Research (Stone de Witt)
Finance  |  17.05.2005 10:14:11

Co děsí investory na Wall Street? Hedgové fondy!


Hospodářské výsledky firem rostou, cena ropy klesá, EUR proti USD ztrácí, makroukazatele jsou pozitivní, a přesto zůstávají investoři nervózní. Mají k tomu velmi dobrý důvod!

 

Pokud se podíváme zpět na  posledních několik měsíců, zjistíme, že americké kapitálové trhy se pohybují jaksi v kruhu. Pokud pomineme výkyvy nahoru či dolů, a razantní nárůst amerických akcií na podzim minulého roku, dalo by se říci, že trhy jaksi přešlapují na místě. Důvody jsou stále ty samé. Cena ropy je vysoká, obavy ze vzrůstajících úrokových sazeb nadále přetrvávají a korporátní hospodářské výsledky za uplynulé období nejsou zas až tak hvězdné. Nicméně posledních několik týdnů nám přineslo povzbuzující zprávy. Ropa konečně spadla na 48 USD za barel z dubnového výstřelu k ceně 58 USD. Výnosy z desetiletých amerických dluhopisů v pátek spadly na 4,12%, tj. nejnižší hodnotu od letošního února a korporátní výsledky za první čtvrtletí vyšly v průměru o 16% výše, než se čekalo, dle průzkumu BusinessWeek´s. Investoři jsou ale nerozhodní! 

I když to z těchto údajů vypadá na poměrně příznivé investiční podnebí, americké akcie nereagují příliš pozitivně. Mezi negativní vlivy bezesporu patří šířící se poplašné zprávy týkající se hedgových fondů, dále politická diskuze ohledně nukleárních zbraní a stará známá hrozba terorismu. Nicméně nejnovějším a pravděpodobně nejvážnějším rizikem se však jeví hořlavá situace namixovaná diskutabilním stavem hedgových fondů, trhu derivátů a dluhů jako celku, která může výrazně ohrozit stabilitu globální finančního systému jako celku.

Během minulého týdne se začaly šířit mezi světovou investorskou veřejností klepy ohledně velkých hedgových fondů, které pravděpodobně masivně shortovaly ( spekulovaly na pokles) především akcie automobilového sektoru, a to General Motors (GM) a Ford Motor copany (F). Pokud se podíváte na hodnoty těchto akcií, zjistíte, že pokud tato šeptanda byla pravdivá, prodělaly hedgové fondy v posledních týdnech obrovské sumy peněz!!!

Důvodem šířících se obav z těchto pozic je i skutečnost, že hedgové fondy celosvětově představují arénu sice velmi populární, nicméně velmi málo regulovanou a navíc fond manageři investují pouze malou částku vlastního kapitálu, zbytek investovaných equit je půjčený. Špatné, neboli ztrátové, pozice těchto velkých hráčů však mohou mít velmi negativní a skličující dopad na kapitálové trhy všeobecně! 

Autor: Bc. Petra Coufalová

Pokračování -
Co děsí investory na Wall Street? Hedgové fondy II 



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

04.01.2024Investoři na Wall Street pokračovali ve výběru zisků ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.11.2023Investoři na Wall Street zažili nákupní horečku ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
13.04.2023Investoři na Wall Street vybírali zisky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688