Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  19.06.2006 09:16:34

Výsledek slovenských voleb je vnímán pozitivně


CZK/EUR

Páteční obchodování s korunou bylo zajímavější než se zpočátku mohlo zdát. Koruna se v souladu s nepříznivou náladou na emerging markets (nově se rozvíjející trhy) odpoledne vydala ke slabším hodnotám a prolomila dokonce rezistentní hranici 28,50 CZK/EUR. Přitom jsme se ráno dočkali příznivých dat z domácí ekonomiky v podobě růstu maloobchodních tržeb za duben o 5,1 % meziročně oproti tržnímu předpokladu růstu o 4,3 %. Koruna však v tomto období na příznivé makroekonomické statistiky už nereaguje. Ovlivňuje ji spíše vývoj na globálních trzích, kde dochází k přesunu prostředků do stabilnějších měn jako je dolar nebo euro. Tento přesun se týká ve středoevropském regionu hlavně Maďarského forintu, kde došlo minulý týden ke snížení ratingu tamní ekonomiky z důvodu fiskální nedisciplíny. Forint tak dále prohloubil své ztráty. Oslaboval i polský zlotý a slovenská koruna v důsledku předvolební nervozity. Slovenské volby dopadly podle očekávání, když zvítězil R. Fico a jeho SMĚR – SD. M. Dzurinda překvapil slušným výsledkem přes 18 %. Část slovenské veřejnosti tak přece jenom vyjádřila podporu ekonomickým reformám (pozitivní informace pro slovenskou měnu).

Tento týden žádná data z domácí ekonomiky nečekáme. Obchodovat by se mělo s nižší likviditou (není proto vyloučena vyšší volatilita kurzu) kolem hodnoty 28,50 CZK/EUR.

Dnes očekáváme pohyb v pásmu 28,30 – 28,60 CZK/EUR.




CZK/USD

Dolar byl v pátek poměrně klidný a osciloval kolem kurzu 22,50 CZK/USD. V eurodolarovém vyjádření to znamenalo koridor 1,2620 – 1,2670 USD/EUR. Dolar mírně posílil v průběhu dnešní noci a aktuálně se obchoduje za 22,63 CZK/USD. Antiinflační postoj FEDu začínají investoři vnímat jako příliš militantní a pokračování politiky zvyšování úrokové míry už podle mnohých ohrožuje růst ekonomiky. Data z eurozóny naopak potvrzují nastartování ekonomiky, kde by se tempo růstu mělo nadále zvyšovat. Dočasně ještě globální finanční nejistota nahrává dolaru, ale v několika měsíčním horizontu by se měl prosadit trend posilujícího eura a oslabujícího dolaru.

Dnes dolar ještě může vylepšit svou pozici. Z eurozóny přijde údaj o zahraničním obchodu za duben (11:00 hod). Vzhledem k faktu, že zahraniční obchod eurozóny je dlouhodobě vyrovnaný a žádné překvapení se nečeká, vliv na kurz bude minimální. Z USA žádná důležitá data nepřijdou.

Čekáme pohyb dolaru v pásmu 22,45 – 22,80 CZK/USD.




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688