Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Pojištění  |  31.03.2006 15:56:31

ČSOB Pojišťovna: pojistné události ze záplav lze hlásit i o víkendu

Lidé postižení současnými záplavami mohou u ČSOB Pojišťovny hlásit pojistné události i o víkendu. ČSOB Pojišťovna totiž prodloužila pracovní dobu svého klientského centra, které přijímá i telefonická hlášení škod, také na sobotu a neděli. Zároveň vyhlásila pohotovost svým likvidátorům, kteří zajišťují prohlídky poničeného majetku přímo v terénu.

 

Po dobu nynějších záplav bude klientské centrum ČSOB Pojišťovny kromě všedních dnů v provozu také v sobotu a v neděli od 9 do 17 hodin. Hlášení o pojistných událostech přijímá ČSOB Pojišťovna na bezplatné lince 800 100 777, škody je však možné nahlásit také na internetové adrese www.csobpoj.cz, popřípadě osobně v kancelářích pojišťovny. V pohotovosti bude o víkendu rovněž 33 mobilních techniků a 14 likvidátorů ČSOB Pojišťovny, kteří budou klientům pomáhat s hlášením škod přímo na místě.

 

ČSOB Pojišťovna dosud registruje po celé republice desítky spíše menších škod, především vytopených sklepů a rekreačních nemovitostí, za které podle předběžných odhadů zaplatí až několik milionů korun. Eviduje však také jednu velkou pojistnou událost v podniku ležícím na břehu Sázavy, kde se škoda pohybuje v prvních desítkách milionů korun. „Klienti však často nejdříve řeší záchranu majetku a hlášení škod nechávají až na pozdější chvíli. V některých případech bude navíc možné škody ohodnotit až po opadnutí vody, a lze proto očekávat, že konečný počet a rozsah škod bude podstatně vyšší,“ uvedla ředitelka odboru služeb klientům neživotního pojištění Iva Knapová.

 

Jarní povodně jsou poměrně častým jevem. Větší množství povodňových škod souvisejících s jarními oblevami a dešti vyřizovala ČSOB Pojišťovna naposledy v březnu 2000, kdy se mimo jiné rozlilo Labe ve východních a severních Čechách, nebo v březnu 1997, kdy tání a deště zvedly hladinu řady českých a moravských řek, například Berounky, Oslavy či Metuje. Z historických pramenů je zřejmé, že větší povodně na konci zimy nebo počátkem jara postihly Čechy či Moravu například v letech 1985, 1981, 1946 a také v roce 1784, kdy po náhlé několikadenní oblevě a prudkých lijácích rozbouřené vltavské vody plné ker údajně téměř pohltily Karlův most.

 

Od roku 2002, kdy zemi postihly poslední velké povodně, nastala v oblasti pojištění majetku řada změn. Na jedné straně pojišťovny začaly k ohodnocování rizika využívat Geografický informační systém (GIS), jehož pomocí lze dobře určit území, která jsou nejvíce ohrožena rizikem povodní a záplav, a podle toho i stanovit odpovídající pojistné. ČSOB Pojišťovna na základě informací z GIS dělí území ČR do čtyř rizikových zón. Na druhé straně lidé, města i podniky po zkušenostech z minulých let přistupují k pojištění majetku odpovědněji. Stále je však velké množství klientů, kteří rizika povodní a záplav podceňují a nemají sjednanou adekvátní pojistnou ochranu.

 

Kateřina Hamerská
tisková mluvčí 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688