Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  16.06.2006 14:51:03

Mittal Steel očekává letošní EBITDA 7,3 mld.USD + plán do 2008

Mittal Steel Company N.V, největší a nejglobálnější ocelářská společnost na světě, oznamuje své očekávání pro rok 2006 a zveřejňuje hlavní body svého business plánu do roku 2008, který rozebírá její růstové vyhlídky v příštích třech letech.

 

Výhled pro rok 2006

Společnost Mittal Steel očekává, že její zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA1) za celý rok dosáhne zhruba 7,3 miliardy dolarů, zatímco v roce 2005 to bylo 5,8 miliardy dolarů. Očekávaný provozní zisk má být 6,1 miliardy dolarů, přičemž v roce 2005 to byly 4,7 miliardy dolarů. Dodávky za celý rok 2006 by měly dosáhnout zhruba 60 miliónů tun. Ve druhém pololetí roku 2006 očekává Mittal Steel hrubý zisk mezi 4,2 a 4,4 miliardami dolarů a provozní zisk mezi 3,6 a 3,8 miliardami dolarů.

 

Business plán do roku 2008

Jak již bylo dříve oznámeno, hlavní prvky business plánu byly 2. června 2006 poskytnuty společnosti Arcelor S.A. pod dohodou o utajení. Business plán a jeho shrnutí v této zprávě nebere v úvahu akvizici společnosti Arcelor a vyplývající synergické efekty. Nebere také v úvahu případné chystané akvizice, rozvoj nových provozů nebo menšinové podíly společnosti Mittal Steel (například v čínském podniku Hunan Valin). Buiness plán společnosti Mittal Steel se soustředí na globální růst nízkonákladových provozů a provozů s vysokou přidanou hodnotou, silnou produktivitu, zkvalitňování provozů, expanzi důlní činnosti a také synergie vyplývající z nedávných akvizic. Hlavní body plánu jsou uvedeny níže a zároveň je připojeno podrobné shrnutí včetně předpokladů, z nichž business plán vychází.

1 Hrubý zisk EBITDA je definován jako čistý zisk plus úroky, daně z příjmů, menšinové podíly, znehodnocení a amortizace.

 

Hlavní body business plánu do roku 2008:

·         EBITDA za rok 2008 má dosáhnout výše 9,9 miliardy dolarů

·         Hrubý přírůstkový EBITDA má být 5,3 miliardy dolarů. Čistý přírůstkový EBITDA má být 3,3 miliardy dolarů po očekávaném cenovém tlaku ve výši 2,0 miliardy dolarů.

·         Do roku 2008 se počítá s 3,35 miliardami dolarů na růstové kapitálové výdaje, jež budou financovány interním cash flow.

·         V roce 2008 společnost počítá se silným generováním volného cash flow2 v odhadované výši 6 miliard dolarů. 

·         Společnost také počítá s dalším vytvářením hodnoty prostřednictvím zaměření na transakce, které zvyšují zisk.

 

K růstu EBITDA by mělo dojít v pěti klíčových oblastech: (i) růst v oblasti nízkonákladových provozů a intenzivnější využívání existujících kapacit; (ii) expanze kapacit pro výrobu s přidanou hodnotou, (iii) zvyšování produktivity a kvality provozu, (iv) expanze nízkonákladových důlních aktiv a (v) synergie získané z provozů ISG a Kryviy Rih.

Růst globální poptávky v poslední době spolu s větším zaměřením dodavatelů na poptávku trhu vedl k vytvoření stabilnějšího provozního prostředí. Globální spotřeba oceli má podle IISI a CRU růst v letech 2006 až 2010 o 3,6 až 4,5 procenta ročně, přičemž velká část tohoto růstu se bude odehrávat na rozvíjejících se trzích. Společnost Mittal Steel je díky svému podnikatelskému modelu připravena zhodnotit tuto pozitivní dynamiku průmyslu. Její vyvážené portfolio aktiv zahrnuje:

            – Nízkonákladové provozy, které lze expandovat v závislosti na růstu poptávky na rozvíjejících se trzích s vysokou mírou růstu.

            – Technologicky špičkové provozy v Severní Americe a Západní Evropě lze využít na podporu investic s přidanou hodnotou na rozvíjejících se trzích s vysokou mírou růstu.

            – Nízkonákladové a rozšiřitelné důlní provozy na podporu strukturální nízkonákladové pozice firemních provozů.

 

Lakshmi Mittal, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Mittal Steel, řekl:

„Výhled ocelářského průmyslu je pozitivní, protože jej podporuje globální růst, zejména na rozvíjejících se trzích s vysokou mírou růstu. Společnost Mittal Steel je v ideálním postavení, aby dokázala tuto dynamiku zužitkovat. Díky tomu můžeme v příštích třech letech počítat se zvýšením EBITDA o 3,3 miliardy dolarů. Toto číslo je naprosto dosažitelné, neboť vychází z míry růstu, které jsme v minulosti buď dosáhli, nebo jsme ji dokonce překonali. Vybudovali jsme jedinečnou globální platformu, která nám poskytuje přístup jak na vysoce kvalitní rozvinuté trhy, tak na rychle rostoucí nízkonákladové trhy s vysokou mírou vertikální integrace. S využitím našeho technologického náskoku jsme schopni využívat příležitosti k růstu, inovovat výrobu v rozvíjejících se regionech, které budou postupně dozrávat, a zároveň můžeme zhodnocovat naše pevné vztahy s předními průmyslovými společnostmi na rozvinutých trzích, jako je Severní Amerika.“

 

 

O Mittal Steel Company

Mittal Steel Company je největší a nejglobálnější světovou ocelářskou společností. Společnost má provozy ve čtrnácti zemích čtyř kontinentů. Mittal Steel využívá všech prvků moderního hutnictví při výrobě komplexního portfolia plochých i dlouhých výrobků a tak může plnit široké spektrum požadavků svých zákazníků. Společnost je dodavatelem oceli ve všech hlavních odvětvích včetně automobilového průmyslu, strojírenské výroby a stavebnictví.

 

Za rok 2005 vykázala Mittal Steel tržby ve výši 28,1 miliardy dolarů a dodávky oceli ve výši 49,2 milionu tun. Akcie společnosti jsou obchodovány na New York Stock Exchange a Euronext Amsterdam pod symbolem “MT”.

 
Zdroj: TZ Mittal Steel

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.10.2010Bank of America ve 3Q se ztrátou 7,3 mld.USD Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.06.2006Mittal Steel Ostrava loni vydělala 4,6 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.01.2006Mittal Steel chce koupit Arcelor za 40 mld.USD Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688