Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  02.03.2006 14:41:16

Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci únoru


Únor již tradičně nepatřívá mezi příliš silné měsíce a ani letos hlavní americké akciové indexy nezaznamenaly výraznější zisky, tak jak tomu bylo v lednu. Index Dow Jones jako jediný dokázal navýšit zisky z předešlého měsíce a dosáhl tak nejlepšího výsledku v prvních dvou měsících roku od roku 1998. Nejistotu na akciových trzích v minulém měsíci vyvolalo zejména zasedání centrální banky, na němž FED signalizoval další zvyšování úrokových sazeb v případě potřeby reagovat na inflační tlaky. Centrální banka zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4.50% jak se očekávalo a došlo tak již ke čtrnáctému zvýšení v řadě od června roku 2004. V průběhu měsíce docházelo k razantnímu výprodeji komodit, které byly tahouny akciového trhu v lednu. Oslabovaly akcie zejména energetických společností, ale velké ztráty utrpěly též ostatní komoditní společnosti. Index Dow Jones posílil o 1.84% a S&P index vzrostl o 2.72%. Největší zisk si však připsal technologický Nasdaq, který přidal 4.48%.

 

Evropským akciím se dařilo opět o něco lépe. Hlavní evropské trhy ke konci měsíce dosáhly nových 4-1/2 letých maxim a únor po korekci v posledním dnu měsíce zakončily jen těsně pod těmito úrovněmi. Ceny akcií byly hnány nahoru mimo jiné i aktivitami v oblasti fúzí a akvizic, zejména v sektoru veřejných služeb. Makroekonomické ukazatele signalizují, že oživení evropské ekonomiky by mohlo pokračovat i v prvním čtvrtletí tohoto roku. Nejhůře si vedly též komoditní společnosti, jejichž ztráty kompenzovaly slušné zisky na straně automobilového sektoru. Hlavní souhrnný celoevropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, posílil o 1.89% a dosáhl úrovně 1,344.49. Hlavní německý index XETRA DAX 30 vzrostl o 2.46%, když vystoupal na hranici 5832.54 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Index spotřebitelské důvěryUSA v lednu vzrostl na 106.3 bodů z prosincových 103.8 bodů. Výsledek překonal očekávání analytiků, kteří odhadovali růst indexu pouze na 104.5 bodů. Spotřebitelská důvěra se tak dostala nejvýše za poslední tři roky. Ke zlepšení indexu došlo zejména pod vlivem zlepšující se situace na trhu práce. Data jsou velice příznivá a potvrzují, že důvěra amerických spotřebitelů již definitivně vstřebala negativní dopad hurikánů. Vývoj indexu spotřebitelské důvěryUSA v únoru již nebyl tak optimistický. Index klesl více než se čekalo, když se snížil na hodnotu 101.7, zatímco ekonomové očekávali pokles pouze na 104.0-104.5. ISM Manufacturing Index se v lednu snížil na 54.8 bodů z prosincových 55.6 bodů, zatímco analytici očekávali menší pokles na hodnotu v rozmezí 55.4 – 55.8 bodů. I přes drobné snížení index ukazuje na velmi zdraví průmyslový růstUSA.

 

Počet nově vytvořených pracovních místUSA vzrostl o 193 000, když ekonomové odhadovali zvýšení dokonce o 250 000. Míra nezaměstnanosti však dalece předčila očekávání, když klesla na 4.7% z prosincových 4.9%, zatímco trh očekával stagnaci nezaměstnanosti na stávající hodnotě. Došlo též k revizi růstu počtu nových pracovních míst za předchozí měsíce směrem nahoru. Index spotřebitelského sentimentu v USA v lednu klesl na 91.2 bodů z průběžných 93.4, přičemž ekonomové očekávali snížení na 93.0. Oproti prosincové hodnotě 91.5 bodů došlo tedy nakonec na počátku tohoto rokupoklesu spotřebitelského sentimentu.

 

Ministerstvo financí USA oznámilo, že v lednu bylo dosaženo přebytku rozpočtu ve výši 20.99 mld. USD. Ekonomové očekávali nižší kladné saldo vládního rozpočtu ve výši 8 mld. USD. Lednový přebytek za tento měsíc byl nejvyšší za poslední čtyři roky. Deficit zahraničního obchodu USA na konci roku 2005 vzrostl na 65.68 mld.USD z listopadových 64.69 mld.USD. Schodek byl ještě vyšší, než se očekávalo, když ekonomové odhadovali růst deficitu pouze na 65 mld. USD.

 

Maloobchodní tržbyUSA se v lednu zvýšily o 2.2%, přičemž ekonomové očekávali růst o 0.7-0.8%. Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů vzrostly o 2.0%, zatímco trh čekal jejich zvýšení o 0.8-0.9%. Jedná se o nejsilnější růst od roku 1999. Index spotřebitelských cenUSA byl v lednu silnější než se čekalo. Index CPI vzrostl o 0.7%, přičemž ekonomové odhadovali jeho zvýšení o 0.5%.  Bez cen potravin a energií spotřebitelské ceny posílily o 0.2%, což bylo v souladu s očekáváním analytiků. Meziročně index CPI vzrostl o 4.0%.

 

Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v lednu klesly o plných 10.2%, zatímco trh čekal jejich pokles pouze o 1.0%-2.0%. Jde o velmi razantní pokles, který nesnižuje ani revize růstu ukazatele z konce minulého roku. Zhruba 3/4 celkového poklesu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby činily zakázky na civilní letadla a zbytek výrazného poklesu zakázek připadá na jiné investiční zboží související s vojenskými účely. Růst amerického HDP ve čtvrtém čtvrtletí výrazně zpomalil. HDP po revizi směrem nahoru vzrostl o 1.6% oproti 4.1% růstu ve třetím čtvrtletí.

 

Míra nezaměstnanostiEurozóně v prosinci vzrostla na 8.4% z 8.3% v listopadu, zatímco trh očekával dokonce její snížení na 8.2%. O růst míry nezaměstnanosti se z velké části zasloužil pokles zaměstnanostiNěmecku. Ve Španělsku a Francii zaměstnanost mírně rostla. Ukazatel tak podpořil očekávání, že Evropská centrální banka přistoupí ke zvýšení klíčové úrokové sazby ještě v prvním čtvrtletí tohoto roku, aby tak zabránila inflačním tlakům. Index nákupních manažerů průmyslu Eurozóny v lednu překvapivě oslabil na 53.5 bodů z prosincových 53.6 bodů, přičemž ekonomové odhadovali posílení indexu na 54.1. Došlo tedy ke zpomalení růstu aktivity průmyslu, nicméně hodnota indexu stále indikuje solidní růst průmyslu, který se nachází na 18ti-měsíčním maximu.

 

Index ekonomického sentimentu se v lednu dostal na hodnotu 101.8 bodů, když analytici očekávali růst pouze na 100.5 bodů. Index podnikatelského klimatu naopak klesl na 0.34 bodů, přičemž se očekávala hodnota 0.41. Z dlouhodobějšího hlediska jsou tyto hodnoty relativně příznivé a signalizují vzestupný trend ekonomického sentimentuEurozóně. V posledních několika měsících lze pozorovat určité posilování ekonomického růstu, které by mohlo pokračovat i v prvním čtvrtletí tohoto roku. Nicméně s ohledem na slabost domácí poptávky je oživení evropské ekonomiky stále nejisté.

 

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet během svého vystoupení řekl, že očekávání trhu, že v březnu by mohlo dojít ke zvýšení úrokových sazeb, je plně racionální. Trichet mimo jiné také prohlásil, že ekonomika Eurozóny se dokázala vyrovnat s vysokými cenami ropy a jejich dopad na inflaci je relativně mírný. Komentáře Tricheta tak podporují očekávání, že ECB úrokové sazby v březnu zvýší o 0.25 procentního bodu a ke stejnému kroku by mohla přistoupit i v červnu.

 

HDP Eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl o 0.3%, což bylo v souladu s odhady ekonomů. Meziročně se HDP Eurozóny zvýšil o 1.7%. Za celý rok tak ekonomika Eurozóny vzrostla o 1.4% po růstu o 2.0% v roce 2004. Ve čtvrtém čtvrtletí se zpomalil hospodářský růst zejména ve velkých ekonomikách. HDP SRN stagnoval po růstu o 0.6% ve třetím čtvrtletí a HDP Francie stoupl o 0.2% po růstu o 0.7% ve třetím čtvrtletí. V Řecku, Rakousku, Španělsku či Nizozemsku rostl HDP ve čtvrtém čtvrtletí naopak rychleji.

 

Průmyslová výrobaEurozóně v prosinci vzrostla více, než bylo očekáváno, když stoupla na 2.5%, zatímco analytici odhadovali růst pouze 1.9%. Na konci roku se potvrdilo postupné zesílení růstu průmyslové výroby. Z pohledu jednotlivých ekonomik Eurozóny vykazují nejvyšší zlepšení zejména Německo a Španělsko. Posílení růstu aktivity průmyslu je patrné také v Rakousku. Naopak aktivita průmyslu zůstává slabá v Nizozemsku. Data potvrzují příznivé signály vyslané již silnými předstihovými ukazateli průmyslu a celé ekonomiky Eurozóny, jakými jsou např. index Ifo či index nákupních manažerů průmyslu Eurozóny.

 

Index firemní aktivity služeb Eurozóny v lednu vzrostl na 57.0 bodů z 56.8 bodů na konci roku a splnil tak očekávání analytiků. Data opět potvrdila sílící ekonomické oživení. Na solidní úrovni je také růst nových zakázek. Maloobchodní tržby Eurozóny v prosinci vzrostly meziměsíčně o 0.1% poté, co v předchozím měsíci došlo ke stagnaci tohoto ukazatele. Meziročně maloobchodní tržby Eurozóny vzrostly o 0.8% po růstu o 0.6% v listopadu. Jde o relativně příznivá data, když trh čekal zvýšení tržeb o 0.5%.

 

Inflace Eurozóny v lednu naplnila očekávání ekonomů, když index CPI klesl meziměsíčně o 0.4%. V prosinci inflace rostla tempem 0.3%. Meziročně se inflace zvýšila na 2.4% ve srovnání s 2.2% v prosinci. Ukazatele ekonomického sentimentu Eurozóny v únoru posílily více než čekal trh, když Index ekonomického sentimentu vzrostl na 102.7, zatímco ekonomové odhadovali jeho zvýšení na 102.5. Indikátor podnikatelského klimatu Eurozóny v únoru vzrostl na 0.61 oproti lednovým 0.34, přičemž se čekalo jeho zvýšení jen na 0.4.

 

 

Další významné události uplynulého měsíce

 

Investory velice zklamaly výsledky internetové společnosti Google, zveřejněné po skončení řádné obchodní seance. Čistý zisk společnosti za čtvrté čtvrtletí vzrostl meziročně o 83% na 372.2 mil. USD či 1.54 USD na akcii. Google tak poprvé od doby, kdy akcie společnosti vstoupily na trh, nesplnil očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 1.77 USD. Akcie společnosti na zprávu reagovaly negativně, když krátce po jejím zveřejnění se propadly až o 19%. Ke konci měsíce však akcie Googlu začaly opět posilovat a obchodují se blízko hranice 400 USD. Internetová personální agentura Monster Worldwide v čtvrtém čtvrtletí zvýšila svůj čistý zisk o 49% na 36.5 mil. USD či 0.29 USD na akcii, zejména z důvodu silného mezinárodního růstu, a splnila tak očekávání analytiků. Tržby společnosti za stejné období vzrostly o 24% na 266.6 mil. USD. Společnost odhaduje, že v roce 2006 vykáže zisk z pokračujících činností ve výši 1.21-1.26 USD na akcii a tržby ve výši 1.165-1.215 mld. USD. Akcie společnosti v reakci na pozitivní zprávu výrazně posilovaly.

 

Čistý zisk Společnosti Coca-Cola ve čtvrtém čtvrtletí klesl o 28% na 864 mil. USD či 0.36 USD na akcii. Bez jednorázových položek by zisk činil 0.46 USD na akcii, zatímco analytici odhadovali 0.45 USD na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 7% na 5.55 mld. USD oproti očekávání trhu ve výši 5.4 mld. USD. Coca-Cola v tomto roce plánuje odkoupit vlastní akcie za 2.0-2.5 mld. USD. V roce 2005 již společnost odkoupila akcie v hodnotě 2 mld. USD. Mediální společnost Walt Disney zvýšila svůj čistý zisk v prvním čtvrtletí na 734 mil. USD či 0.37 USD na akcii oproti 686 mil. USD či 0.34 USD na akcii před rokem. Bez jednorázových položek zisk činil 0.35 USD na akcii a výrazně tak překonal průměrný odhad analytiků ve výši 0.30 USD na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 2.2% na 8.85 mld. USD, když analytici odhadovali 8.79 mld. USD. Společnost současně potvrdila, že prodává svou divizi ABC Radio Network za 2.7 mld. USD.

 

Čistý zisk poskytovatele informačních technologií Computer Sciences ve třetím čtvrtletí vzrostl o 29% na 203.5 mil. USD či 1.08 USD na akcii. Bez nepokračujících činností se zisk zvýšil o 28% na 165.1 mil. USD či 0.88 USD na akcii. Analytici očekávali zisk ve výši 0.85 USD na akcii. Tržby společnosti se zejména díky službám poskytovaným v USA federální vládě i firmám zvýšily o 2.5% na 3.58 mld. USD, když ekonomové odhadovali vyšší růst na 3.78 mld. USD. Čistý zisk energetické společnosti Noble Energy ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl na 221.9 mil. USD či 1.27 USD na akcii oproti 87.4 mil. USD či 0.73 USD na akcii o rok dříve. Tržby se ve stejném období zvýšily z 377.2 mil. USD na 701 mil. USD. Hlavním faktorem výborných výsledků byl zejména nárůst produkce i realizovaných cen. Analytici odhadovali zisk ve výši 1.23 USD na akcii a tržby ve výši 678 mil. USD.

 

Stavební firma Toll Brothers v prvním čtvrtletí dosáhla nárůstu čistého zisku meziročně o 49% na 163.9 mil. USD či 0.98 USD na akcii, zatímco její tržby stouply o 35% na 1.34 mld. USD. Pro celý fiskální rok společnost očekává zisk v rozmezí 4.77-5.26 USD na akcii. Dochází však ke zpomalení růstu zisku i tržeb z důvodu poklesu spekulativní poptávky po nemovitostech. Analytici očekávali zisk ve výši 0.92 USD na akcii a pro fiskální rok 2006 odhadují zisk 4.94 USD na akcii. Největší maloobchodní společnost na světě Wal-Mart Stores ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala meziroční nárůst zisku z 3.2 mld. USD či 0.75 USD na akcii na 3.6 mld. USD či 0.86 USD na akcii. Tržby společnosti ve stejném období dosáhly výše 90.13 mld. USD, zatímco čisté tržby se zvýšily o 8.6% na 89.3 mld. USD. Trh očekával zisk ve výši 0.83 USD na akcii a tržby ve výši 90.46 mld. USD. Společnost očekává, že v roce 2007 dosáhne zisku v rozmezí 2.88-2.95 USD na akcii, přičemž analytici odhadují 2.98 USD na akcii.

 

Švýcarská farmaceutická firma Roche v roce 2005 zaznamenala pokles čistého zisku o 5% na 6.73 mld. CHF, který byl zapříčiněn především prodejem divize spotřebitelských zdravotních produktů. Tržby společnosti vzrostly o 20% na 35.51 mld. CHF. Zisk i tržby překonaly očekávání analytiků. Dobré výsledky byly do určité míry ovlivněny silným prodejem léku Tamiflu, který je ve velkých množstvích kupován na ochranu proti ptačí chřipce. Společnost v tomto roce očekává již dvouciferný procentuální nárůst tržeb i zisku. Švýcarská biotechnologická společnost Serono opětovně prohlásila, že je i nadále otevřena nabídkám k odkupu společnosti. Čistý zisk Serona ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o 72.2% na 144.1 mil. USD či 0.25 USD na akcii. Tržby se naopak snížily o 1.4% na 669.9 mil. USD. K růstu zisku došlo především díky snížení prodejních, obecných a administrativních nákladů spolu s náklady na vědu a výzkum. Společnost dále oznámila, že plánuje zvýšit roční dividendu o 11.1% a v roce 2006 očekává zisk na akcii v rozmezí 42.0-43.4 USD. Celoroční tržby by dle odhadů Serona měly růst jednociferným tempem oproti roku 2005.

 

Čistý zisk letecké společnosti British Airways ve třetím čtvrtletí vzrostl o 4.2 % na 123 mil. GBP. Provozní zisk vzrostl o 29 % na 175 mil. GBP a předčil tak odhady analytiků ve výši 160 mil. GBP. Tržby společnosti stouply o 8.8 % na 2.13 mld. GBP, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Aerolinka zvýšila svůj výhled růstu tržeb pro letošní rok z 6-7 % na 8 %. Společnosti se též vyjádřila v tom směru, že vysoké náklady na paliva stále negativně ovlivňují celý sektor letecké dopravy, když v tomto roce očekává jejich zvýšení o více než 525 mil. GBP. Čistý zisk britské těžařské společnosti BP ve čtvrtém čtvrtletí vrostl o 26% na 4.43 mld. USD. Zisk společnosti se zvýšil i přes pokles produkce z 4.09 mil. na 4.02 mil. barelů denně, a to především zásluhou vyšších cen ropy a zemního plynu a větším rafinérským maržím. BP zároveň oznámila, že plánuje zvýšit čtvrtletní dividendu o 21 % na 0,5625 USD na akcii. Cena akcií společnosti na zveřejněné výsledky reagovala poklesem.

 

Čistý zisk britské farmaceutické firmy GlaxoSmithKline ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o 45% na 1.12 mld. GBP či 0.196 GBP na akcii. Tržby vzrostly o 8% na 5.91 mld. GBP. Za celý rok 2005 společnost dosáhla zisku ve výši 0.82 GBP na akcii a tržeb ve výši 21.66 mld. GBP, přičemž oba výsledky mírně předčily očekávání trhu. V tomto roce společnost očekává nárůst čistého zisku o cca 10%. Britská těžařská společnost BG Group ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila svůj čistý zisk více než dvojnásobně na 504 mil. GBP. K velkému růstu do značné míry přispěly vyšší ceny zemního plynu a nárůst produkce o 21%. Společnost plánuje zvýšit dividendu za rok 2005 o 57 % na 0.06 GBP na akcii. Společnost zároveň zvýšila výhled zisků do roku 2009, díky projektům v britském Severním moři, Tunisku a Brazílii. Akcie BG Group v Londýně po zveřejnění zprávy posílily o 10.65% na 6.84 GBP.

 

Čistý zisk norské ropné společnosti Statoil ve čtvrtém čtvrtletí klesl o 15% na 8.52 mld. NOK. Podle společnosti se do zisku negativně promítly odpisy iránského projektu South Pars a vyšší daňová sazba než v loňském období. Tržby společnosti stouply o 27% na 109.3 mld. NOK. Společnost dále prohlásila, že představenstvo navrhne běžnou dividendu ve výši 3.6 NOK na akcii a jednorázovou dividendu ve výši 4.6 mld. NOK. Celková produkce ropy a zemního plynu Statoilu v loňském roce činila 1.17 mil. barelů ekvivalentu ropy denně ve srovnání s 1.11 mil. barelů v roce 2004. Německá chemická společnost BASF AG v roce 2005 zvýšila svůj čistý zisk o 50% na 3.01 mld. EUR či 5.73 EUR na akcii, zatímco její tržby vzrostly o 13.9% na 42.75 mld. EUR. Analytici očekávali čistý zisk ve výši 3.06 mld. EUR a tržby ve výši 41.57 mld. EUR. Hlavní podíl na zvýšení tržeb měly zejména divize chemikálií a divize ropy a zemního plynu. Velmi příznivý vliv měl i nárůst cen ve všech oblastech trhu, ve kterých společnost působí. BASF zvýší dividendu za rok 2005 o 17.6% na 2.00 EUR na akcii. Společnost zároveň uvedla, že nejrizikovějším faktorem v roce 2006 je růst regionálního napětí a vyšší ceny surovin.

 

Švýcarská potravinářská firma Nestle v roce 2005 zvýšila zisk o 20.7% na 8 mld. CHF, přičemž její tržby stouply o 7.5% na 91.1 mld. CHF. Pozitivní výsledky byly ovlivněny zejména výsledky divizí zabývajícími se ostatními činnostmi, jako např. společné podniky Alcon a Nespresso. Nestle plánuje zvýšit dividendu o 12.5% na 9.00 CHF a odkoupit další vlastní akcie v hodnotě 1 mld. CHF. Pro rok 2006 předvídá společnost růst organických tržeb o 5-6% za předpokladu, že nedojde k velkým výkyvům měnových kurzů. Francouzská farmaceutická společnost Sanofi-Aventis ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila přepočítaný zisk o 20.8% na 1.44 mld. EUR, zatímco její tržby stouply o 7% na 7.01 mld. EUR. K dobrým výsledkům přispěli zejména kontrolování prodejních nákladů a příznivý výrobkový mix. Společnost plánuje zvýšit dividendu o 26.7% na 1.52 EUR na akcii. V roce 2006 Sanofi-Aventis předpokládá růst přepočítaného zisku o 10%. Izraelská farmaceutická firma Teva Pharmaceutical ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila svůj čistý zisk o 9% a tržby společnosti vzrostly o 6%. Čistý zisk tak meziročně vzrostl z 278.8 mil. USD či 0.41 USD na akcii na 304.9 mil. USD či 0.45 USD na akcii. Tržby se ve stejném období zvýšily z 1.32 mld. USD na 1.4 mld. USD. Zatímco v případě zisku Teva o dva centy předčila odhady analytiků, v případě tržeb zaostala za očekáváním.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém měsíci došlo k poměrně výraznému poklesu ceny ropy, ale i ostatních komodit. Cena lehké ropy se propadla o 8.72% na 61.97 USD za barel a přiblížila se tak opět hranici 60 USD za barel. Cena zemního plynu utrpěla i v minulém měsíci velké ztráty, když oslabila o 29% na 6.78 USD za mil. BTU.

 

Na devizových trzích v průběhu února americký dolar vůči většině měnám posiloval. Dolar vůči euru vzrostl o 1.30% a vůči britské libře o 1.20%. Vůči japonskému jenu dolar naopak oslabil o plných 1.61%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc oslabila o 0.87%.

Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.09.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (7.9.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.07.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (3.7.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.03.2007Proventus finance - souhrn měsíce února na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.01.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci prosinci Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688