpovědnost, nejenom ovlivňovat její rozhodnutí v zákulisí. Jakmile se politická situace uklidní, lze očekávat silné a stabilní posilování zlotého.

Tento týden čekáme opět klidné obchodování v úzkém pásmu 28,25 – 28,55 CZK/EUR. Jestliže na čtvrtečním zasedání ČNB skutečně zvýší úrokové sazby, bude to pro korunu mírná podpora a měla by se vydat k dolní hranici stanoveného pásma.



Dlouhodobý výhled

Pro prolomení historické úrovně kurzu koruny vůči euru prozatím není prostor. Důvody jsou přetrvávající negativní nálada na emerging markets (rozvíjející se trhy) a repatriace zisků zahraničních společností působících v domácí ekonomice. Ta by měla být vyšší než v loňském roce a výrazně negativně ovlivní běžný účet platební bilance za rok 2006. K dalšímu posilování domácí měny by mělo dojít až na podzim. V závěru roku bychom mohli prorazit hodnotu 28,00 CZK/EUR.

CZK/USD

Zatímco koruna vůči euru vykazovala během minulého týdne minimální volatilitu, vůči dolaru byl pohyb kurzu živější. Pohybovali jsme se v pásmu 22,30 – 22,80 CZK/USD. Tento pohyb byl odrazem vývoje na eurodolarovém trhu. Na dolar v současnosti působí celá řada impulsů jak ekonomických, tak politických. Z ekonomiky přicházejí smíšená data, zejména proto, že ekonomika je těsně za vrcholem ekonomického cyklu a zatím není jasné jestli ekonomika bude pozvolna tlumit svůj růst nebo zpomalí razantnějším způsobem. Pro ilustraci. V pondělí přišla zpráva, že maloobchodní tržby USA v červnu klesly o 0,1 %, ale trh čekal růst o 0,4 %, tentýž den nečekaně klesla spotřebitelská důvěra Univerzity of Michigan na 83 bodu z červnových 84,9 bodu. V úterý jsme se naopak dočkali dobrých zpráv. Americká průmyslová výroba si v červnu polepšila o 0,8 %. Trh očekával jenom 0,4 %. Tak bychom mohli pokračovat prakticky po zbytek minulého týdne.

V současnosti nabraly na významu geopolitické faktory. Situace na Blízkém východě se nadále vyostřuje. Do oblasti se sjeli diplomati klíčových zemí, aby jednali o situaci. Výsledkem jednání byl kompromis v podobě tolerování izraelské operace další týden. Nicméně konec konfliktu a nalezení přijatelného řešení pro obě strany je zatím v nedohlednu. Cena ropy se prozatím stabilizovala na ceně 75 dolarů za barel.

Tento týden se dočkáme ze Spojených států opět řady zajímavých údajů. Jedná se o úterní spotřebitelskou důvěru, středeční Béžovou knihu (makrostatistiky za jednotlivé státy USA dávají dobré vodítko o kondici hospodářství jako celku), čtvrteční prodeje nových domů a nakonec v pátek HDP USA za 2. čtvrtletí roku 2006. Bedlivě budeme sledovat i vývoj politických událostí.

Vzhledem k množství faktorů, které v současnosti do kurzu zasahují, nebo hodlají zasáhnout, je predikce kurzu pro příští dny obtížná. Obecně lze říci že, nedojde-li k vyhrocení politické situace ve světě a makrodata potvrdí zhoršené hodnoty, dolar bude vystaven výprodejním tlakům. Očekáváme pásmo pohybu 22,20 – 22,90 CZK/USD.


Dlouhodobý výhled

V perspektivě několika měsíců čekáme spíše slábnoucí dolar. Tento trend by mohlo přibrzdit zvýšení sazby na dolaru na srpnovém jednání FEDu. Podle aktuální držby dolarových termínovaných kontraktů, trh počítá ze zvýšením sazby na 5,5 % s pravděpodobností 60 %. Je třeba dodat, že v současnosti se tržní očekávání mění velmi rychle. Ke konci roku se může dolar obchodovat v kurzu pod 22,00 CZK/USD.

CZK/SKK

Slovenská koruna v minulém týdnu nadále čelila výprodejům. Centrální banka už několikrát intervenovala ve prospěch své měny. Při první intervenci hájila pásmo centrální parity ERM 2 38,455 SKK/EUR. Postupně však ze svých ambicí slevovala a na trh vstupovala až při nižších hodnotách kurzu. České koruně se podařilo prolomit úroveň 0,74 CZK/SKK. R. Fico jako nový premiér přispěchal s prohlášením, že přechod slovenské koruny na euro od roku 2009 bude součástí programového prohlášení nové vlády. Slovenské koruně to přesto příliš nepomohlo a nahoru ji vytáhl až v závěru týdne posilující polský zlotý.

V úterý zasedá NBS (slovenská centrální banka) a čeká se zvýšení sazeb o 50 b.p. Tím by se slovenská koruna mohla stát atraktivnější pro investory a zastavit své oslabování. Pro tento týden čekáme pásmo pohybu 0,735 – 0,750 CZK/SKK.




Dlouhodobý výhled

Slovenské koruně jsme velmi věřili, ale současné vládní uskupení stran SMĚR, HZDS a SNS je pro ni velká rána. Ekonomické parametry Slovenska jsou na výborné úrovni, proto svoji pozornost upíráme zejména na politický vývoj. Budeme pozorně sledovat jestli dojde k zastavení privatizace, k významné reformě daňového systému, k nárůstu sociálních výdajů atp. Jestliže přijde ze slovenské vlády obdobné prohlášení jako z úst ministra financí Sobotky po minulých českých parlamentních volbách ve smyslu, že předvolební sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a tato politika bude skutečně naplňována, trhy se uklidní. Slovenská koruna poté dostane opět prostor pro posilování.


Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 24. 7. 2006
Maďarsko: zasedání centrální banky (jednání o sazbách)
Eurozóna: průmyslové objednávky za květen

Úterý 25. 7. 2006
Slovensko: zasedání centrální banky (jednání sazbách)
USA: spotřebitelská důvěra za červenec

Středa 26. 7. 2006
Polsko: zasedání centrální banky (jednání o sazbách)
USA: Béžová kniha FEDu

Čtvrtek 27. 7. 2006
Česko: zasedání ČNB (jednání o sazbách)
USA: prodej nových domů za červen

pátek 28. 7. 2006
USA: HDP za 2. čtvrtletí 2006



Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.12.2022Bude ČNB donucena ke zvýšení sazeb? Jan Berka (Roklen24)
21.07.2022ECB se konečně odhodlá ke zvýšení sazeb (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.06.2022Komentář ke zvýšení sazeb ČNB 22. června 2022 NN Investment Partners (NN Investment Partners)
05.05.2022Prognóza ČNB nabádá ke zvýšení úrokových sazeb nad 8 % (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.02.2022Komentář ke zvýšení sazeb ČNB 3. února 2022 NN Investment Partners (NN Investment Partners)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688