Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  15.06.2006 14:52:08

Jak dlouho vydrží obrat na akciových trzích?


Po dlouhých útrapách jsme se konečně včera dočkali obratu na světových akciových trzích. Není divu, že v poslední době docházelo k velkým výběrům zisků. Prodejní pokyny se kupily a akciové burzy padaly k zemi. Sentiment investorů zapříčinil nemilý vývoj. Americká akciová burza zaznamenala časově nejdelší pokles za posledních několik let. Důvodem byly makroekonomické indikátory, které nevěštily nic dobrého. Vývoj inflace prozatím nenapovídal zhoršení situace, nicméně sílící tlaky na její mnohem dynamičtější růst vystrašily nejednoho analytika v centru Federálního rezervního systému. Fed také sám přistoupil na politiku utahování úvěrové aktivity, čímž zdražil peníze v nejsilnější ekonomice světa. Středeční seance nakonec dokázala nemožné. Obrátit nepříznivý vývoj a po dlouhém časovém období jsme zaznamenaly růst. Také ostatní trhy v Asii nebo v Evropě zareagovaly stejným směrem. Rizikové trhy, tzv. emerging markets, které jsou daleko více postiženy rozkolísaností cen akcií na nich zpočátku včerejšího obchodování nejevily známky obratu k lepšímu. Teprve až první reakce ve Spojených státech na údaje o inflaci a posíleném sentimentu přiměly také trhy ve střední Evropě zareagovat růstem.

 

Radostná zpráva však bledne v kontextu dohadů a obav o další vývoj na akciových trzích. Není možné uvažovat, že by jeden den mohl přesvědčit investory o lepších zítřcích, když jejich negativní chování vycházelo z globálních dat o potenciálním růstu hospodářství ve Spojených státech. Naopak zvýšené objemy obchodů jen potvrdily, že ke skutečnému obratu dochází. Stojíme nyní před ošemetnou otázkou, jak dlouho vydrží pozitivní nálada, a kdy bude případně pohlcena opět negativistickými prognózami o vývoji globální světové ekonomiky.

 

Obraťme však svoji pozornost nyní na aktuální situaci na světových kapitálových trzích. Výsledky z jihovýchodní Asie napovídají, že růstový charakter bude i dnes zachován. Navíc, první pohyby akcií na evropských burzách slibují také významné pohyby směrem vzhůru. Ale opět. Uvidíme, jak s kartami, jež jsou dnes na stole, zamíchá otevření amerického akciového trhu. Podle prvních odhadů, pokud uvažujeme pohyb indexů futures, dovodíme, že nálada zůstává i druhým dnem pozitivní. Kolem poledne se futures na americké akciové indexy pyšnily růstem o několik desetin procenta. Příkladmo Dow Jones Industrial Average posílil o 40 bodů a atakuje zpět hranici 11.000 bodů. Technologické tituly vcelku posilují o 9 bodů, vyjádřeno příslušným indexem Nasdaq Composite. Tyto skutečnosti nás vedou k závěru, že alespoň z krátkodobého hlediska můžeme hovořit o obratu ve vývoji.

 

Relativně úspěšná je v západní Evropě společnost Intel Corp. /INTC/ a její akcie rostou poté, co do mlýnu přišly odhady investiční společnosti Goldman Sachs Group Inc., která předpovídá Intelu urychlený zpětný zisk tržního podílu, který v minulých týdnech ztratila. Konkrétně IntelNěmecku posílil už o 11 centů na 17,84 USD. Největší veřejně obchodovaná ropná společnost Exxon Mobil Corp. /XOM/ ve Frankfurtu doposud posílila již o 25 centů na 58,05 dolaru za akcii.

 

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2023Pohonné hmoty dále zlevňují. Jak dlouho trend vydrží? Petr Lajsek (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688