Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  11.04.2006 13:23:31

AFT - výsledková sezóna může vést k růstu akcií v USA

Očekávání, že americké firmy dosáhnou vyšších zisků díky zvýšení úrokových sazeb, přispělo minulý týden k posílením akcií v USA na pětiletá maxima. S tím, jak společnosti začínají zveřejňovat výsledky hospodaření za 1Q, může přijít další posilování. Dle odhadu analytiků oslovených agenturou Thomson Financial ohledně firem zahrnutých do indexu Standard & Poor's 500, růst zisku v jedenáctém čtvrtletí za sebou překonal 10% hranici. Dle Thomson se odhady s blížícím se koncem čtvrtletí postupně snižovaly, přestože obchodníci předvídali, že Fed zvýší úrokové sazby více, než se původně předpokládalo. „Stav je dobrý,“ uvedl stratég akciových trhů Alec Young z S&P v New Yorku. Ekonomika expanduje dostatečným tempem, aby „generovala dostatečný růst zisku, avšak ne tolik, aby přinutila Fed ke zpomalení růstu zvýšením regulace nebo přílišnou restrikcí,“ dodal.

S přibližujícím se termínem zveřejňování výsledků za 1Q investoři posilují svoji důvěru. Procento přispívatelů do investičních bulletinů očekávajících růst trhu během posledního březnového týdne vzrostlo na 49,5% oproti 46,37% o týden dříve. Podíl pesimistických odhadů klesly z 28,3% na 27,8%.

Na začátku roku analytici očekávali růst zisků firem z indexu S&P 500 v 1Q o 12,9%, přičemž tento odhad byl snížen na 11,1% v polovině března, načež se opět zvýšil na 12%. Dle Thomson, vycházející ze statistik sahajících do roku 1996, analytici v průběhu čtvrtletí snižují své očekávání v průměru o 4 procentní body, přičemž v 1Q to bylo o méně než 1 pb. Tentokrát analytici z velké části své odhady neměnili, přestože v březnu Fed zvýšil svou hlavní úrokovou sazbu na 4,75%, což je patnácté zvýšení v řadě od června 2004.

Ceny futures kontraktů, které umožňují investorům odhadovat úrokové sazby, ukazují, že obchodníci jsou přesvědčeni, že Fed 10. května na svém zasedání zvýší hlavní úrokovou sazbu na 5%. Obchodování s futures na začátku roku naznačovalo, že k ničemu takovému nemůže dojít. Futures nyní také ukazují 46%procentní šanci růstu sazeb na 5,25% do konce června oproti nulové možnosti před dvěma týdny. Vyšší náklady na úvěry nebudou „nepříznivě působit na zisky“, soudí Henry Chip Dickson, hlavní stratég pro USA v Lehman Brothers v New Yorku. „Řada skutečností se vyvíjí dobrým směrem včetně výsledků firem.“

„Růst firemních zisků utlumil ekonomický růst,“ uvedl Jonathan Golub, který jako akciový stratég v JPMorgan Asset Management v New Yorku pomáhá spravovat 827 mld. USD. „Tento trend bude trvat déle, než lidé očekávají,“ dodal. Od poslední recese v USA, která skončila v říjnu 2001, ekonomika ročně rostla o 3,1%. Růst hrubého domácího produktu klesl pod tuto průměrnou hodnotu ve 4Q, kdy hospodářský růst činil 1,7%. Dle průměrného odhadu 74 ekonomů oslovených agenturou Bloomberg News se tempo růstu v 1Q zvýšilo na 4,7%.

Zklamání do začátku výsledkové sezóny přinesly některé společnosti včetně největšího světového výrobce čipů Intel, který minulý měsíc snížil svůj odhad tržeb v reakci na ztrátu tržního podílu ve prospěch společnosti Advanced Micro. Dle Thomson takzvané negativní zprávy ohledně společností indexu S&P 500 převýšilaypozitivní očekávání v poměru 2,4:1 oproti 2,1:1 v 4Q a oproti historickému průměru 2:1, který vychází z údajů od roku 1996.

ZDROJ: Bloomberg
AUTOR: Jan Schiesser

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688