Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  23.05.2006 08:55:33

Pondělní seance na Wall Streetu opět ztrátová


První den právě probíhajícího týdne přinesl na americkém akciovém trhu opět špatné výsledky. Další pokles byl vyvolán zejména obavami z dalšího vývoje úrokových sazeb, což se projevilo výrazně do sentimentu investorů. Ti navíc byli velmi nejistí, protože výsledky akciových burz v Asii a v Evropě byly tentokrát také nepřesvědčivé. Nejvíce sledovaným titulem ve včerejším obchodování byly akcie NYSE Group. Newyorský provozovatel tamní burzy totiž učinil nabídku na fúzi s druhým největším burzovním provozovatelem v Evropě, společnosti Euronext NV.

 

V závěrečné kotaci se akciové indexy na Wall Streetu dostaly na úroveň 1,262,07 bodu co se týká Standard & Poor’s 500, což je další denní pokles  0,4%. Včerejší den byl pro tento index zlomový, protože tímto poklesem se dostal o jeden bod do červených čísel od začátku tohoto roku. Technologický Nasdaq Composite polevil o 21,02 bodu na 2.172,86 bodu (-1%). Relativně nejméně poklesl index blue chipů Dow Jones Industrial Average, který oslabil o 0,2% (-18,73 bodu) na závěrečných 11.125,33 bodu.

 

Index menších a drobných společností, které jsou i přesto kotovány na americké burze, známý pod názvem Russell 2000 index, včera poklesl o 0,5%. Za poslední dva týdny oslabil už o 8 procent. Tento index ukazuje velmi citlivě, jak vnímají společnosti vývoj úrokových sazeb ve státech. Silný pokles jejich indexu hovoří pro velké obavy z rostoucích úrokových sazeb.

 

Dva konkurenční burzovní tituly, které učinily v poslední době nabídky koupě podílů v evropských společnostech, které organizují burzovní obchody s akciemi, včera klesaly. Nabídka odkupu NYSE Group za 10,2 miliardy dolarů způsobila pád akcií společnosti o 2,6% na 62,85 dolaru. Také Nasdaq, který v nedávno minulé době koupil čtvrtinový podíl v London Stock Exchange, Plc, ztratil 5% na 31,40 USD za akcii. Akcie Nasdaqu se tak dostaly na nejnižší hodnotu od října 2005.

 

Také maloobchodník se specializací na výrobky pro domácnost a domácí kutilství Lowe’s   propadl o 4,5% na 59,82 dolaru. A to přestože reportoval nad očekávání trhu lepší kvartální hospodářské výsledky. Investiční banky a poradenské domy včera klesaly také s ohledem na vývoj úrokových sazeb. Bear Stearns oslabil o 2,4% na 128,68 USD a Goldman Sachs téměř ve stejné proporci (-2,2%) se dostal na hranici 146,15 dolaru za jeden kus. Z technologického oboru, který jako celek sice ztrácel, si připsaly k dobru 3,2% Yahoo, čímž se dostal na 30,46 dolaru, a 1,4% Microsoft. Ten uzavřel na 22,88 dolaru s vědomím, že se mu podařilo získat levnější předplacený licenční systém pro svůj software.

 

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.11.2023Obchodní seance na Wall Street probíhala v klidném režimu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
16.08.2023Indexy na Wall Street umazaly pondělní zisky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
05.10.2021Pondělní výprodej na Wall Street ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688