Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  12.08.2005 10:05:33

DELL propadá v tržbách díky nevhodné tvorbě cen


Americká počítačová společnost Dell Inc. /DELL/ zaznamenává velký propad ve svých tržbách. Čísla za poslední, právě skončené, čtvrtletí poukazují na to, že něco ve firemní politice není v pořádku. Očekávání trhu i expertů byla nesplněna a gap mezi skutečnými a odhadovanými hodnotami objemů tržeb je citelný.

Počítačový výrobce nově uznal několik fatálních chyb, jichž se dopustil především v odbytové politice a návazně na to také v celé obchodní strategii společnosti. Kromě řeči čísel se uvedený problém odrazil rovněž na dočasně snížené konkurenceschopnosti. Co se však týče dlouhodobých cílů, výhledů a predikcí, zde není nutno podléhat jakýmkoli obavám. V koncepci pro delší časový horizont firma své požadavky a plány zatím splňuje.

CEO společnosti Kevin Rollins ve svém vyjádření k dané situaci uvedl, že palčivým problémem projevujícím se v propadu tržeb je z velké části špatné stanovení prodejních cen výrobků. Rollins odhalil nedostatky v cenové politice společnosti Dell Inc. v tom, že všechny ceny konečných výrobků jsou kalkulovány jednotně pro americký trh. Tím zde dochází k mnoha nepřesnostem a pružnost vývoje cen zejména v zahraničí je porušena. DELL jako firma, která velkou část své produkce orientuje na zahraniční trhy, z tohoto důvodu přichází o velké částky, které by jinak při přizpůsobení výpočtů cen jednotlivým exportním odbytištím zcela jistě odrážely pravou hodnotu výrobků.

Z reakčního vyjádření společnosti plyne, že ceny v zahraničí byly poněkud nadhodnoceny a tím se ztratilo mnoho zákazníků a poptávka po kvalitních počítačích takto zbytečně klesla. Výsledky prodejů a tržeb v rámci Spojených států nezaznamenaly žádný výkyv a jsou plně konzistentní s předchozími. Z toho je možno dovodit, že chyba je opravdu ve stanovování cen pro zahraniční klienty. Firma již rovněž předložila konkrétní číselné propočty, z nichž vyplývá, že bylo směrem do zahraničí nesmyslně přidáno 10-15 USD k ceně jednoho konkrétního počítače nebo jeho komponent a příslušenství.

DELL je však firmou, která zaujímá jedno z čelných míst v USA v počítačovém průmyslu. Její strategie je založena na nízkých nákladech a proto je zdravý růst nastartován i do budoucna. Přechodné problémy se dají podle vyjádření CEO velmi rychle odstranit a vrátit se tak plynule do pozitivního vývoje ukazatelů úspěšnosti společnosti.

Ukázalo se také, že při svých predikcích výrobce počítačů vychází z pesimistických scénářů vývoje celé ekonomikyUSA, což je odlišné od předpovědí analytiků. To je důvodem proč se pro stávající čtvrtletí rozcházejí předpovědi firmy – mezi 14,1 až 14,5 miliard dolarůtržbách – a konsensuálních odhadů, které činí 14,6 mld. USD. Nárůst tržeb DELL pro čtvrtletí končící červnem 2005 ve srovnání s předchozím rokem byl 15%. Tehdy společnost odhadovala interval 13,6-13,8 miliard dolarů a analytikové jej trefili (13,7). Čerstvé výsledky se však odlišují, jak je uvedeno výše. Čistý zisk vzrostl za čtvrtletí o 28% na 1,02 miliardy dolarů, což odpovídá 41 centům na jednu akcii.

Důsledkem neobvyklého propadu v tržbách a znepokojivých diskrepancí v odhadech je 7% propad akcií ve včerejší neoficiální poobchodní fáziNew Yorku.

 

Bc. Petra Coufalová



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688