Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.06.2005 11:59:35

Běžný účet platební bilance v 1Q poprvé za 11 let v přebytku

Běžný účet platební bilance vykázal za 1. čtvrtletí přebytek 14,6 mld. . Tento výsledek ovšem není překvapením a odpovídají průběžným měsíčním výsledků, které zveřejňuje ČNB. Na přebytku běžného účtu hrály klíčovou roli 2 faktory: 1)přebytek obchodní bilance a 2)vyhraná arbitráž ČSOB nad Slovenskou republikou. Zahraniční obchod vykazuje velmi dobré zlepšení po vstupu do EU, což se zatím projevovalo snižováním schodku obchodní bilance. Ovšem v letošním roce přešel zahraniční obchod plně do přebytku, který za 1Q dosáhl 19,4 mld. což je meziroční zlepšení o 18,1 mld. Přitom přebytek dosahujeme především v obchodu se zeměmi EU. ČSOB vysoudila nad Slovenskou republikou 19,5 mld. a právě v únoru získala první splátku z této částky, což způsobilo, že bilance převodu vykázala přebytek 14,7 mld. což tvoří hlavní část přebytku bilance převodů za celé 1. čtvrtletí (11,7 mld.). Bilance služeb vykázala mírný přebytek 1,7 mld., když tento účet negativně zatěžují platby za pronájem stíhacích letounů Gripen.

Finanční účet vykázal odliv finančních zdrojů do zahraničí ve výši 14,9 mld. Přímé zahraniční investice téměř nezměnně pokračují v přílivu, který za 1Q dosáhl 29,5 mld. Naopak negativně se projevilo snižování úrokových sazeb na účtu ostatních investic, který vykázal odliv 22,4 mld. a to především díky krátkodobým vkladům. Pražská burza zaznamenala výraznou korekci v březnu, což se také projevilo odlivem kapitálu z regionu a díky i tomuto vlivu účet portfoliových investic vykázal za 1Q odliv 20,5 mld. Devizové rezervy po odečtení kurzových vlivů vzrostly o 3,2 mld. .

Koruna po zveřejnění výsledků krátce zpevnila o 4 haléře na 30,12 CZK/EUR ovšem v následném obchodování se kurz vracel zpět k původní hladině.

Za celý rok očekáváme, že běžný účet platební bilance skončí ve schodku kolem 75 mld. CZK, což bylo téměř polovina toho co v loňském roce (-143 mld.). Výrazné zlepšení očekáváme u výkonové bilance (obchodní bilance + služby), která především díky očekávánému přebytku obchodní bilance měla přejít z loňského deficitu 22,3 mld. měla přejít do přebytku na úrovni 15 mld. Schodek běžného účtu by tak letos měla generovat pouze výplata dividend do zahraničí. který by měl být způsobem vyplatou dividend do zahraničí. Podle našich projekcí by celkový schodek běžného účtu za letošní rok měl dosáhnout asi 2,5% HDP.

AUTOR: Petr Sklenář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.01.2024Přebytek běžného účtu platební bilance v listopadu dále narostl (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.03.2022Běžný účet platební bilance v lednu s přebytkem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688