Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  03.04.2006 11:50:36

Skupina RAIFFEISEN INTERNATIONAL loni zvýšila zisk o 83%

Skupina Raiffeisen International loni zaznamenala rekordní rok. Čistý zisk vzrostl o 83 procent, celková aktiva se zvýšila o 41 procent. Raiffeisen Intarnational úspěšně vstoupila na rakouskou burzu a dokončila největší akvizici ve své historii – koupi ukrajinské Bank Aval.

 

Raiffeisen International Bank-Holding AG, dceřiná společnost Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) pro střední a východní Evropu, zakončila rok 2005 s rekordním růstem zisku. Konsolidovaný čistý zisk vzrostl o 83 procent na 382,3 milionu euro. Zisk před zdaněním se zvýšil o 67 procent na 568,6 milionu eur. Údaje jsou podle mezinárodních účetních standardů IFRS.

 

„Loni jsme úspěšně dokončili největší primární úpis v rakouské historii a uzavřeli největší akvizici v dlouhé historii Raiffeisen, tedy koupi ukrajinské Bank Aval. Příjemný obrázek doplňuje zakončení roku s největším nárůstem zisku v historii. Za poslední tři roky jsme náš konsolidovaný zisk téměř zčtyřnásobili,“ uvedl k výsledkům generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

 

Skupina Raiffeisen v roce 2005 převzala ukrajinskou Bank Aval, čímž se stala největší bankou na tomto rostoucím trhu s 50 miliony obyvatel. V únoru letošního roku oznámila akvizici ruské Impexbank, která by měla být dokončena v květnu. Po dokončení akvizice se Raiffeisen International stane největší zahraniční bankovní skupinou operující na ruském růstovém trhu
se 140 miliony lidí.

 

Skupina loni zaznamenala výrazný růst v oblasti úvěrů i vkladů. Poskytnuté úvěry loni vzrostly o 52 procent na 24,7 miliardy eur, zatímco vklady klientů se zvýšily o 37 procent na 24,9 miliardy. Celková aktiva tak vzrostla o 41 procent na 40,7 miliardy eur. „Za poslední dva roky jsme naše aktiva zdvojnásobili a jsme tak jednou z nejsilněji rostoucích bankovních skupin v regionu,“ dodal Stepic.

 

 

 

Akcie společnosti se v loňském dubnu začaly obchodovat na vídeňské burze cenných papírů
a staly se největším primárním úpisem v rakouské historii. Akcie za loňský rok posílily o více než 70 procent. Představenstvo navrhne výplatu dividendy ve výši 0,45 eur na akcii. Aktuální tržní kapitalizace skupiny je přibližně 10 miliard euro.

 

I v loňském roce skupina pokračovala v rozšiřování pobočkové sítě, když otevřela 185 nových obchodních míst. Dalších 1342 poboček skupina získala převzetím Bank Aval a na konci roku tak klienty obsluhovala na 2443 místech. Počet zaměstnanců se především kvůli Bank Aval loni téměř zdvojnásobil na více než 43 tisíc. Raiffeisen International v regionu ke konci loňského roku obsluhovala 9,7 milionu klientů.

 

V silném růstu chce Raiffeisen International pokračovat i nadále. Až do roku 2008 počítá s ročním růstem celkových aktiv minimálně o 20 procent, především díky rozvoji v zemích Společenství nezávislých států. „Ve střednědobém horizontu očekáváme silný růst výnosů především na Ukrajině a v Rusku. V roce 2006 počítáme s růstem konsolidovaného zisku o více než 25 procent,“ uzavřel Stepic.

 

Tomáš Kofroň

Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688